Zdjęcia Pary a ostre twarze
Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą :) Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie :)
Odp: Zdjęcia Pary a ostre twarze
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel1178
Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą :) Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie :)
Udało ci się to, co zamierzałeś uzyskać. Jedna twarz jest ostra druga rozmyta :)
ma też znaczenie pod jakim kątem jest aparat w stosunkudo fografowanej osoby, musi byc 90 stopni, a wtedy da sie i na f2
kwestia wprawy
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Udało ci się to, co zamierzałeś uzyskać. Jedna twarz jest ostra druga rozmyta :)
haha no właśnie chciałem aby 2 twarze były ostre a tło rozmyte :D
Możesz w takim przypadku:
a) poczytać, poeksperymentować, ogólnie zdobyć więcej wiedzy
b) stackować
c) domknąć przesłonę, by mieć obie twarze w ostrości.
To nie takie proste... dużo zależy od tego jaką miałeś ogniskową oraz jaka była odległość.
Możesz np. podostrzyć drugą osobę i odsłonić ją na warstwie w programie, albo ustawić ostrość pomiędzy dwoma osobami i pokombinować z rozmyciem i podostrzeniem fragmentów zdjęcia.
Może po prostu ustaw ich tak na tej ławce by byli w miarę jak najbliżej wspólnej płaszczyzny? Jedna osoba siedzi oparta, druga podparta na łokciach i tułowiem skierowana w stronę obiektywu.
O, są jeszcze opcje: obiektyw tilt/shift, lens whaking, lensbaby ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel1178
Wyeliminować to możesz na kilka sposobów,
- ustawić się tak z aparatem by obie twarze były dokładnie w tej samej odległości od obiektywu,
- zmienić ogniskową obiektywu na krótszą, bo im krótsza jest ogniskowa obiektywu tym większa jest głębia ostrości.
- zmienić przysłonę, bo im mniejszy jest otwór przysłony, tym większa jest głębia ostrości, w tym przypadku utracisz duże rozmycie tła na zdjęciu.
Poczytaj od czego (poza wielkością matrycy aparatu) zależy głębia ostrości.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
To nie takie proste... dużo zależy od tego jaką miałeś ogniskową oraz jaka była odległość.
Możesz np. podostrzyć drugą osobę i odsłonić ją na warstwie w programie, albo ustawić ostrość pomiędzy dwoma osobami i pokombinować z rozmyciem i podostrzeniem fragmentów zdjęcia.
Może po prostu ustaw ich tak na tej ławce by byli w miarę jak najbliżej wspólnej płaszczyzny? Jedna osoba siedzi oparta, druga podparta na łokciach i tułowiem skierowana w stronę obiektywu.
ogniskowa w moim przypadku to 50 mm, zdjęcie robione stałką 50 mm 1.8 II. Osoby były oboje oparci siedząc na ławce oraz byli przytuleni do siebie z głowami skierowanymi ku siebie, i tak jak pisałem ostrość ustawiłem na jedną twarz i zdjęcie nie wyszło tak jak bym tego chciał, czy jeżeli ustawił bym ostrość tak jak piszesz pomiedzy dwiema głowami wtedy uzyskał bym obie ostre twarze ?