Odp: [Yavanna] Psia galeria
1 - Centralny kadr i rażą prześwietlenia
2 - Usunęłabym różowy zafarb z gałązek na dole i wyciągnęłabym trochę szczegółów z cienia na psie
3 - Centralny kadr
4 - Wolałabym więcej przestrzeni przed psem niż za nim, no i oczywiście ostrość źle trafiona
5 - Żółty krzaczek trochę przeszkadza i przesunęłabym psa trochę bardziej na lewo
6 - Brak ostrości na pysku
7 - Centralny kadr i razi przepalenie na psie
8 - Ucięte przednie łapy no i białe znaczenia trochę walą po oczach
9 - Coś mi nie pasuje z kadrem, poza tym wzrok wpierw leci na ławkę i brzuch psa
co to za szkło?
jaki ustawiłaś tryb fotografowania ?
centralny kadr można wybaczyć, nie jest już to aż taką regułą,
Powyciągaj trochę z prześwietleń,
więcej kontrastu ciut
wybierz się z psem na spacer po wschodzie słońca lub tuż przed zachodem,
kiedy słońce jest dość nisko już
W czym obrabiasz fotografie ?
Dziękuję za komentarze. :) Nie wiedziałam, że poza 1 fotografią centralny kadr może razić. ;) Ale postaram się go unikać.
Co do pytań:
1. Szkło to Canon 85mm 1.8
2. Chyba nie potrafię tych prześwietleń wyciągać, podejrzewam że focąc w RAWach byłoby więcej opcji.
3. Nie pamiętam trybu przy każdym z tych zdjęć (one są sprzed ponad miesiąca), ale część to priorytet przysłony, część sport
4. Co do obróbki, większość z tych zdjęć jest praktycznie bez niej , ale jak coś poprawiam to w Photoshopie.
Z trafianiem ostrości mam spory problem, bo pies jest non stop w ruchu i jest dość szybki. Generalnie jak go posadzę, to mam max dwa strzały i już pies jest przy mnie. Mam jeszcze Tamrona 17-50 i tu już z trafianiem ostrości jest łatwiej.
Tuż po wschodzie słońca spacerujemy praktycznie codziennie, z tym że brak obok mnie otwartej przestrzeni, gdzie można psa spuścić. Jedynie park i las. Ale zobaczę jak wyjdą leśne foty robione o poranku. :)
Przejdź na rawy, tryb av i tv
Może włącz AI servo, ale nie koniecznie, one shot AF też się sprawdzi, rób serią będzie łatwiej trafić.
AF masz ustawiony centralny czy wszystkie ?
Obróbka ACR może skoro masz PS
Cytat:
Zamieszczone przez
Yavanna
Z trafianiem ostrości mam spory problem, bo pies jest non stop w ruchu i jest dość szybki. Generalnie jak go posadzę, to mam max dwa strzały i już pies jest przy mnie.
To poćwicz z psem zostawanie na komendę ;) będzie świetny trening dla Ciebie i psa :) Ty poćwiczysz trochę portrety a pies zostawanie ;)
Tak ja pisał tomphoto przejdź na raw'y, dużo więcej na nich można zrobić.
Pies zostaje bez problemu nawet na kilka minut, ale dźwięk migawki zlał mu się z dźwiękiem klikera (a klik oznacza u nas koniec komendy i bieg po nagrodę) i teraz to odkręcam, ale łatwo nie jest. ;)
Co do trybu, to jeśli już nie automat, to właśnie AV mam. Ale np czasem mam przy nim problem z balansem bieli. :/ Ustawiam iso auto, balans bieli na auto a zdjęcia mają żółty zafarb. Za nic tego nie rozumiem, bo w trybach automatycznych te parametry też są tak ustawione, a kolory wychodzą normalne (tu głównie przy sztucznym oświetleniu tak mam i zmiana trybu balansu bieli pomaga, ale nadal nie rozumiem czemu muszę zmieniać, skoro w trybach automatycznych aparat sobie z takim światłem radzi). Mam włączone AI servo, przy one shot mały procent zdjęć w ruchu mam w ogóle ostry, AF - wszystkie punkty. Nie mam też pomysłu jak trafić z ostrością, jak pies biegnie. Tu np. jedno ze zdjęć psa w takim dość powolnym biegu (jak biegnie szybko, to ostrość jeszcze gorsza :( )
10.
RAWy kiedyś próbowałam obrabiać w Lightroomie, ale przerosło mnie to. Tzn nie widziałam za wielu wartości dodanych z tego, że najpierw obrabiam RAWa, a później jeszcze bawię się w PSie. Zapewne dlatego, że za dobrze produktów Adobe nie znam i czy RAW czy JPG z puszki, to jakość finalnie podobnie średnia. Ale teraz czasu mam chwilowo więcej, to pobawię się w RAWy.
Troszkę ta galeria zamienia się w poradnik howto ;) Ale chyba jednak na konkretnych zdjęciach będzie mi najłatwiej zrozumieć, co robię źle. :roll:
Jak piesek biegnie to Al Servo i centralny AF. Aparacik na (M)manual, przysłona na maksymalny duży otworek i krótki czas np 1/800÷1/1250s. Migawka na zdjęcia seryjne. Canon 85/1,8 USM powinien być dobry.
A jak chcesz panoramować, to f/6,3÷7,1 i czas 1/100÷1/160s. Tylko ustawiasz się oczywiście prostopadle do toru biegu bandziora. Najlepiej jak ktoś pomoże i np rzuci piłeczkę do aportu. A jak do tego zwierzak wyskoczy w górę to super.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yavanna
Pies zostaje bez problemu nawet na kilka minut, ale dźwięk migawki zlał mu się z dźwiękiem klikera (a klik oznacza u nas koniec komendy i bieg po nagrodę) i teraz to odkręcam, ale łatwo nie jest. ;)
Mój pies też tak kiedyś miał. U nas pomogło wyćwiczenie komendy zwalniającej :)
One shot służy bardziej do zdjęć statycznych. Na upartego można ustawić ostrość na coś co jest po drodze psa (kamyk, gałąź) i zwolnić migawkę w taki sposób aby zdążyć złapać psa w tym punkcie.