Odp: Co po zakupie monitora?
Ja polecam sklep rcs2 w krakowie :-) sprzedadza kolega czornyj skalibruje i do pracy .
Nie musisz kupować kalibratora, możesz skorzystać jak wyżej napisano z usługi kalibracji.
Zwlaszcza ze usluga na kazda kieszen. Po niej odechcialo mi sie kalibratora.
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Nie musisz kupować kalibratora, możesz skorzystać jak wyżej napisano z usługi kalibracji.
Jaki zakładacie "termin ważności" kalibracji? Ja spotkałem się z opiniami od 1 tygodnia do 1 roku. Poza tym - profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę - wszystko ładnie pięknie, ale co z poprawkami kalibracji i dostosowaniem metodą prób i błędów do siebie i swojego stanowiska?
Sam się zastanawiałem nad usługą, ale cieszę się z zakupu kalibratora. Myślę choćby o kwestiach wyborów kontrastu i jasności. O ile mi wiadomo nie wybiera się tego na na sztywno, tylko zależnie od preferencji. Ja najpierw jechałem na 1:400 i 80cd/m2. Ale zauważyłem po jakimś czasie, że warunki, w jakich często pracuję powodują, że czarny nie jest odpowiednio głęboko czarny. I mogłem od razu skorygować kalibrację na 1:1000, 100cd/m2.
Jeśli jednak ktoś dostosowuje stanowisko, żeby było prawidłowo oświetlone, a nie monitor do warunków istniejących, usługa wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
Na początek odpalasz darmowe oprogramowanie NEC Multiprofiler i kalibrujesz/profilujesz monitor bez sensora - jeśli nie drukujesz, to na początek powinno wystarczyć. Rekalibracja z użyciem sprzętu przyda się po jakimś czasie.
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Jaki zakładacie "termin ważności" kalibracji? Ja spotkałem się z opiniami od 1 tygodnia do 1 roku. Poza tym - profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę - wszystko ładnie pięknie, ale co z poprawkami kalibracji i dostosowaniem metodą prób i błędów do siebie i swojego stanowiska?
Sam się zastanawiałem nad usługą, ale cieszę się z zakupu kalibratora. Myślę choćby o kwestiach wyborów kontrastu i jasności. O ile mi wiadomo nie wybiera się tego na na sztywno, tylko zależnie od preferencji. Ja najpierw jechałem na 1:400 i 80cd/m2. Ale zauważyłem po jakimś czasie, że warunki, w jakich często pracuję powodują, że czarny nie jest odpowiednio głęboko czarny. I mogłem od razu skorygować kalibrację na 1:1000, 100cd/m2.
Jeśli jednak ktoś dostosowuje stanowisko, żeby było prawidłowo oświetlone, a nie monitor do warunków istniejących, usługa wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
Profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę uwzględnia moje stanowisko pracy i warunki, w jakich co do zasady pracuję. Owszem, może się zdarzyć, że będę musiał "posiedzieć" nad fotografiami w innej porze / czytaj światło/, ale są to sytuacje sporadyczne i wyjątkowe, których unikam.
Pozdrawiam
no dobra troche poczytałem, i teraz pytanie p232w czy DELL U2713HM?
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
no dobra troche poczytałem, i teraz pytanie p232w czy DELL U2713HM?
Za mało czytałeś, albo nie tam gdzie trzeba. NEC;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Za mało czytałeś, albo nie tam gdzie trzeba. NEC;)
miałem chwile załamania, nec p232w juz do mnie jedzie/leci/płynie jutro do drzwi zapuka