Fotografia niemowląt i dzieci jaka lampa światło ciągłe ???
Witam serdecznie
Nie mogę zaleście odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc postanowiłam napisać tutaj. Jeśli jest już taki temat to proszę o przekierowanie i z góry przepraszam.
A teraz do sedna. Chcę robić fotki niemowlakom i małym dzieciom interesuje mnie zakup jednej lampy światła ciągłego(+softbox) plus blenda (odbicie) co moim zdaniem powinno mi wystarczyć. Niestety nie wiem jaką lampę ( moc ) wybrać ??? Sporo czytałam i najrozsądniej będzie wybrać firmę quantuum. Zdjęcia będą robione raczej w niewielkich pomieszczeniach. Proszę o rady. Z góry dziękuje :)
Odp: Fotografia niemowląt i dzieci jaka lampa światło ciągłe ???
Taką, przy której będziesz mrużyć oczy (osoby fotografowane także - o ile nie będą spać).
Im większa powierzchnia, tym miększe światło, więc kształt i wymiary dobierzesz na podstawie własnego doświadczenia, tego, co Tobie najbardziej pasuje.
Po pierwsze: w przypadku niemowlaków - nie błyskamy!
Po drugie: przerost formy nad treścią z lampami, softami, stofenami i innymi (nie tylko z nomenklatury) sprzętami. Zapinaj lampę na sanki i wio!
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
Po drugie: przerost formy nad treścią z lampami, softami, stofenami i innymi (nie tylko z nomenklatury) sprzętami. Zapinaj lampę na sanki i wio!
Oho, zaczyna się
Po pierwsze - coś więcej na ten temat? Powody, uzasadnienie itd?
Po drugie - chyba nie trafiłeś w temat, wygląda na to, że nie chodzi o fotki pamiątkowe, ale o "sesje fotograficzne" (miejmy nadzieje, że dla własnej satysfakcji, tej niewymiernej, a nie finansowej...)
Nie ma szczególnego powodu żeby nie błyskać, inaczej podczas burzy połowa ludzkości byłaby ślepa. Ale jest to nieprzyjemne u dorosłego a kilkutygodniowego dzieciaka kiedy zmysł wzroku krzepnie po ciemnicy w łonie matki może być okrutne. Zresztą zdjęcia z lampą są do d. a jak się założy na sanki są do d.kwadratu.
[/url]IMG_9945 by maciek12ss1, on Flickr[/IM
Dwa razy yn568exII w sufit jedna na parapecie za modelami. jedna przed w eettl + 1 ekspozycja. bez modyfikatorów . Dzisiaj godzina parę minut po 19. pokoik od zachodu. Specjalnie nie wycinałem lampki w tle dla koeżanki poszło czyste foto.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
skąd takie rewelacje?
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
skąd takie rewelacje?
Usiądź przed lampą i sobie pobłyskaj. Będziesz wiedział skąd.
to modelki dostają pewnie dodatek za szkodliwe warunki pracy. Jak górnicy.