Canon 40d brak zdjęć na karcie
Witam.
Pierwszy post na forum i niestety pierwszy problem.
Otóż to bylismy na wakacjach z leciwym juz Canonem 40d ktory mial przebieg ok 9500zdjec. Do tego dwie karty 4GB. Jedna karta sie skonczyla i to o dziwo na pliku IMG_9999(zauwazylem to w domu po tyg), zmieniliśmy karte i robiliśmy zdjecia druga karta rowniez 4GB. W domu okazało sie ze brakuje nam zdjec od IMG_9999 do IMG_0385 czyli niecale 400 zdjec z wymarzonego wyjazdu sie zagubiło.
Jakies pomysly czym jest to spowodowane i gdzie mozna ich szukac? Jezeli trzeba to podam wiecej informacji.
Bardzo prosimy o pomoc.
Odp: Canon 40d brak zdjęć na karcie
spróbuj "wyciągnąć" zawartość karty Digital Image Recovery
Zobacz Pandora Recovery - polecono mi go do odzyskania zdjęć z karty bo chyba z soboty też mi wcięło trochę. Niestety ja już byłem po formacie karty w komputerze, porobieniu kilku testowych fotek i ponownym formacie w aparacie ale o dziwo program znalazł jedną fotkę właśnie z testów więc może u Ciebie odzyska utracone zdjęcia :)
używając programu Digital Image Recovery bez problemu odzyskałem skasowane na karcie zdjęcia, polecam program w tego typu sytuacjach.
pozdrawiam
Ale faktycznie zdjęć nie ma czy tylko numeracja się nie zgadza ?
Rozumiem zeby cokolwiek powalczyć tymi programami to musze podłączyć karte czytnikiem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Ale faktycznie zdjęć nie ma czy tylko numeracja się nie zgadza ?
Faktycznie nie ma zdjec od 9999 do 0385.
Słyszał ktoś o takiej sytuacji ze aparat miał problem z zapisem zdjec "od nowa" po 10tys, czy to raczej wina karty? W trakcie robienia zdjec nie zauwazylem nic niepokojącego, dopiero przy odczucie stwierdziłem ze czegoś mi brakuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
bbartekk2
Słyszał ktoś o takiej sytuacji ze aparat miał problem z zapisem zdjec "od nowa" po 10tys, czy to raczej wina karty? W trakcie robienia zdjec nie zauwazylem nic niepokojącego, dopiero przy odczucie stwierdziłem ze czegoś mi brakuje.
W 40D kilka razy przekręciłem licznik i nigdy nie było z tym problemów.
Jak rozumiem druga karta zaczyna się od 0385, a pierwszą wyjąłeś jak już była pełna?
Cytat:
Zamieszczone przez
wender
W 40D kilka razy przekręciłem licznik i nigdy nie było z tym problemów.
Jak rozumiem druga karta zaczyna się od 0385, a pierwszą wyjąłeś jak już była pełna?
Tak na pierwszej karcie do 9999, a na drugiej od 0385. Zdjecia pomiedzy były robione, ale na karcie ich nie ma, z reszta zrobilem juz na niej troche nowych, nie zauwazywylem ze brakuje bo sporo robilem :evil:
1,5gb jest wolnego wiec moze uda sie cos odzyskać.
A ta pierwsza faktycznie była pełna? Zgrałeś z niej 4GB zdjęć?
Cytat:
Zamieszczone przez
bbartekk2
Rozumiem zeby cokolwiek powalczyć tymi programami to musze podłączyć karte czytnikiem? (…)
Tak.
A formatowałeś te kartę w aparacie przed tym nim zacząłeś robić na niej te zaginione zdjęcia ?
Jak nie nadpisałeś zdjęć to bez problemu powinieneś je odzyskać.
Pozdrawiam