Upadek 70-200/2.8 i pęknięcie soczewki
Witam, edytowałam ten wątek i wszystko mi sie usunęło. Więc napiszę jeszcze raz w skrócie.
Upadł mi obiektyw 70-200 z wysokości rąk przy zmienianiu. Sprawdziłam go i działa, zdjęcia robi normalnie bez żadnej skazy. Jednak czy z tym nic się nie stanie na dłuższą metę? Czy jest sens naprawiać, czy w ogóle jest to możliwe i opłacalne? Dodam, że trochę się zniekształcił, bo odkręciłam filtr i już go z powrotem nie da się nakręcić. Poniżej załączam zdjęcia.
Odp: Upadek 70-200/2.8 i pęknięcie soczewki
na pewno coś wyjdzie w pracy pod światło
koszt naprawy będzie wysoki, gdzieś czytałem o okolicach 1500 zeta ale nie jestem pewien
jak cos padnie to padnie, pobaw sie nim, potetsuj i wyslij zapytanie do CSI
--- Kolejny post ---
na pewno coś wyjdzie w pracy pod światło
koszt naprawy będzie wysoki, gdzieś czytałem o okolicach 1500 zeta ale nie jestem pewien
jak cos padnie to padnie, pobaw sie nim, potetsuj i wyslij zapytanie do CSI
To mnie nie pocieszyłeś :( ale dziękuję za odpowiedź.
--- Kolejny post ---
To mnie nie pocieszyłeś :( ale dziękuję za odpowiedź.
A ja Cię pociesze ;) Przednia "soczewka" to bardziej osłona układu optycznego i jest ona tańsza od tych właściwych - tak kiedyś wyczytałem :)
Koszt wymiany tylnej soczewki w 85/1.2L + bagnet oscylował w okolicy 1000 zł więc może w tym wypadku będzie taniej :)
--- Kolejny post ---
A ja Cię pociesze ;) Przednia "soczewka" to bardziej osłona układu optycznego i jest ona tańsza od tych właściwych - tak kiedyś wyczytałem :)
Koszt wymiany tylnej soczewki w 85/1.2L + bagnet oscylował w okolicy 1000 zł więc może w tym wypadku będzie taniej :)
Niestety, w tym obiektywie przedni element to grupa dwóch soczewek, z których jedna wykonana jest ze szkła specjalnego :(
http://www.optyczne.pl
ajjjjjj boli
filtr pewnie by Ci to szkło uratował....
wątpię żeby filtr coś zmienił
--- Kolejny post ---
wątpię żeby filtr coś zmienił
i z pierwszego zdania posta wynika że najprawdopodobniej filtr był nakręcony podczas upadku.
--- Kolejny post ---
i z pierwszego zdania posta wynika że najprawdopodobniej filtr był nakręcony podczas upadku.
Filtr byl. Tez tak rozumiem. Strzala dostal z boku. Najlepiej wyslac lub jak jest blisko podjechac na zytnia do wyceny. Serce sie kraja jak widze to szkielko....
Obiektyw chodzi i jest prawie sprawny, tylko ciekawe jak długo. Dobrze, żeby obejrzał to serwis. Jak nie na Żytniej to może: BT Foto al. Armii Ludowej 12 00-638 Warszawa.
--- Kolejny post ---
Obiektyw chodzi i jest prawie sprawny, tylko ciekawe jak długo. Dobrze, żeby obejrzał to serwis. Jak nie na Żytniej to może: BT Foto al. Armii Ludowej 12 00-638 Warszawa.