Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Krótki, tani obiektyw pod pełną klatkę

Mieszany widok

Domyślnie Krótki, tani obiektyw pod pełną klatkę

Ma ktoś doświadczenie z jakimiś obiektywami, które by pasowały do Canona 5D III o ogniskowej w granicach 17-55 lub bardzo przyblizonej? Jest straszna lipa z takimi obiektywami gdyz wiele z nich to EF-S, a i wiele EFów nie działa z pełną klatką prawidłową (zdjęcia wychodzą okrągłe, gdyż klatka jest duża). W dodatku mam duże ograniczenia cenowe, tzn. do 2 tys zł. Tutaj jest zapewne wiele doświadczonych fotografów więc może coś doradzicie.

Dopiero zaczyna Awatar jb79

Domyślnie Odp: Krótki, tani obiektyw pod pełną klatkę

jeśli w tym zakresie to 17-40 f4 L i do 2k spokojnie kupisz.

Sent from my GT-i9100 using Forum Fiend v1.0.2.2.
    czarna puszka a raczej dwie + słoiki (to się zmienia)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

EF 17-40/4, jeśli rzeczywiście masz na myśli zakres ogniskowych zbliżony do 17-55, a nie kąt widzenia zbliżony do 17-55 na cropie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD

Cytat Zamieszczone przez jb79 Zobacz posta
    jeśli w tym zakresie to 17-40 f4 L i do 2k spokojnie kupisz.
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    EF 17-40/4, jeśli rzeczywiście masz na myśli zakres ogniskowych zbliżony do 17-55, a nie kąt widzenia zbliżony do 17-55 na cropie.
    Myślałem o tym, ale ceny podchodzą pod 3 tys. Używki nie wchodzą w grę bo te 2 tys to juz liczyłem z tym, że później odejme 40% na VAT i dochodówce

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD
    Na pewno to chodzi pod 5DIII? W necie znalazłem tylko szczęśliwych nabywców tego obiektywu z 5 MK II. Podobnie było z Tamronem SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD. Pisało, że obsługuje 5D II, myślałem więc, że na III też pójdzie - kupiłem a tu lipa.

mk
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Ludekk Zobacz posta
    Myślałem o tym, ale ceny podchodzą pod 3 tys. Używki nie wchodzą w grę bo te 2 tys to juz liczyłem z tym, że później odejme 40% na VAT i dochodówce

Na pewno to chodzi pod 5DIII? W necie znalazłem tylko szczęśliwych nabywców tego obiektywu z 5 MK II. Podobnie było z Tamronem SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD. Pisało, że obsługuje 5D II, myślałem więc, że na III też pójdzie - kupiłem a tu lipa.
    Ekhhhhmm... Jak ma Tamron 17-50 działać jak to jest obiektyw nie pełno klatkowy? Odpowiednikiem 17-50 na pełnej klatce (tak masz pełną klatkę) jest 24-70... A z 24-70 licz się z tym,że w 2 tysiącach się nie zamkniesz... Dodaj tysiaka i masz nówkę sigmę, dodaj jeszcze kilka stówek i masz używkę tamrona 24-70 2.8, dodaj kolejnego tysiaka i masz nówkę tamrona...

Pełne uzależnienie

Symbol Di II oznacza szkła Tamrona przeznaczone do współpracy wyłącznie z lustrzankami wyposażonymi w przetwornik APS-C. Di oznacza obiektywy przeznaczone do puszek FF.

Czyli dobrze rozumiem, że żaden obiektyw o ogniskowej mniejszej niż 24 nie będzie mi dobrze działał, w tym wspomniany przez Merde EF 17-40/4?

W takim razie zastanawiam się między Canonem EF 24-105mm f/4L IS USM (~3000 zł) a Tamronem AF 28-75 mm f/2.8 SP XR Di VC LD Asp (~1500 zł). Rożnica cen niemal dwukrotna na korzyść Tamrona, światło też na korzyść Tamrona,z drugiej strony to elka Canona więc mam pewność jakości i nieco większa możliwość zumu (chociaż w razie czego mam 70-200 2,8 Canona więc to co powyzej 70 mogę robić na psiadanym już obiektywie.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Czyli dobrze rozumiem, że żaden obiektyw o ogniskowej mniejszej niż 24 nie będzie mi dobrze działał, w tym wspomniany przez Merde EF 17-40/4?

W takim razie zastanawiam się między Canonem EF 24-105mm f/4L IS USM (~3000 zł) a Tamronem AF 28-75 mm f/2.8 SP XR Di VC LD Asp (~1500 zł). Rożnica cen niemal dwukrotna na korzyść Tamrona, światło też na korzyść Tamrona,z drugiej strony to elka Canona więc mam pewność jakości i nieco większa możliwość zumu (chociaż w razie czego mam 70-200 2,8 Canona więc to co powyzej 70 mogę robić na psiadanym już obiektywie.
    zle pan rozumiesz panie kolega Ci namieszał odpowiednikami, bo na pełnej klatce też masz obiektywy od niskich zakresów ogniskowych
    17-40 f/4 L będzie dobrze działał z resztą przeczytaj sobie to:
    Oznaczenia obiektywów - Znaczki na obiektywach - Optyczne.pl

Początki nałogu

Mieć 5D mk III i nie wiedzieć co do niego podpiąć aby działało... Chciałbym mieć taki problem

Jeżeli Kolega szuka standardu to 28-75 2.8 Tamrona, jeżeli szerokiego konta 18-35 2.8-4 Sigma, oba obiektywy w cenie poniżej 1000zł używane, dające bardzo ładny obrazek.
    Ostatnio edytowane przez Mike7 ; 23-10-2013 o 00:10
    / Canon /

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów