Obiektyw szerokokątny do Canona 7d - pomozcie sie zdecydowac
Witam
Jestem swiezo upieczonym posiadaczem 7d z kitowym obiektywem 18-135. Potrzebuje Waszej pomocy w wyborze obiektywu szerokokatnego , bo mam blade pojecie w tej materii. Potrzebuje go do robienia fotek przyrody jak i tez np. wnetrz kosciola czy imprez domowych. Ponizej moja lista kandydatow . Z gory dzieki za rady.
- Sigma 10-20 F3.5 EXDCHSM
- Tokina 12-24 f4.0 AT-X-PRO DX II
- TOKINA AF 12-28 f4 at-xPRO DX
- Canon EF-S 10-22
- TOKINA AT-X 116 PRO DX II AF 11-16
Odp: Obiektyw szerokokątny do Canona 7d - pomozcie sie zdecydowac
C10-22, ale pewnie każdy będzie mniej lub bardziej "dobry" na początek, po prostu taniej kupić docelowy za pierwszym razem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
C10-22, ale pewnie każdy będzie mniej lub bardziej "dobry" na początek, po prostu taniej kupić docelowy za pierwszym razem.
Wlasciwie to jestem rozdarty pomiedzy c 10-22 a Tokina 11-16 . W Tokinie kusi mie swiatlo 2.8 do robienia zdjec wewnatrz. jestem caly czas otwarty na wasze sugestiee. Z gory dzieki.
Dodam jeszcze ze cena z tokine to 326 funtow a za canona 390 .
Weź także pod uwagę, że 16mm to nadal szeroko i na imprezie lepiej nie zapełniać kadru ludźmi "po brzegi".
22mm Canona, czyli odpowiednik ok. 35mm na FF daje szanse na mniejsze przerysowania.
Mi w C10-22 odpowiadał dość standardowy zakres ogniskowych UWA. No i jakość obrazka, pewny, szybki AF.
Jeśli planujesz robienie zdjęć wnętrz, to moim zdaniem nie musisz mieć światła 2.8 - żeby mieć jak największą głębię ostrości i tak dobrze jest przymknąć obiektyw - przyda się statyw lub podbicie ISO. Sam mam 7D + 10 - 22 i jestem bardzo zadowolony, ale nie miałem porównania z innymi obiektywami UWA.
A może pomyśl nad Sigmą 8-16 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Yova
A może pomyśl nad Sigmą 8-16 ?
Tez to rozwazam , wlasnie dzis przebili mnie na tym szkle , na ebayu o 1-go funta.:(
Miałem tylko w użytku tokinę 11-16 (pancerne szkło) tylko "rogi" obrazka strasznie mydlane były. Natomiast środek jak najbardziej akceptowalny na 11 mm
Podłączę się do wątku bo nie ma sensu zakładania nowego. Podobnie jak założyciel tego wątku poszukuję obiektywu szerokokątnego. Na moim celowniku są : Tokina 16-28mm f2.8 lub SIGMA 15mm f2.8. Co sądzicie o moich celach :) Jeżeli mielibyście wybierać jeden z dwóch które wymieniłem na którego by padło i dlaczego czy może jednak coś innego? Za każdą odpowiedź będę wdzięczny.
McKiller - do czego potrzebujesz tego szerokiego szkła? do wnętrz wydaje mi się, że 16mm to już za szeroko na CROPie. Z kolei sigma 15mm to fiszaj - a to jest już zupełnie inna bajka (w takim razie wziąłbym coś co jest dedykowane pod CROP czyli: samyang 8mm, sigma 8mm).