Akredytacja na mecze piłkarskie
Nie wiem, czy zakładam wątek w dobrym dziale, ale nie wiedziałem gdzie napisać. W razie pomyłki przepraszam i proszę moderację o przeniesienie.
Fotografuję stricte amatorsko, a fotografię traktuję jako hobby. Specjalizuję się głównie w sporcie. Dotychczas miałem okazje robić zdjęcia jedynie na meczach niższych lig piłki nożnej, w związku z tym, że ciężko było o wyższy poziom w mojej okolicy. Teraz jednak przez jakiś okres mieszkał będę w Warszawie i chciałbym to wykorzystać.
Pomyślałem o możliwości poprawienia swojego warsztatu fotograficznego podczas najbliższego meczu Reprezentacji Polski ze Szkocją (5 marca). Na stronie PZPN szukałem informacji na temat ewentualnej akredytacji, niestety można ją otrzymać tylko w przypadku pracy w agencji prasowej, ponieważ to pole jest wymagane do uzupełnienia.
Ja niestety nie pracuję i tu pojawia się problem. Czy wobec powyższego jest jakiś sposób by otrzymać możliwość wejścia na stadion i zajęcia miejsca przy płycie boiska? Gdyby taką możliwość dawał mi wykupiony bilet, po prostu zamówiłbym wejściówkę i rozwiązał problem.
Macie może jakieś rady / pomysły / sugestie pomocy?
Odp: Akredytacja na mecze piłkarskie
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Nie wiem, czy zakładam wątek w dobrym dziale, ale nie wiedziałem gdzie napisać. W razie pomyłki przepraszam i proszę moderację o przeniesienie.
Fotografuję stricte amatorsko, a fotografię traktuję jako hobby. Specjalizuję się głównie w sporcie. Dotychczas miałem okazje robić zdjęcia jedynie na meczach niższych lig piłki nożnej, w związku z tym, że ciężko było o wyższy poziom w mojej okolicy. Teraz jednak przez jakiś okres mieszkał będę w Warszawie i chciałbym to wykorzystać.
Pomyślałem o możliwości poprawienia swojego warsztatu fotograficznego podczas najbliższego meczu Reprezentacji Polski ze Szkocją (5 marca). Na stronie PZPN szukałem informacji na temat ewentualnej akredytacji, niestety można ją otrzymać tylko w przypadku pracy w agencji prasowej, ponieważ to pole jest wymagane do uzupełnienia.
Ja niestety nie pracuję i tu pojawia się problem. Czy wobec powyższego jest jakiś sposób by otrzymać możliwość wejścia na stadion i zajęcia miejsca przy płycie boiska? Gdyby taką możliwość dawał mi wykupiony bilet, po prostu zamówiłbym wejściówkę i rozwiązał problem.
Macie może jakieś rady / pomysły / sugestie pomocy?
Raczej nie ma możliwości dla osób nie reprezentujących agencje fotograficzne, prasę czy inne media.
Na mecze Ekstraklasy jest podobnie. Ale tu mogą pomóc koledzy ze "Stowarzyszenia Kibiców" danego klubu, niestety liczba fotografów dla nich też jest ograniczona.
Tak jak pisałeś na niższe ligi rozgrywkowe trudności raczej nie ma. W innych dyscyplinach to już różnie wygląda. Żużel czasami wymagane jest dodatkowo wykupione ubezpieczenie i na płycie może przebywać tylko 7 czy 8 fotografów. Wtedy robisz w grupach, co któryś tam bieg w takich jakby transzach.
Piłka ręczna - jak hala jest ciasna to amator się nie przebije, bo obserwator ze związku się stawia i nic organizatorzy nie poradzą (mimo koneksji i dobrych chęci).
W rugby dość łatwo o akredytację nawet w najwyższej lidze rozgrywkowej, jeżeli np współpracujesz z klubem. Tzn robisz np 2x z trybun, udostępniasz im zdjęcia za free i masz już akredytację z płyty boiska. Na wniosku w miejscu gdzie jest nazwa redakcji wpisujesz "fotograf niezależny", tam gdzie jest miejsce na redaktora naczelnego swoje "imię i nazwisko", zaś w polu nr leg. "serię i nr dowodu osobistego".
W Ekstraklasie można się dogadać z jakąś kibicowską stroną albo z władzami klubu, że w zamian za foty załatwią akredytację. Wiele osób tak robi i czasami widać ziutków z kompaktami, którzy robią zdjęcia świecąc dookoła. Innego sposobu raczej nie ma. Robiąc dla siebie raczej nie dostaniesz akredytacji.
U nas i tak jest łatwo. Każdy byle portalik internetowy jednoosobowy może sobie zrobić legitymację prasową i sporo związków i klubów respektuje ją. Jest spora szansa, że uda się wbić na mecz za darmo. W Niemczech o ile się orientuję legitymacja prasowa to domena czegoś na kształt związku zawodowego dziennikarzy i nie będąc zawodowym dziennikarzem nie masz szans na legitymację prasową. Zaś sam wniosek o akredytację na 1 i 2 Bundesligę zawiera nie tylko podanie, ale do tego kopię legitymacji prasowej i zlecenie z redakcji na fotografowanie tego konkretnego meczu. To ma swoje dobre i złe strony.
Wobec tego spróbuję na Ekstraklasę się wbić. Może akurat na Legię się uda. Nigdy nie byłem na tego typu wydarzeniach. Są jakieś wytyczne, dotyczące zachowania fotografa? Gdzieś trzeba podejść / coś odebrać / gdzieś nie można wchodzić podczas spotkania itp? Czy wszystko jest ustalane i podawane w regulaminie przyznawania akredytacji?
Szkoda, że na mecz Reprezentacji nie da się nic załatwić, ale niestety pewnych rzeczy jak praca w agencji prasowej niestety nie przeskoczę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Wobec tego spróbuję na Ekstraklasę się wbić. Może akurat na Legię się uda. Nigdy nie byłem na tego typu wydarzeniach. Są jakieś wytyczne, dotyczące zachowania fotografa? Gdzieś trzeba podejść / coś odebrać / gdzieś nie można wchodzić podczas spotkania itp? Czy wszystko jest ustalane i podawane w regulaminie przyznawania akredytacji?
Szkoda, że na mecz Reprezentacji nie da się nic załatwić, ale niestety pewnych rzeczy jak praca w agencji prasowej niestety nie przeskoczę.
Legia to skomplikowana sprawa. Nie wiem, czy przeforsujesz temat. Ale życzę powodzenia.
Jak się zachować - wszystko jest w regulaminie, który zobowiązujesz się do przestrzegania. Na początek nie pakuj się od strony Żylety, bo ktoś może Ci "przypadkowo" wrzucić petardę lub race do kaptura. Za trybuną L. Brychczego (południowa) na początek będzie OK.
Pod żadnym pozorem nie rób zdjęć kibicom. Nie chcesz chyba żeby uważano Cie za konfidenta.
Na Legii może zacznij od hokeja, rugby czy koszykówki może łatwiej się przebijesz z dobrymi fotami.
O Polonii nawet nie myśl!
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
O Polonii nawet nie myśl!
Dlaczego?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Dlaczego?
4 liga grupa mazowiecka.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
4 liga grupa mazowiecka.
O tym wiem, myślałem, że jakieś pozasportowe sprawy są :)
robienie zdjęć za frajer to świetny pomysł na zaczynanie kariery, koledzy fotoreporterzy też Cie będą uwielbiali i darzyli ogromnym szacunkiem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
robienie zdjęć za frajer to świetny pomysł na zaczynanie kariery, koledzy fotoreporterzy też Cie będą uwielbiali i darzyli ogromnym szacunkiem
Dlatego lepiej krzyczeć od początku absurdalne kwoty, których nie popierają zdjęcia (bo gdzie miałbym mieć niby okazje, żeby je zrobić) albo siedzieć w domu i nie robić nic. Wyjdzie na jedno, bo i tak i tak okazji do zrobienia zdjęć miał nie będę. Świetne podejście!
Pracuję na co dzień, jako grafik, więc rynek dość podobny. Obecnie na etat, wcześniej głównie jako freelancer, więc temat początkujących jest mi dobrze znany. Mam jednak swoje zdanie w tej kwesii - jeśli jesteś dobry w tym co robisz, to klient przyjdzie do Ciebie, a nie do osoby, która zaczyna - choćby tamta robiła 4 razy taniej. Prosto, krótko i na temat.
Wątek nie jest o tym, więc jeśli możesz, to nie rozmywaj rozmowy na poboczne tematy.