Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 450D Obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm
Witam.
Posiadam aparat Canon 450D Obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm i chciałbym kupić sobie w rozsądnej cenie filtr polaryzacyjny.
Czytałem trochę w Internecie i chyba najczęściej polecanymi są HOYA oraz MARUMI.
Co do ceny to tak myślę, że do ok. 100zł mogę wydać patrząc na Allegro to do wyboru są następujące modele:
1. Marumi 58 mm WPC CPL -139zł
2. MARUMI kołowy M:58 C-PL -99zł
3. HOYA STANDARD 58 mm (fioletowe opak.) - 69zł
4. HOYA HMC Super 58mm seria HMC Super / SHM/ seria "czarna" -135zł
Który będzie najlepszy do mojego obiektywu, no i też pod względem jakoś-cena?
Może ktoś inny jeszcze zasugeruje tak do plus/minus 100zł?
Liczę na odpowiedzi i pozdrawiam.
Odp: Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 450D Obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm
Korzystanie z CPL na tym obiektywie to czysty koszmar bo kręci mordką przy ostrzeniu... Wiem bo przeszedłem przez to.
szkoda dawać drugie tyle co ten obiektyw xD
jest tańszy filtr MATIN HIGH czy coś takiego w granicy 60zł i daje radę :P
KENKO (C-PL Digital Filter), na początku miałem takie "cudo" i patrząc na wydane pieniądze (~75pln) to działał dobrze. Nie warto kupować czegoś, co będzie droższe od obiektywu... ;)
Po sobie wiem, że jak kupować to raz a dobrze :) Ja sam posiadam Hoye tyle, że pro 1 i jak już kupujesz to kup większy i redukcje- oszczędzisz kase przy kolejnym szkle:)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Po sobie wiem, że jak kupować to raz a dobrze :) Ja sam posiadam Hoye tyle, że pro 1 i jak już kupujesz to kup większy i redukcje- oszczędzisz kase przy kolejnym szkle:)
Pod warunkiem, że to szkło będzie miało identyczny gwint jak to poprzednie. ;) Przeważnie kolejnym po 18-55 jest 17-50, które ma już 72mm. ;) Jeżeli to szkło ma zostać na kolejnych kilka lat, wtedy można kupić drożej. Po przesiadce na 17-70 dorwałem okazyjnie polar B+W, ten to już na dłużej... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kecaj
Pod warunkiem, że to szkło będzie miało identyczny gwint jak to poprzednie. ;) Przeważnie kolejnym po 18-55 jest 17-50, które ma już 72mm. ;) Jeżeli to szkło ma zostać na kolejnych kilka lat, wtedy można kupić drożej. Po przesiadce na 17-70 dorwałem okazyjnie polar B+W, ten to już na dłużej... ;)
Pisałem przecież, że kupować raz, dobrze i większą średnice z redukcją ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Pisałem przecież, że kupować raz, dobrze i większą średnice z redukcją ;)
Nie zauważyłem tego z redukcją... :oops: Tak można kupować, chociaż szkiełko droższe od słoika... :D Najciekawszy stosunek cena vs. jakość ma bodaj Marumi DHG C- P.L.D. No i dziwie się, że jeszcze Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl tego nikt nie wrzucił. ;)
Bierz marumi jak nie będziesz używał kita to pójdzie na inne szklo. Proste :)
Do tego kita... najtanszy :)