Uszkodzona stabilizacja w Canon 100-400
Dzisiaj w czasie robienia zdjęć w terenie przy naciśnięciu spustu migawki do połowy obraz zaczął skakać i wyczuwało się drgania w środku obiektywu. Myślałem, że to silniczek autofocusa, ale gdy wyłączyłem stabilizację wszystko się uspokoiło. Potem sprawdziłem jeszcze raz, ze stabilizacją I i II, znowy wszystko się telepało, więc wychodzi, że to awaria stabilizacji. Ile może kosztować naprawa, czy robiąc dalej zdjęcia z wyłączoną stabilizacją mogę doprowadzić do poważniejszej awarii?
Odp: Uszkodzona stabilizacja w Canon 100-400
a jak wychodzą te zdjęcia?
tu na forum kilkukrotnie czytałem o tym, że stabilizacja musi się rozbujać :> i dopiero śmiga.
Sprawdź czy jak przytrzymasz chwilę (wciśniety do polowy) dłużej to się uspokoi i sprawdź czy stabilizacja ogólnie działa tam na jakichś granicznych czasach
Nie zrobiłem zdjęć ponieważ obraz w wizjerze cały czas drgał. Po wyłączeniu stabilizacji zdjęcia wychodziły dobrze.
Wydaje mi się, że minutowy telefon do serwisu może rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości :)
I odpowiedź z CSI: ...proszę przysłać sprzęt celem diagnozy. Szkoda wybierać w ogóle numer.
Sprawdź jeszcze z innym korpusem.
Zaktualizuj soft w puszce - brzmi dziwnie - ale canon kiedyś informował o takich przypadkach.
Witam, i jak Twój problem ze stabilizacją?
U mnie to samo dzieje się w 17-55 IS. Po przekroczeniu ogniskowej 35mm i włączonej stabilizacji - zdarzają się drgania obrazu na boki. W uznanym serwisie w Łodzi - powidziano mi, że prawdopodobnie mogła paść któraś ze ścieżek flexa stabilizacji i po prostu przy takiej ogniskowej - od 35mm w górę - coś nie łapie do końca i stąd te drgania.
A obiektyw miał iść na sprzedaż po tym jak definitywnie przeszedłem na FF... :(
Cytat:
Zamieszczone przez
sobolewicz
W uznanym serwisie w Łodzi
przepraszam którym ? 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomphoto
przepraszam którym ? 8-)
Wg. mnie najlepszym - Piotrkowska 85.
Cytat:
Zamieszczone przez
sobolewicz
Wg. mnie najlepszym - Piotrkowska 85.
Pytam, bo znam tylko jeden w Łodzi, ale to nie ten.
Przyda się ten adres, dzięki