Nowy Canon 6D a przebieg po nazwach plików
Czy nazwy plików mogą sugerować właściwy przebieg aparatu? Aparat jest nowy - wykonane ma z ~200 zdjęć, a nazwy plików zaczynają się od 2231... Trochę to dziwne, no chyba, że wpłynęło na to użycie karty z gopro i zaburzyło numeracje.
Jest jakiś oficjalny sposób na odczyt przebiegu ? - poza tmy forumowym via wifi ? ;)
Odp: Nowy Canon 6D a przebieg po nazwach plików
Aparat moze kontynuowac numeracje z karty.
tylko pytanie czy może kontynuować numeracje z gopro które ma inne nazwy plików ? :)
=edit=
na gopro numeracja i tak jest pokrzaczona, gdyz nie ma nic wspolnego z iloscia zrobionych zdjec i nazwy sa typu G0691505
Użyłem tej apki i z tego co widze, licznik sie zgadza - 156zdjec (200 podalem na oko oczywiscie)
Na forum jej nie znalazlem, wiec zapodaje linka
http://www.khalids.com/downloads/SOF...on/EOSinfo.zip
Wszystkie szczegóły dotyczące numeracji plików w 6d są jasno wytłumaczone na str. 136 - 137 instrukcji.
Odpowiadając na Twoje pytanie - tak nazwy plików mogą sugerować właściwy przebieg, o ile nie jest ustawiony "autoreset" i numeracja nie przekroczyła 9999, bo wtedy znów zaczyna się od 0001.
Ja zawsze mam bez autoresetu i dzięki temu orientuję się ile fotek cyknąłem ;)
Jeśli chcesz dokładnie sprawdzić przebieg to polecam jakiegoś linuksa i programik z tej strony: gPhoto - gPhoto Home
Sprawdzałem, działa bezproblemowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wszystkie szczegóły dotyczące numeracji plików w 6d są jasno wytłumaczone na str. 136 - 137 instrukcji.
Odpowiadając na Twoje pytanie - tak nazwy plików mogą sugerować właściwy przebieg, o ile nie jest ustawiony "autoreset" i numeracja nie przekroczyła 9999, bo wtedy znów zaczyna się od 0001.
instrukcji pod reka nie mam, ale na pewno sprawdze.
Czemu numeracja mi sie kopsnela to nie wiem, lecz powyzsza apka pokazuje tyle ile myslalem ;)
Podepnę się, bo problem związany z 6d i nazewnictwem plików.
2x6D i mniej więcej podobne przebiegi i nazwy się dublują, co może być problemem przy zrzucaniu materiału z jednego zlecenia, z obu aparatów, do jednego foldera. Czy da się zmienić nazwę nadawaną plikom z poziomu body? Macie na to jakieś sposoby?
Reset nazwy plików w jednym z nich?
Ewentualnie, przed zrzuceniem jakaś zmiana nazwy grupowa plików, są jakieś narzędzia plikowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
wuqa
Podepnę się, bo problem związany z 6d i nazewnictwem plików.
2x6D i mniej więcej podobne przebiegi i nazwy się dublują, co może być problemem przy zrzucaniu materiału z jednego zlecenia, z obu aparatów, do jednego foldera. Czy da się zmienić nazwę nadawaną plikom z poziomu body? Macie na to jakieś sposoby?
Przeczytaj sobie bardzo dokładnie CAŁY ten wątek -> http://www.canon-board.info/fotograf...wane-po-97246/
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Reset nazwy plików w jednym z nich?
dlatego tak sobie ceniłem możliwość zmiany nazwy pliku w 7d, gdy robiłem reportaże na 5d i 7d