Witam wszystkich, jako nowy użytkownik.
Od paru miesięcy używam Pentaksa K-5 IIs (wcześniej K-30) w zestawie z Sigmą 70-200/2.8 OS (głównie fotografuję przyrodę, czasem sport) krajobrazy i architekturę rzadko, jak już to 18-55.
Obecny zestaw- K-5 IIs, Sigma i TCx1.7 zmieniłbym na 7D, Tamron 150-600, Canon 10-18 lub 10-22, Canon 85/1.8 Oczywiście wiem że będę musiał dopłacić, zastanawia mnie tylko czy różnica w jakości puszek faktycznie jest tak wyraźna na korzyść P, ściągałem sample z dpreview na różnych ISO i moim zdaniem obrazki są bardzo porównywalne. Sprawdziłem też jakich ogniskowych najczęściej używam w fotografii sportowej i jest to ~100mm, z przymkniętego 85 do 2 da się chyba troszkę wyciąć. W dodatku nie fotografuję sportu "na poważnie" tylko czysto amatorsko, dla przyjemności i raczej nie będę się znowu ładował w 70-200/2.8, za to T150-600 bardzo mi się widzi do przesiadywań na ambonie.
Zależy mi na szybkim i pewnym autofocusie, znośnych szumach na ISO do 2000, dobrze wykonanym aparacie no i długich tele do przyrody, których w P niestety nie ma, gdyby nie to zmiana systemu by mi nawet przez myśl nie przeszła.
Nabazgrałem więc w końcu można zadać pytanie, warto? Może ktoś ma bezpośrednie porównanie tych dwóch body?
Z góry dziękuję za pomoc.