Witam, to mój pierwszy post na forum
Fotografią analogową interesuję się już od jakiegoś czasu, dokładnie wczoraj wywołałem swój pierwszy film, a dzisiaj robię odbitki

Dostałem od wujka, pentaxa P30, jednak chciałem zainwestować w swój własny aparat, a że zawsze podobały mi się canony, to wybór był oczywisty.
Od kilku dni robiłem intensywne poszukiwania jaki model wybrać i zastanawiam się nad eos 5. Znalazłem go za 350zł z gripem więc też chciałem się was zapytać, czy za takie pieniądze opłaca się go kupić. Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.
Co do obiektywu, to chciałem kupić taki, który będę mógł potem użyć w canonie 600D, który też mam w planach kiedyś kupić

Wszędzie, na początek, polecają 50mm 1:1:8 i generalnie cenowo by mi odpowiadał ( zresztą i tak nie jestem w stanie dać więcej za obiektyw póki co). Tylko co do niego mam jedno, głupie pytanie - jak w nim zmienić wartość przysłony? nigdzie nie widzę tego pokrętła...
Jest jeszcze jedna kwestia. Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica? Czy praktycznie nie zauważalna?
Będę wdzięczny za pomoc