Pomoc w wyborze lustrzanki analogwej i obiektywu
Witam, to mój pierwszy post na forum :)
Fotografią analogową interesuję się już od jakiegoś czasu, dokładnie wczoraj wywołałem swój pierwszy film, a dzisiaj robię odbitki :) Dostałem od wujka, pentaxa P30, jednak chciałem zainwestować w swój własny aparat, a że zawsze podobały mi się canony, to wybór był oczywisty.
Od kilku dni robiłem intensywne poszukiwania jaki model wybrać i zastanawiam się nad eos 5. Znalazłem go za 350zł z gripem więc też chciałem się was zapytać, czy za takie pieniądze opłaca się go kupić. Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.
Co do obiektywu, to chciałem kupić taki, który będę mógł potem użyć w canonie 600D, który też mam w planach kiedyś kupić :) Wszędzie, na początek, polecają 50mm 1:1:8 i generalnie cenowo by mi odpowiadał ( zresztą i tak nie jestem w stanie dać więcej za obiektyw póki co). Tylko co do niego mam jedno, głupie pytanie - jak w nim zmienić wartość przysłony? nigdzie nie widzę tego pokrętła...
Jest jeszcze jedna kwestia. Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica? Czy praktycznie nie zauważalna?
Będę wdzięczny za pomoc :)
Odp: Pomoc w wyborze lustrzanki analogwej i obiektywu
we wszystkich obiektywach ef przyslona steruje sie z poziomu aparatu.
No to dobrze wiedzieć :) Jeszcze co do kwestii obiektywu - pomyślałem też, że warto byłoby mieć jeszcze szerokokątny obiektyw z zoomem. Niestety, ja nie znam się za bardzo na tych wszystkich oznaczeniach, nowe obiektywy EF canona są bardzo drogie, i zastanawiam się, czy jest opcja kupienia tańszego(dużo tańszego) , używanego obiektywu z lat 90, jakiejś innej firmy, tylko w takim przypadku jakie powinien mieć oznaczenia taki obiektyw ( np. obiektyw sigmy)?
canon 28-105 USM jest tani i fajny :) i to nadal canon
Cytat:
Zamieszczone przez
gerwant
Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica?
Nie będzie praktycznie żadnej różnicy. W aparatach analogowych sama puszka nie ma żadnego wpływu na jakość zdjęcia, o ile prawidłowo trzyma czasy. Liczy się jakość obiektywu i rodzaj filmu. Tutaj oba wymienione szkła generują obrazek wysokiej jakości.
Cytat:
Zamieszczone przez
gerwant
, nowe obiektywy EF canona są bardzo drogie, i zastanawiam się, czy jest opcja kupienia tańszego(dużo tańszego) , używanego obiektywu z lat 90, jakiejś innej firmy, tylko w takim przypadku jakie powinien mieć oznaczenia taki obiektyw ( np. obiektyw sigmy)?
Generalnie obiektywy powinny mieć informację, że współpracują z systemem EF Canona. Przy EOS 5 będą to obiektywy tzw pełnoklatkowe. Obiektywy EF-S nie pokryją dobrze pola obrazowego w rogach, a w skrajnym przypadku mogą kolidować mechanicznie z lustrem.
Pamiętaj również, że nie wszystkie obiektywy z czasów analogowych muszą koniecznie dobrze działać z nowym 600 d. Warto by znaleźć jakąś tabelę kompatybilności.
Cytat:
Zamieszczone przez
gerwant
Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.
Nie ma takich. To u góry co błyska nie jest lampą błyskową, a jedynie jej karłowatą karykaturą.
Cena 350 za 5 kę- musisz wiedzieć, ze kiedyś o był dobry i nietani sprzęt - wszystko zależy od stanu technicznego. Jeśli nie był przechowywany we wspólnej szufladzie z gwoździami i paszą dla chomika to może być przyzwoita cena.
Cytat:
Zamieszczone przez
gerwant
Witam, to mój pierwszy post na forum :)
Fotografią analogową interesuję się już od jakiegoś czasu, dokładnie wczoraj wywołałem swój pierwszy film, a dzisiaj robię odbitki :) Dostałem od wujka, pentaxa P30, jednak chciałem zainwestować w swój własny aparat, a że zawsze podobały mi się canony, to wybór był oczywisty.
Od kilku dni robiłem intensywne poszukiwania jaki model wybrać i zastanawiam się nad eos 5. Znalazłem go za 350zł z gripem więc też chciałem się was zapytać, czy za takie pieniądze opłaca się go kupić. Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.
Co do obiektywu, to chciałem kupić taki, który będę mógł potem użyć w canonie 600D, który też mam w planach kiedyś kupić :) Wszędzie, na początek, polecają 50mm 1:1:8 i generalnie cenowo by mi odpowiadał ( zresztą i tak nie jestem w stanie dać więcej za obiektyw póki co). Tylko co do niego mam jedno, głupie pytanie - jak w nim zmienić wartość przysłony? nigdzie nie widzę tego pokrętła...
Jest jeszcze jedna kwestia. Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica? Czy praktycznie nie zauważalna?
Będę wdzięczny za pomoc :)
Od fotografii analogowej nie będę cię odwodził bo sam do niej chce wrócić ale jako dodatek do fotografii cyfrowej. Może w druga stronę, korpus cyfrowy i pobawić się manualnymi. Za kilkaset zł masz 400D i spory wybór np M42. Za 70zł masz przejściówkę z potwierdzeniem ostrości. Pieniądze wydane na odbitki zainwestujesz w obiektywy manualne a jak ci się znudzi to podepniesz obiektywy z AF.
Właściwie to czego Ci brakuje w P30? Do zabawy analogiem to on już jest w sam raz.
Zdjęć z analoga chyba i tak lepiej zbyt bardzo nie powiększać i wtedy to każde szkło jest dobre. :) Wypstrykałem rolkę FED'em, teraz drugą Minoltą XT-1 z 50 1.7 i przy 9x13 zdjęcia są śliczne. :) Nie mam skanera, więc oddaję do skanowania, skany dostaję w niewielkich rozdzielczościach rzędu 2 MPX więc też nieostrości nie rażą. :) Bardziej boli cena. 70 PLN za wywołanie, odbitki i skan u mnie w Profilab. Do tego koszt kliszy i robi się prawie 100. :) Chociaż samo oczekiwanie na zdjęcia jest niesamowite. I ciągle ten stres przed wyzwoleniem migawki. :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Czego mi brakuje w P30 ? A no tego, że to nie jest canon :) od dziecka podobały mi się te aparaty i patrzyłem się na te wszystkie lustrzanki za szybą i mówiłem sobie, że kiedyś muszę taki mieć :)
Trudny wybór, bo nie mam też dużego budżetu i naprawdę nie wiem co zrobić. Do takiego canona, potrzebowałbym jeszcze dwóch obiektywów, a to znacząco przewyższy wszystkie koszty - bo chyba nie mam co liczyć, że do takiego eos-a 5 znajdę dobry szerokokątny obiektyw za 200 zł max, czyż nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
gerwant
Czego mi brakuje w P30 ? A no tego, że to nie jest canon
Marudzisz kolego. P30 to bardzo przyjemny aparat i ma wszystko, co potrzeba. W dodatku dysponujesz dobrym szkłem, które na początek w zupełności wystarczy. Zabawa z takim sprzętem przynosi bez porównania więcej frajdy, jak ze zautomatyzowanym robotem pokroju EOS-a 5.
Jeśli masz mały budżet, poćwicz fotografię czarno-białą. Koszty powinny być niższe przy samodzielnym wołaniu. Przy okazji nauczysz się patrzeć na kadr w inny sposób. Kto wie, może Ci się spodoba i już zostaniesz przy tym.