Obiektyw do Fotografii kulinarnej oraz portretów zwierząt
Witam.
Bardzo prosiłabym o radę profesjonalistów w poniższym temacie:
Mam Canona EOS 550D i dwa obiektywy: kit EFS 18-55 mm IS f/3.5-5.6 oraz EFS 55-250mm IS 1:4-5.6 + zew. lampa Speedlite 430EXII
Potrzebuje nowe szkło - jasne do fotografii kulinarnej oraz do portretowej fotografii zwierząt np takiej (https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/...11880840_n.jpg) Ale fajnie byłoby też cykać fotki ludzi w mieszkaniu, restauracji (ciemne pomieszczenia, więc jasne szkło potrzebne)
Co byście mi radzili?
Zastawiam się nad kupnem:
A) Canon 100mm f/2.8 Macro USM - do kulinariów będzie ok (autorka tego blogu właśnie używa tego obiektywu (https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1)
Ale mam parę pytań :
- Czy Canon 100mm f/2.8 Macro USM sprawdzi się też w fotografii portretowej zwierząt?
- Czym różnić się będą zdjęcia, jeśli zamiast Canon 100mm f/2.8 Macro USM wybiorę jaśniejszego, ale bez MAKRO Canon EF 100 mm f/2.0 USM
- A może jakiś inny obiektyw byście polecali do takich celów (w podobnych cenach )? Myślałam też o zwykłej jasnej stałce 50 mm 1.4 lub 1.8, ale kompletnie nie wiem czy lepsze nie będą wymienione wyżej.
B) Canon EF 100 mm f/2.0 USM
C) stałka 50 mm (lub więcej - ile ?) 1.4 lub 1.8
Będę naprawdę wdzięczna za Wasze porady. Od kilku dni przeszukuje fora i informacje na ten temat i mam już mętlik w głowie.
Pozdrawiam
Odp: Obiektyw do Fotografii kulinarnej oraz portretów zwierząt
100mm f/2.8 macro będzie się rózniło od 100mm f/2 tym, że obiektywem do macro mozesz robic zdjecia z bardzo bliskiej odległości, ostrzenie jest możliwe od 31cm - przy czym w 100mm f/2.0 bez macro ostrzenie jest możliwe dopiero od 90cm. Przy szkle macro będziesz mogła uzyskac większe odwzorowanie bo jest to już 1:1 gdzie przy 100 f/2 tylko 1:7
Czy jest Ci to koniecznie potrzebne takie odwzorowanie przy fotografii kulinarnej?
Problemem może być to, że przy ogniskowej 100mm będziesz musiała się sporo odsunąć, żeby zrobić portret komuś w pomieszczeniu i tu może brakować miejsca. To samo jeśli chodzi o te Twoje specjały kulinarne, przy zdjęciach z góry( tu może braknąć sufitu żeby objąć cały stół - oczywiście jeśli chciałabyś takie zdjęcie)
Według mnie 50tka sprawdzi się tutaj lepiej, możesz też wziąć pod uwagę 60mm macro w podobnej cenie i będziesz miała odwzorowanie 1;1 i będziesz mogła stać bliżej fotografowanych obiektów i nada się do wszystkich opcji, które wymieniłaś.
Ogólnie wszystkie obiektywy, które wymieniłaś są ok i dasz sobie z nimi radę, pod warunkiem że będziesz miała na to miejsce.
Dzięki wielkie za odpowiedź,
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Czy jest Ci to koniecznie potrzebne takie odwzorowanie przy fotografii kulinarnej?
Szczerze? Nie wiem :) nie za bardzo czaję temat odwzorowania, więc nie wiem. A czy patrząc na te zdjęcie https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1 jest mi potrzebne ?
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Według mnie 50tka sprawdzi się tutaj lepiej, możesz też wziąć pod uwagę 60mm macro w podobnej cenie i będziesz miała odwzorowanie 1;1 i będziesz mogła stać bliżej fotografowanych obiektów i nada się do wszystkich opcji, które wymieniłaś.
50tka zwykła czy macro? A czy taką 50tka, 60tką uzyskam małą głębię ostrości?
To na czym mi głównie zależy to jasność, ostrość i rozmyte tło. Dokładnie zależy mi na takich efektach, jak przestawione przeze mnie dwa zdjęcia tu i tu
pozdrawiam
3. do kulinarnej dobrym pomysłem jest:
SLR Camera Lenses for Nikon, Canon and more | Lensbaby Lenses
lub inne typu tilt shift.
Małą głębię ostrości uzyskasz każdym "jasnym" obiektywem, powiedzmy od f/1.4 do f/2.8 będzie super ( to zdjęcie które wrzuciłaś zapewne jest na f/2.8 i jest zadowalające )
Macro jest o tyle fajne, że możesz nim śmiało pstrykać portrety a oprócz tego robić foty z bardzo bliska i z jeszcze mniejszą głębią ostrości przez tą skalę odwzorowania.
Jak coś pomieszałem, to niech ktoś poprawi :d
/Bouli_wro jest specem od macro :D to niech CI podpowie co i jak :)
żadnym specem :oops: chciałbym ale to nie takie proste :(
:) To w końcu co polecacie do moich celów?
A może taka stałka by załatwiła wszystko? Canon EF 85 mm f/1,8 USM ??
Cytat:
Zamieszczone przez
milkam
A może taka stałka by załatwiła wszystko? Canon EF 85 mm f/1,8 USM ??
Ja bym tak wybrała - to bardzo fajne, jasne i szybkie szkło.
85/1,8 i do tego pierścienie pośrednie (może nawet jeden by wystarczył).
Patrz. Wszystko wykonane 100/2,8 macro Graphia - Marcin Łukaszewicz - Iza Żerańska REKLAMOWAadvertising, POTRAWYfood , fotografia artystyczna i reklamowa, fotografia śląsk, zdjęcia bielsko, zdjęcia ślubne, projektowanie graficzne śląsk, ilustracje, grafika Graphia - Marcin Łukaszewicz - Iza Żerańska REKLAMOWAadvertising, POTRAWYfood , fotografia artystyczna i reklamowa, fotografia śląsk, zdjęcia bielsko, zdjęcia ślubne, projektowanie graficzne śląsk, ilustracje, grafika
Może pomogłem ;)
Pozdrawiam.
zanussi - dzięki :) A macie tym aparatem wykonane jakieś portrety?