Odp: 6d i problemy AF ???
Z Twojej wypowiedzi wynika, że wcześniej posiadane szkła trafiały w punkt a teraz nie - jesteś pewien ?
Trochę to dziwne, bo AF sam z siebie raczej tak się nie zachowuje :(
Jeśli masz puszkę na gwarancji zawsze możesz poprosić w Serwisie aby skalibrowali do wzorca.
Wszystkich szkieł nie ma sensu wysyłać, bo jeśli nie są na gwarancji wydasz niepotrzebnie sporo kasy.
Na 100% wcześniej trafiał w punkt. Przejrzałem nawet foty. Zawsze po kupnie szkła, bawiłem się "testowaniem" ;)
To co mi przychodzi do głowy to, że może czujniki AF-u się zabrudziły???
Podaj "kilometraz" aparatu od jakiego zauwazyles zmiany?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To co mi przychodzi do głowy to, że może czujniki AF-u się zabrudziły???
No spróbuj najpierw przedmuchać gruszką czujniki AF (są pod lustrem). Też mi się kiedyś paproch przyczepił i AF wariował. Nie wiem jak dokładnie wygląda kalibracja body, ale jeśli jest to wykonywane mechanicznie to może międzyczasie poluzowała Ci się jakaś śrubka?
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Podaj "kilometraz" aparatu od jakiego zauwazyles zmiany?
8000 klatek bez żadnych problemów, obecnie jest ok. 9900. Gdzieś między tymi wartościami problem się pojawił.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No spróbuj najpierw przedmuchać gruszką czujniki AF (są pod lustrem). Też mi się kiedyś paproch przyczepił i AF wariował. Nie wiem jak dokładnie wygląda kalibracja body, ale jeśli jest to wykonywane mechanicznie to może międzyczasie poluzowała Ci się jakaś śrubka?
Z tego co tu kiedyś było napisane na temat regulacji AF przez serwis to odbywa się to elektronicznie.
Dmuchać próbuję, tylko w sumie trudno tam gruszką sensownie dmuchnąć ;( a nie mam takiej z zakrzywionym dziubkiem ;)
Bangi muszę przyznać, że zasmuciłeś mnie tymi postami... Trzymam kciuki by wszystko zostało naprawione! Jeśli możesz to daj znać w temacie, gdy uda się naprawić... Chyba pozostaje serwis, szczerze wątpię by to się od kurzu czy brudu stało... nie w lustrze za kilka tys zł.
Czegos nie rozumiem. Wszedles do sklepu ze sprawnym aparatem a wyszedles z BF-em? Zeby troche rozjasnic materie zadam kilka pytan pomocniczych:
1. Czy byl taki moment, ze z nowym szklem nie bylo BF? Inaczej, czy BF byl od razu z nowym szklem, czy pojawil sie po jakims czasie?
2. Jakich szkiel uzywales wczesniej?
3. Jak duzy jest BF? Jaka wartosc musisz ustawic, zeby dzialaly wszystkie szkla?
4. Czy ta wartosc jest taka sama dla wszystkich szkiel, wlacznie z tym nowym?
Dobra, duża gruszka i konkretnie wydmuchaj komorę lustra/ czujniki AF. Ja już drugi raz miałem nabytego BF i za każdym razem było to spowodowane brudem ( w moim wyoadku czym dłuższe szkło tym efekt bardziej widoczny) ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dmuchać próbuję, tylko w sumie trudno tam gruszką sensownie dmuchnąć ;( a nie mam takiej z zakrzywionym dziubkiem
Wstępne podnoszenie lustra i można bez problemu dmuchać. Matrycę lepiej trzymać za migawką (jeśli jest czysta).
Oczywiście zanim włożysz coś w komorę lustra, upewnij się, że lustro samo nie opadnie.
Życzę szybkiego rozwiązania problemu, testy AF są nudne i czasochłonne...