Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Pomoc w wyborze lustrzanki analogwej i obiektywu

Domyślnie Pomoc w wyborze lustrzanki analogwej i obiektywu

Witam, to mój pierwszy post na forum

Fotografią analogową interesuję się już od jakiegoś czasu, dokładnie wczoraj wywołałem swój pierwszy film, a dzisiaj robię odbitki Dostałem od wujka, pentaxa P30, jednak chciałem zainwestować w swój własny aparat, a że zawsze podobały mi się canony, to wybór był oczywisty.

Od kilku dni robiłem intensywne poszukiwania jaki model wybrać i zastanawiam się nad eos 5. Znalazłem go za 350zł z gripem więc też chciałem się was zapytać, czy za takie pieniądze opłaca się go kupić. Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.

Co do obiektywu, to chciałem kupić taki, który będę mógł potem użyć w canonie 600D, który też mam w planach kiedyś kupić Wszędzie, na początek, polecają 50mm 1:1:8 i generalnie cenowo by mi odpowiadał ( zresztą i tak nie jestem w stanie dać więcej za obiektyw póki co). Tylko co do niego mam jedno, głupie pytanie - jak w nim zmienić wartość przysłony? nigdzie nie widzę tego pokrętła...

Jest jeszcze jedna kwestia. Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica? Czy praktycznie nie zauważalna?

Będę wdzięczny za pomoc

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Pomoc w wyborze lustrzanki analogwej i obiektywu

we wszystkich obiektywach ef przyslona steruje sie z poziomu aparatu.
    Ostatnio edytowane przez komisarz ryba ; 15-03-2014 o 15:33

No to dobrze wiedzieć Jeszcze co do kwestii obiektywu - pomyślałem też, że warto byłoby mieć jeszcze szerokokątny obiektyw z zoomem. Niestety, ja nie znam się za bardzo na tych wszystkich oznaczeniach, nowe obiektywy EF canona są bardzo drogie, i zastanawiam się, czy jest opcja kupienia tańszego(dużo tańszego) , używanego obiektywu z lat 90, jakiejś innej firmy, tylko w takim przypadku jakie powinien mieć oznaczenia taki obiektyw ( np. obiektyw sigmy)?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

canon 28-105 USM jest tani i fajny i to nadal canon

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez gerwant Zobacz posta
    Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica?
    Nie będzie praktycznie żadnej różnicy. W aparatach analogowych sama puszka nie ma żadnego wpływu na jakość zdjęcia, o ile prawidłowo trzyma czasy. Liczy się jakość obiektywu i rodzaj filmu. Tutaj oba wymienione szkła generują obrazek wysokiej jakości.

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

, nowe obiektywy EF canona są bardzo drogie, i zastanawiam się, czy jest opcja kupienia tańszego(dużo tańszego) , używanego obiektywu z lat 90, jakiejś innej firmy, tylko w takim przypadku jakie powinien mieć oznaczenia taki obiektyw ( np. obiektyw sigmy)?
    Generalnie obiektywy powinny mieć informację, że współpracują z systemem EF Canona. Przy EOS 5 będą to obiektywy tzw pełnoklatkowe. Obiektywy EF-S nie pokryją dobrze pola obrazowego w rogach, a w skrajnym przypadku mogą kolidować mechanicznie z lustrem.
    Pamiętaj również, że nie wszystkie obiektywy z czasów analogowych muszą koniecznie dobrze działać z nowym 600 d. Warto by znaleźć jakąś tabelę kompatybilności.

Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.
    Nie ma takich. To u góry co błyska nie jest lampą błyskową, a jedynie jej karłowatą karykaturą.

Cena 350 za 5 kę- musisz wiedzieć, ze kiedyś o był dobry i nietani sprzęt - wszystko zależy od stanu technicznego. Jeśli nie był przechowywany we wspólnej szufladzie z gwoździami i paszą dla chomika to może być przyzwoita cena.
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 15-03-2014 o 19:32

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Witam, to mój pierwszy post na forum

Fotografią analogową interesuję się już od jakiegoś czasu, dokładnie wczoraj wywołałem swój pierwszy film, a dzisiaj robię odbitki Dostałem od wujka, pentaxa P30, jednak chciałem zainwestować w swój własny aparat, a że zawsze podobały mi się canony, to wybór był oczywisty.

Od kilku dni robiłem intensywne poszukiwania jaki model wybrać i zastanawiam się nad eos 5. Znalazłem go za 350zł z gripem więc też chciałem się was zapytać, czy za takie pieniądze opłaca się go kupić. Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.

Co do obiektywu, to chciałem kupić taki, który będę mógł potem użyć w canonie 600D, który też mam w planach kiedyś kupić Wszędzie, na początek, polecają 50mm 1:1:8 i generalnie cenowo by mi odpowiadał ( zresztą i tak nie jestem w stanie dać więcej za obiektyw póki co). Tylko co do niego mam jedno, głupie pytanie - jak w nim zmienić wartość przysłony? nigdzie nie widzę tego pokrętła...

Jest jeszcze jedna kwestia. Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica? Czy praktycznie nie zauważalna?

Będę wdzięczny za pomoc
    Od fotografii analogowej nie będę cię odwodził bo sam do niej chce wrócić ale jako dodatek do fotografii cyfrowej. Może w druga stronę, korpus cyfrowy i pobawić się manualnymi. Za kilkaset zł masz 400D i spory wybór np M42. Za 70zł masz przejściówkę z potwierdzeniem ostrości. Pieniądze wydane na odbitki zainwestujesz w obiektywy manualne a jak ci się znudzi to podepniesz obiektywy z AF.

Pełne uzależnienie

Właściwie to czego Ci brakuje w P30? Do zabawy analogiem to on już jest w sam raz.

Zdjęć z analoga chyba i tak lepiej zbyt bardzo nie powiększać i wtedy to każde szkło jest dobre. Wypstrykałem rolkę FED'em, teraz drugą Minoltą XT-1 z 50 1.7 i przy 9x13 zdjęcia są śliczne. Nie mam skanera, więc oddaję do skanowania, skany dostaję w niewielkich rozdzielczościach rzędu 2 MPX więc też nieostrości nie rażą. Bardziej boli cena. 70 PLN za wywołanie, odbitki i skan u mnie w Profilab. Do tego koszt kliszy i robi się prawie 100. Chociaż samo oczekiwanie na zdjęcia jest niesamowite. I ciągle ten stres przed wyzwoleniem migawki.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Czego mi brakuje w P30 ? A no tego, że to nie jest canon od dziecka podobały mi się te aparaty i patrzyłem się na te wszystkie lustrzanki za szybą i mówiłem sobie, że kiedyś muszę taki mieć
    Trudny wybór, bo nie mam też dużego budżetu i naprawdę nie wiem co zrobić. Do takiego canona, potrzebowałbym jeszcze dwóch obiektywów, a to znacząco przewyższy wszystkie koszty - bo chyba nie mam co liczyć, że do takiego eos-a 5 znajdę dobry szerokokątny obiektyw za 200 zł max, czyż nie?

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Czego mi brakuje w P30 ? A no tego, że to nie jest canon
    Marudzisz kolego. P30 to bardzo przyjemny aparat i ma wszystko, co potrzeba. W dodatku dysponujesz dobrym szkłem, które na początek w zupełności wystarczy. Zabawa z takim sprzętem przynosi bez porównania więcej frajdy, jak ze zautomatyzowanym robotem pokroju EOS-a 5.
    Jeśli masz mały budżet, poćwicz fotografię czarno-białą. Koszty powinny być niższe przy samodzielnym wołaniu. Przy okazji nauczysz się patrzeć na kadr w inny sposób. Kto wie, może Ci się spodoba i już zostaniesz przy tym.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów