Zamiana K-5 IIs na 7D czy warto?
Witam wszystkich, jako nowy użytkownik.
Od paru miesięcy używam Pentaksa K-5 IIs (wcześniej K-30) w zestawie z Sigmą 70-200/2.8 OS (głównie fotografuję przyrodę, czasem sport) krajobrazy i architekturę rzadko, jak już to 18-55.
Obecny zestaw- K-5 IIs, Sigma i TCx1.7 zmieniłbym na 7D, Tamron 150-600, Canon 10-18 lub 10-22, Canon 85/1.8 Oczywiście wiem że będę musiał dopłacić, zastanawia mnie tylko czy różnica w jakości puszek faktycznie jest tak wyraźna na korzyść P, ściągałem sample z dpreview na różnych ISO i moim zdaniem obrazki są bardzo porównywalne. Sprawdziłem też jakich ogniskowych najczęściej używam w fotografii sportowej i jest to ~100mm, z przymkniętego 85 do 2 da się chyba troszkę wyciąć. W dodatku nie fotografuję sportu "na poważnie" tylko czysto amatorsko, dla przyjemności i raczej nie będę się znowu ładował w 70-200/2.8, za to T150-600 bardzo mi się widzi do przesiadywań na ambonie.
Zależy mi na szybkim i pewnym autofocusie, znośnych szumach na ISO do 2000, dobrze wykonanym aparacie no i długich tele do przyrody, których w P niestety nie ma, gdyby nie to zmiana systemu by mi nawet przez myśl nie przeszła.
Nabazgrałem więc w końcu można zadać pytanie, warto? Może ktoś ma bezpośrednie porównanie tych dwóch body?
Z góry dziękuję za pomoc.
Odp: Zamiana K-5 IIs na 7D czy warto?
Jako początkujący przyrodnik no i canonier napiszę że warto.
To by był świetny zestaw i imo warto, a do sportu mozesz kupic canona 100mm f/2.0 zamiast 85 1.8 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
To by był świetny zestaw i imo warto, a do sportu mozesz kupic canona 100mm f/2.0 zamiast 85 1.8 ;)
No właśnie miotam się między 85 i 100, się zobaczy jak kasa wpłynie na konto. Na razie układam sobie czego potrzebuję, bo już nawet 70-200/4 mi śmignął przez myśl więc przestałem się nad tym zastanawiać. ;)
ISO 2000 w 7D to raczej znośne nie będzie. Raczej kolorowa kaszana.
Cytat:
Zamieszczone przez
J.J.
ISO 2000 w 7D to raczej znośne nie będzie. Raczej kolorowa kaszana.
Po co iso 2000 w przyrodzie?
busz napisał :
-używam Pentaksa K-5 IIs (wcześniej K-30) w zestawie z Sigmą 70-200/2.8 OS (głównie fotografuję przyrodę, czasem sport) krajobrazy i architekturę rzadko, jak już to 18-55.
Obecny zestaw- K-5 IIs, Sigma i TCx1.7 zmieniłbym na 7D, Tamron 150-600, Canon 10-18 lub 10-22, Canon 85/1.8 Oczywiście wiem że będę musiał dopłacić, zastanawia mnie tylko czy różnica w jakości puszek faktycznie jest tak wyraźna na korzyść P
-Zależy mi na szybkim i pewnym autofocusie, znośnych szumach na ISO do 2000, dobrze wykonanym aparacie no i długich tele do przyrody, których w P niestety nie ma
Odpowiadam:
Używałem 4 lata K-5.Świetne body.W klasie APS-C wciąż chyba najlepsze.Ty masz jeszcze lepsze.Przy K-5 warto zrezygnować z18-550 ,choc nie jest zły.
Sigmy 70-200/2,8 OS nie uzywałem ,wiec nie wiem.
Natomiast długie tele do przyrody: jakie potrzebujesz?
Jest 300 bardzo chwalona.Jest Sigma 50-500 IS ,używałem 2 lata,złego słowa nie powiem.
Chyba nie wykorzystałeś możliwości dotychczasowego zestawu,lub jest niekompletny.
IMHO
Kilka miesięcy ,to dosc krótki czas jak na radykalne zmiany.
Ja na 7D bym K-5 nie zamienił.
tu masz pierwsze z brzegu porównanie
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Po co iso 2000 w przyrodzie?
J.J. odnosił się do mojego pierwszego posta, w którym napisałem, że zależy mi na znośnym ISO do 2000.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Natomiast długie tele do przyrody: jakie potrzebujesz?
Jest 300 bardzo chwalona.
300/4 w Pentaksie jest optycznie ok, ale SDM szybki nie jest, niestety to bardzo drogi obiektyw, T150-600 jest tańszy i ma większy zakres.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Jest Sigma 50-500 IS ,używałem 2 lata,złego słowa nie powiem.
Słyszałem, że optycznie jest bardzo dobra, ale gorsza od Tamrona, poza tym używki do Pentaksa nawet jak się pojawią to kosztują ~3500zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Chyba nie wykorzystałeś możliwości dotychczasowego zestawu,lub jest niekompletny.
IMHO
Kilka miesięcy ,to dosc krótki czas jak na radykalne zmiany.
Na pewno nie wykorzystałem, ale chciałbym zmienić system też dla większego rynku wtórnego, teraz trochę stracę na zmianie, ale później można dostać dobre szkła w bardzo fajnej cenie, bodajże w połowie lipca widziałem 80-200/2.8L za 1600zł na allegro. W Pentaksie doceniam wykonanie, niskie szumy, gdybym nie interesował się fotografią przyrodniczą tylko sportową, portretem czy makro to zmiana by mi nawet przez myśl nie przeszła.
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
chciałbym zmienić system też dla większego rynku wtórnego, teraz trochę stracę na zmianie, ale później można dostać dobre szkła w bardzo fajnej cenie
Najważniejsza jest własna subietywna decyzja,a tu widze przemyślałeś więc może rozważ krok dalej : FF.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Słyszałem, że optycznie jest bardzo dobra, ale gorsza od Tamrona
Jedna pani powiedziała drugiej pani :roll: .