Portal dla pozbywających się sprzętu
Witam,
Od jakiegoś czasu próbuję sprzedać jedno z moich szkieł no i jak to z moją zaciekłością, zacząłem szukać punktów zbytu w internecie.
Natrafiłem na stronkę na której to my zgłaszamy towar (tylko ten dostępny w odpowiednich działach - inne nie przejdą) i po odpowiedzi na bardzo podstawowe pytania zostaje nam wyświetlona cena za którą Sklep odkupi nam nasz sprzęt ( każdą elektronikę nie koniecznie szkła czy aparaty).
Ja sprawdziłem swój obiektyw i wyszło całkiem rozsądnie, choć dla niektórych pewnie będzie za nisko ( ale może dla niektórych więcej niż by się spodziewali).
Wiadomo, że takie sklepy mają inne jeszcze zwyczaje.... miedzy innym to, że dopiero po wysłaniu im produktu, dokonują wyceny i albo się zgadzają na ofertę ( czyli wycenę którą zrobiliśmy sobie na ich stronie) albo proponują inną ( raczej niższą, bo dany sprzęt jest w gorszym stanie niż deklarowano)...
Tak czy owak... czy macie już jakieś doświadczenia z tą stronką, z tym sklepem? I co o tym sądzicie? Jak według Was wyglądają te wyceny ( za ile Wasz sprzęt jest tam wyceniony? czy ok, czy za nisko?)
Pozdr.
R
Odp: Portal dla pozbywających się sprzętu
Skupują sprzęt po cenach 20-50% niższych od przeciętnych aukcji zakończonych sprzedażą na znanym polskim serwisie aukcyjnym...
Canon 24LII - serwis aukcyjny (aukcje używanych egzemplarzy zakończone sprzedażą): 4400-4700 zł, wspomniana strona: 3421 zł za IDEAŁ z pełnym kompletem, 3070 zł za bardzo dobry stan (drobne rysy).
Canon 135/2L - serwis aukcyjny: 3100-3600 zł, wspomniana strona: 2050 zł ideał, 1820 zł bardzo dobry.
Canon 50/1.8II - serwis aukcyjny: 300-370 zł, wspomniana strona: 193 zł ideał, 160 zł bardzo dobry.
Chyba, że komornik już stoi pod drzwiami, albo coś... ;)
Jak tak wstępnie poczytałem na necie to właśnie ceny zaniżone. Portal jest dla tych którzy chcą szybko sprzedać i mieć spokój z ciągłym wystawianiem na innych portalach i czekać aż ktoś się w końcu łaskawie skusi. Więc jak masz czas to odradzam, a jak chcesz sprzedać na gwałt to chyba można. Choć pewnie na aukcji na 2 dni - bez minimum byś wyciągnął więcej. Albo startując od ceny zaproponowanej na tej stronie. Osobiście nie korzystałem. Dopiero z tego wątku się się o tym dowiedziałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Makudonarudo
Jak tak wstępnie poczytałem na necie to właśnie ceny zaniżone
Nie zaniżone tylko zbójeckie :) .Porównałem ceny kilku obiektywów ,które sprzedałęm kilka miesięcy temu(polskie dystrybucje-gwarancje).
Wolałbym wyrzucić ,niż sprzedać za 1/3 ceny rynkowej.Ale krytykować firmy nie można :proponują swoją cenę-można nie skorzystać.
IMHO :pewnie będą tam trafiać"zagubione" rzeczy tak samo jak do lombardu.
40mm stm serwis sugeruję za sztukę w idealnym stanie 1.621,88pln :)
na allegro tez możesz wystawić za 1/3 ceny
kupiec się znajdzie błyskawicznie
Ja opierałem się na dwóch obiektywach:
18-200 kitowy - próbowałem sprzedać już dwa razy na alledrogo i pomimo iż zszedłem z ceną do poziomu do jakiego ludzie takie same licytowali, to do tej pory wisi i nie chce się sprzedać... ten portal zaproponował całkiem niezłą stawkę...fakt, niżej o około 50PLN od mojej obecnej, ale w tym przypadku to nie jest taka strata...
Drugim był 24/105 L - planuję zakup i obserwowałem swojego czasu aukcje...na alledrogo średnia cena używki to około 2k, ten portal oferuje około 100PLN drożej...a to jest raptem 4 stówki mniej od nówki OEM...
Stąd właśnie odniosłem wrażenie, że oferują przyzwoicie....
Dodatkowo porównajcie sobie dla przykładu ceny jakie oferuje taki lombard allegro, który za kita 18-200 proponuje w skupie za 400PLN... to jest dopiero zaniżenie ceny...
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
18-200 kitowy - próbowałem sprzedać już dwa razy na alledrogo i pomimo iż zszedłem z ceną do poziomu do jakiego ludzie takie same licytowali, to do tej pory wisi i nie chce się sprzedać...
Może kwestia dokładnych zdjęć przedmiotu, rzetelnego i wyczerpującego opisu, rozpromowania aukcji na giełdowych grupach w portalach społecznościowych, zawartości istotnych elementów (dowód zakupu, dekle?) albo przypadku i aktualnego braku chętnych? Powodów może być dużo i wcale to nie musi być cena. Samo się nic nie sprzeda, trochę trzeba włożyć w to marketingu. Chyba, że sprzedaż w tamtym serwisie... ;)
wystaw od złotówki i tyle
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
Drugim był 24/105 L - planuję zakup i obserwowałem swojego czasu aukcje...na alledrogo średnia cena używki to około 2k, ten portal oferuje około 100PLN drożej...a to jest raptem 4 stówki mniej od nówki OEM...
Stąd właśnie odniosłem wrażenie, że oferują przyzwoicie....
.
Super przyzwoicie ;) za szkło bez gwarancji które akurat bywa awaryjne.