Zestaw na start- body, szkła, lampa..
Witam forumowiczów :)
zwracam się do Was z prośbą o poradę co do sprzętu, który sobie upatrzyłam. To będzie mój pierwszy "poważny" aparat. Budżet jaki mam to max 8 tys, chcę zajmować się głównie makro, przyrodą i imprezami okolicznościowymi wśród znajomych i rodziny (chrzest, komunia, śluby). Interesuje mnie tylko nowy sprzęt (sparzyłam się wielokrotnie na różnych używkach).
Na oku mam:
body- 60D,
obiektywy- tamron 90mm, f/2.8; tamron 18-200mm, f/3.5-6.3 lub canon 18-200, f/3.5-5.6 IS,
lampa- canon speedlite 320EX.
Do tego jakiś statyw dojdzie, polaryzator ale to są drobniejsze elementy. Bardzo proszę o wskazówki czy ten zestaw może sprawdzić się dla mnie- osoby początkującej.
Pozdrawiam ;)
Odp: Zestaw na start- body, szkła, lampa..
60d + tamron 90/2.8 ok, w resztę bym się nie pchał bo do imprez okolicznościowych absolutne minimum to stałe światło 2.8 i znajdziesz tu kilka budżetowych rozwiązań np tamron 17-50/2.8 + canon 50/1.8...
60d - 2600zł
canon 100mm f/2.8 - 2000zł
tamron - 17-50 f/2.8 - 1300zł
tamron - 70-300 vs usd - 1300zł
lampa Yongnuo YN-568EX - 800zł
Znajdz sobie kogoś z firmą i odlicz VAT 23% - to będzie około 1800zł to zostanie na resztę :p
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Znajdz sobie kogoś z firmą i odlicz VAT 23% - to będzie około 1800zł to zostanie na resztę :p
jakim cudem ????
no właśnie- trochę cudu potrzeba by wyszukać kogoś :D i raczej nie lubię takich układów.. "w resztę bym się nie pchał"- czyli darować sobie 18-200? zależało mi na min by fotografować przyrodę itp.. a tamte o których piszesz Centur nadadzą się?
--- Kolejny post ---
no właśnie- trochę cudu potrzeba by wyszukać kogoś :D i raczej nie lubię takich układów.. "w resztę bym się nie pchał"- czyli darować sobie 18-200? zależało mi na min by fotografować przyrodę itp.. a tamte o których piszesz Centur nadadzą się?
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
jakim cudem ????
8000zł x 23% = 1840zł ?
ale chyba miałabym problem by wyszukać firmę..
karla daruj sobie wszelkie 18-200. To, co radzi centur, to dobra propozycja, chyba najlepsza tzw. budżetowa, czyli możliwie najmniejszym kosztem.
Zestawem T 17-50/2.8 plus T 90 makro (w zastępstwie do portretówki 85mm) można już robić imprezy.
I na początek te dwa szkła starczyłyby. 50/1.8 bym sobie również darował. Zamiast niej można pomyśleć właśnie o 85/1.8.
No i lampa - minimum 430EX, albo coś podobnego niefirmowego.
karla, generalnie każdy obiektyw się nadaje do fotografowania, pytanie tylko na jaki kompromis jesteś w stanie pójść w kwestii jakości otrzymywanych zdjęć a co do vatu to więcej info znajdziesz tu:
Zakup aparatu fotograficznego na firmę to nie tylko korzyść z odliczenia VAT-u - Podatki - PIT, CIT, VAT, Ulgi podatkowe - Najnowsze informacje podatkowe - GazetaPrawna.pl
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
karla 50/1.8 bym sobie również darował. Zamiast niej można pomyśleć właśnie o 85/1.8.
pytanie czy jest sens początkującej ładować się w 90/2.8 + 85/1.8 ? bo moim zdaniem nie...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
pytanie czy jest sens początkującej ładować się w 90/2.8 + 85/1.8 ? bo moim zdaniem nie...
A, to zależy od początkującej... To zupełnie różne szkła, mimo podobnej ogniskowej.
Ale jeśli początkująca uzna, że portrety ludzi robione tą makrówką w zupełności spełniają jej oczekiwania, to faktycznie sensu nie ma.