Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Obiektyw do Fotografii kulinarnej oraz portretów zwierząt

Mieszany widok

Question Obiektyw do Fotografii kulinarnej oraz portretów zwierząt

Witam.
    Bardzo prosiłabym o radę profesjonalistów w poniższym temacie:

Mam Canona EOS 550D i dwa obiektywy: kit EFS 18-55 mm IS f/3.5-5.6 oraz EFS 55-250mm IS 1:4-5.6 + zew. lampa Speedlite 430EXII

Potrzebuje nowe szkło - jasne do fotografii kulinarnej oraz do portretowej fotografii zwierząt np takiej (https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/...11880840_n.jpg) Ale fajnie byłoby też cykać fotki ludzi w mieszkaniu, restauracji (ciemne pomieszczenia, więc jasne szkło potrzebne)

Co byście mi radzili?
    Zastawiam się nad kupnem:
    A) Canon 100mm f/2.8 Macro USM - do kulinariów będzie ok (autorka tego blogu właśnie używa tego obiektywu (https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1)
    Ale mam parę pytań :
    1. Czy Canon 100mm f/2.8 Macro USM sprawdzi się też w fotografii portretowej zwierząt?
    2. Czym różnić się będą zdjęcia, jeśli zamiast Canon 100mm f/2.8 Macro USM wybiorę jaśniejszego, ale bez MAKRO Canon EF 100 mm f/2.0 USM
    3. A może jakiś inny obiektyw byście polecali do takich celów (w podobnych cenach )? Myślałam też o zwykłej jasnej stałce 50 mm 1.4 lub 1.8, ale kompletnie nie wiem czy lepsze nie będą wymienione wyżej.

B) Canon EF 100 mm f/2.0 USM
    C) stałka 50 mm (lub więcej - ile ?) 1.4 lub 1.8

Będę naprawdę wdzięczna za Wasze porady. Od kilku dni przeszukuje fora i informacje na ten temat i mam już mętlik w głowie.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Obiektyw do Fotografii kulinarnej oraz portretów zwierząt

100mm f/2.8 macro będzie się rózniło od 100mm f/2 tym, że obiektywem do macro mozesz robic zdjecia z bardzo bliskiej odległości, ostrzenie jest możliwe od 31cm - przy czym w 100mm f/2.0 bez macro ostrzenie jest możliwe dopiero od 90cm. Przy szkle macro będziesz mogła uzyskac większe odwzorowanie bo jest to już 1:1 gdzie przy 100 f/2 tylko 1:7
    Czy jest Ci to koniecznie potrzebne takie odwzorowanie przy fotografii kulinarnej?

Problemem może być to, że przy ogniskowej 100mm będziesz musiała się sporo odsunąć, żeby zrobić portret komuś w pomieszczeniu i tu może brakować miejsca. To samo jeśli chodzi o te Twoje specjały kulinarne, przy zdjęciach z góry( tu może braknąć sufitu żeby objąć cały stół - oczywiście jeśli chciałabyś takie zdjęcie)
    Według mnie 50tka sprawdzi się tutaj lepiej, możesz też wziąć pod uwagę 60mm macro w podobnej cenie i będziesz miała odwzorowanie 1;1 i będziesz mogła stać bliżej fotografowanych obiektów i nada się do wszystkich opcji, które wymieniłaś.
    Ogólnie wszystkie obiektywy, które wymieniłaś są ok i dasz sobie z nimi radę, pod warunkiem że będziesz miała na to miejsce.

Dzięki wielkie za odpowiedź,

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Czy jest Ci to koniecznie potrzebne takie odwzorowanie przy fotografii kulinarnej?
    Szczerze? Nie wiem nie za bardzo czaję temat odwzorowania, więc nie wiem. A czy patrząc na te zdjęcie https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1 jest mi potrzebne ?

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Według mnie 50tka sprawdzi się tutaj lepiej, możesz też wziąć pod uwagę 60mm macro w podobnej cenie i będziesz miała odwzorowanie 1;1 i będziesz mogła stać bliżej fotografowanych obiektów i nada się do wszystkich opcji, które wymieniłaś.
    50tka zwykła czy macro? A czy taką 50tka, 60tką uzyskam małą głębię ostrości?

To na czym mi głównie zależy to jasność, ostrość i rozmyte tło. Dokładnie zależy mi na takich efektach, jak przestawione przeze mnie dwa zdjęcia tu i tu

pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

3. do kulinarnej dobrym pomysłem jest:
    SLR Camera Lenses for Nikon, Canon and more | Lensbaby Lenses
    lub inne typu tilt shift.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Małą głębię ostrości uzyskasz każdym "jasnym" obiektywem, powiedzmy od f/1.4 do f/2.8 będzie super ( to zdjęcie które wrzuciłaś zapewne jest na f/2.8 i jest zadowalające )
    Macro jest o tyle fajne, że możesz nim śmiało pstrykać portrety a oprócz tego robić foty z bardzo bliska i z jeszcze mniejszą głębią ostrości przez tą skalę odwzorowania.
    Jak coś pomieszałem, to niech ktoś poprawi :d

/Bouli_wro jest specem od macro to niech CI podpowie co i jak

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

żadnym specem chciałbym ale to nie takie proste

To w końcu co polecacie do moich celów?
    A może taka stałka by załatwiła wszystko? Canon EF 85 mm f/1,8 USM ??

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez milkam Zobacz posta
    A może taka stałka by załatwiła wszystko? Canon EF 85 mm f/1,8 USM ??
    Ja bym tak wybrała - to bardzo fajne, jasne i szybkie szkło.
    85/1,8 i do tego pierścienie pośrednie (może nawet jeden by wystarczył).

zanussi - dzięki A macie tym aparatem wykonane jakieś portrety?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów