Krótki, tani obiektyw pod pełną klatkę
Ma ktoś doświadczenie z jakimiś obiektywami, które by pasowały do Canona 5D III o ogniskowej w granicach 17-55 lub bardzo przyblizonej? Jest straszna lipa z takimi obiektywami gdyz wiele z nich to EF-S, a i wiele EFów nie działa z pełną klatką prawidłową (zdjęcia wychodzą okrągłe, gdyż klatka jest duża). W dodatku mam duże ograniczenia cenowe, tzn. do 2 tys zł. Tutaj jest zapewne wiele doświadczonych fotografów więc może coś doradzicie.
Odp: Krótki, tani obiektyw pod pełną klatkę
jeśli w tym zakresie to 17-40 f4 L i do 2k spokojnie kupisz.
Sent from my GT-i9100 using Forum Fiend v1.0.2.2.
EF 17-40/4, jeśli rzeczywiście masz na myśli zakres ogniskowych zbliżony do 17-55, a nie kąt widzenia zbliżony do 17-55 na cropie.
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD
Cytat:
Zamieszczone przez
jb79
jeśli w tym zakresie to 17-40 f4 L i do 2k spokojnie kupisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
EF 17-40/4, jeśli rzeczywiście masz na myśli zakres ogniskowych zbliżony do 17-55, a nie kąt widzenia zbliżony do 17-55 na cropie.
Myślałem o tym, ale ceny podchodzą pod 3 tys. Używki nie wchodzą w grę bo te 2 tys to juz liczyłem z tym, że później odejme 40% na VAT i dochodówce:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD
Na pewno to chodzi pod 5DIII? W necie znalazłem tylko szczęśliwych nabywców tego obiektywu z 5 MK II. Podobnie było z Tamronem SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD. Pisało, że obsługuje 5D II, myślałem więc, że na III też pójdzie - kupiłem a tu lipa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ludekk
Myślałem o tym, ale ceny podchodzą pod 3 tys. Używki nie wchodzą w grę bo te 2 tys to juz liczyłem z tym, że później odejme 40% na VAT i dochodówce:)
Na pewno to chodzi pod 5DIII? W necie znalazłem tylko szczęśliwych nabywców tego obiektywu z 5 MK II. Podobnie było z Tamronem SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD. Pisało, że obsługuje 5D II, myślałem więc, że na III też pójdzie - kupiłem a tu lipa.
Ekhhhhmm... Jak ma Tamron 17-50 działać jak to jest obiektyw nie pełno klatkowy? Odpowiednikiem 17-50 na pełnej klatce (tak masz pełną klatkę) jest 24-70... A z 24-70 licz się z tym,że w 2 tysiącach się nie zamkniesz... Dodaj tysiaka i masz nówkę sigmę, dodaj jeszcze kilka stówek i masz używkę tamrona 24-70 2.8, dodaj kolejnego tysiaka i masz nówkę tamrona...
Cytat:
Zamieszczone przez
Ludekk
Symbol Di II oznacza szkła Tamrona przeznaczone do współpracy wyłącznie z lustrzankami wyposażonymi w przetwornik APS-C. Di oznacza obiektywy przeznaczone do puszek FF.
Czyli dobrze rozumiem, że żaden obiektyw o ogniskowej mniejszej niż 24 nie będzie mi dobrze działał, w tym wspomniany przez Merde EF 17-40/4?
W takim razie zastanawiam się między Canonem EF 24-105mm f/4L IS USM (~3000 zł) a Tamronem AF 28-75 mm f/2.8 SP XR Di VC LD Asp (~1500 zł). Rożnica cen niemal dwukrotna na korzyść Tamrona, światło też na korzyść Tamrona,z drugiej strony to elka Canona więc mam pewność jakości i nieco większa możliwość zumu (chociaż w razie czego mam 70-200 2,8 Canona więc to co powyzej 70 mogę robić na psiadanym już obiektywie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ludekk
Czyli dobrze rozumiem, że żaden obiektyw o ogniskowej mniejszej niż 24 nie będzie mi dobrze działał, w tym wspomniany przez Merde EF 17-40/4?
W takim razie zastanawiam się między Canonem EF 24-105mm f/4L IS USM (~3000 zł) a Tamronem AF 28-75 mm f/2.8 SP XR Di VC LD Asp (~1500 zł). Rożnica cen niemal dwukrotna na korzyść Tamrona, światło też na korzyść Tamrona,z drugiej strony to elka Canona więc mam pewność jakości i nieco większa możliwość zumu (chociaż w razie czego mam 70-200 2,8 Canona więc to co powyzej 70 mogę robić na psiadanym już obiektywie.
zle pan rozumiesz panie :p kolega Ci namieszał odpowiednikami, bo na pełnej klatce też masz obiektywy od niskich zakresów ogniskowych :p
17-40 f/4 L będzie dobrze działał :p z resztą przeczytaj sobie to:
Oznaczenia obiektywów - Znaczki na obiektywach - Optyczne.pl
Mieć 5D mk III i nie wiedzieć co do niego podpiąć aby działało... Chciałbym mieć taki problem ;)
Jeżeli Kolega szuka standardu to 28-75 2.8 Tamrona, jeżeli szerokiego konta 18-35 2.8-4 Sigma, oba obiektywy w cenie poniżej 1000zł używane, dające bardzo ładny obrazek.