Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Obiektyw szerokokątny do Canona 7d - pomozcie sie zdecydowac

Mieszany widok

Post Obiektyw szerokokątny do Canona 7d - pomozcie sie zdecydowac

Witam
    Jestem swiezo upieczonym posiadaczem 7d z kitowym obiektywem 18-135. Potrzebuje Waszej pomocy w wyborze obiektywu szerokokatnego , bo mam blade pojecie w tej materii. Potrzebuje go do robienia fotek przyrody jak i tez np. wnetrz kosciola czy imprez domowych. Ponizej moja lista kandydatow . Z gory dzieki za rady.

- Sigma 10-20 F3.5 EXDCHSM
    - Tokina 12-24 f4.0 AT-X-PRO DX II
    - TOKINA AF 12-28 f4 at-xPRO DX
    - Canon EF-S 10-22
    - TOKINA AT-X 116 PRO DX II AF 11-16

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny do Canona 7d - pomozcie sie zdecydowac

C10-22, ale pewnie każdy będzie mniej lub bardziej "dobry" na początek, po prostu taniej kupić docelowy za pierwszym razem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    C10-22, ale pewnie każdy będzie mniej lub bardziej "dobry" na początek, po prostu taniej kupić docelowy za pierwszym razem.
    Wlasciwie to jestem rozdarty pomiedzy c 10-22 a Tokina 11-16 . W Tokinie kusi mie swiatlo 2.8 do robienia zdjec wewnatrz. jestem caly czas otwarty na wasze sugestiee. Z gory dzieki.
    Dodam jeszcze ze cena z tokine to 326 funtow a za canona 390 .
    Ostatnio edytowane przez andrzey75 ; 11-01-2014 o 01:27

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Weź także pod uwagę, że 16mm to nadal szeroko i na imprezie lepiej nie zapełniać kadru ludźmi "po brzegi".
    22mm Canona, czyli odpowiednik ok. 35mm na FF daje szanse na mniejsze przerysowania.
    Mi w C10-22 odpowiadał dość standardowy zakres ogniskowych UWA. No i jakość obrazka, pewny, szybki AF.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Jeśli planujesz robienie zdjęć wnętrz, to moim zdaniem nie musisz mieć światła 2.8 - żeby mieć jak największą głębię ostrości i tak dobrze jest przymknąć obiektyw - przyda się statyw lub podbicie ISO. Sam mam 7D + 10 - 22 i jestem bardzo zadowolony, ale nie miałem porównania z innymi obiektywami UWA.

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

A może pomyśl nad Sigmą 8-16 ?
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    A może pomyśl nad Sigmą 8-16 ?
    Tez to rozwazam , wlasnie dzis przebili mnie na tym szkle , na ebayu o 1-go funta.

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Miałem tylko w użytku tokinę 11-16 (pancerne szkło) tylko "rogi" obrazka strasznie mydlane były. Natomiast środek jak najbardziej akceptowalny na 11 mm

Podłączę się do wątku bo nie ma sensu zakładania nowego. Podobnie jak założyciel tego wątku poszukuję obiektywu szerokokątnego. Na moim celowniku są : Tokina 16-28mm f2.8 lub SIGMA 15mm f2.8. Co sądzicie o moich celach Jeżeli mielibyście wybierać jeden z dwóch które wymieniłem na którego by padło i dlaczego czy może jednak coś innego? Za każdą odpowiedź będę wdzięczny.

Dopiero zaczyna

McKiller - do czego potrzebujesz tego szerokiego szkła? do wnętrz wydaje mi się, że 16mm to już za szeroko na CROPie. Z kolei sigma 15mm to fiszaj - a to jest już zupełnie inna bajka (w takim razie wziąłbym coś co jest dedykowane pod CROP czyli: samyang 8mm, sigma 8mm).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów