Full frame i symulacja cropa; symulacja tele
Witajcie, co prawda początkującym canonierem nie jestem, ale mam dwa pytania - być może dla niektórych banalne, ale przyznam bez bicia, że nie wiem jak to ogarnąć :oops:
1. Mam zdjęcie wykonane pełną klatką i chciałbym zobaczyć jak by ta sama scena wyglądała zrobiona cropem, np. w PS nanieść sobie jakąś ramkę, aby zobaczyć jak zmniejszyłoby się pole widzenia na cropie względem FF.
Kombinowałem by zdjęcie FF (pełen rozmiar prosto z puchy, w moim przypadku 6d) wykadrować do rozmiaru matrycy w pikselach z 60d, ale to chyba nie tędy droga...
Jak to zrobić
2. Mam fotę zrobioną FF i szkłem z ogniskową 300 mm - jak zasymulować, by zobaczyć, jak by to samo zdjęcie wyglądało np. przy 400 mm i przy 500 mm - nie chodzi mi oczywiście o symulowanie przybliżenia, ale po prostu o ile zmniejszyłoby się pole widzenia, tzn. jak np. samolot wypełniałby kadr na 400 mm i 500 mm, ale oczywiście w odniesieniu do foty zrobionej przy 300 mm - tu też mogłoby to być w formie ramki na oryginalnym zdjęciu, np. w PS.
Z góry dziękuję za pomoc i nie wyśmiejcie mnie proszę :oops:
Odp: Full frame i symulacja cropa; symulacja tele
musisz chyba wykadrować do rozmiarów matrycy, ale nie w pikselach, a milimetrach...
najlepiej chyba zrobić ramkę o szerokości i wysokości mniejszej 1,6 razy (jak crop), niż nasze zdjęcie (jeżeli mamy materiał wyjściowy np. 2400x1600, to ramka powinna mieć 1500x1000)
--- Kolejny post ---
ad. 2
analogicznie - jeśli masz fotkę zrobioną obiektywem 300mm, a interesuje Cię ogniskowa np. 600mm - to zostawiasz sobie kadr o szerokości i wysokości (300/600)*100% wyjściowego...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
1. Mam zdjęcie wykonane pełną klatką i chciałbym zobaczyć jak by ta sama scena wyglądała zrobiona cropem, ...
A może weź swoją puszkę i jakieś szkło/szkła i idź do sklepu, gdzie mają 60D i/lub 70D (sorry, nie chciało mi się więcej szukać a wg Optycznych oba mają takie same baterie i karty, co Twoje 6D) i poproś o umożliwienie zrobienia zdjęcia którąś z tych puszek (na Twojej baterii, Twojej karcie i Twoim szkle) i powtórz te fotki swoim sprzętem - myślę, że Ci nie odmówią.
Nie będzie to dokładnie to, czego oczekujesz (inne zdjęcie niż to, które już masz) ale zawsze coś.
Ja łaziłem kilka razy do kilku FJ i do swojej puszki zapinałem szkła, które mnie interesowały - nigdy mi nie odmówili. W ten sposób dobrałem sobie szklarnię (a w żadnym z tych FJów nic nie kupiłem :mrgreen:).
Czyli ad. 1 jak oryginał FF ma 5472x3648 pixeli to cropuję ramką 3420x2280 pixeli - rozbiłem tak poglądowo w Faststoniei "na oko" porównując do przykładów ramek z netu, wygląda podobnie.
A w tą drugą stronę to np. dzieląc 300/400 dostaję 0,75 więc cropuję fotkę (zrobioną przy 300 mm) ramką 4104x2736 pixeli,
a w przypadku 300/500 dostaję 0,6 więc cropuję fotkę (zrobioną przy 300 mm) ramką 3283x2189 pixeli.
Porobiłem testy i niby "na oko" pasuje :)
Masz tu przezroczysty obrazek PNG - zapisz go sobie, i możesz w PS sobie wstawić jako warstwę-nakładkę do zdjęcia przez komendę File -> Place (lub w czymkolwiek obsługującym warstwy). Możesz go obrócić o 90° i zapisać jako nakładkę do pionowych kadrów. Będziesz miał orientacyjną symulację. Pamiętaj jednak, że dwa różne obiektywy o tej samej ogniskowej mogą dawać różny obraz. W tym sensie, ze np. C24-70L Mk1 daje węższy obrazek na ogniskowej 70mm niż C24-70L II na tej samej ogniskowej. Więc symulacja będzie w miarę dokładna tylko dla zdjęcia wykonanego tym samym obiektywem. Mam nadzieję że byłem w miarę komunikatywny ;).
Uploaded with ImageShack.us
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_63
A może weź swoją puszkę i jakieś szkło/szkła i idź do sklepu, gdzie mają 60D i/lub 70D (sorry, nie chciało mi się więcej szukać a wg Optycznych oba mają takie same baterie i karty, co Twoje 6D) i poproś o umożliwienie zrobienia zdjęcia którąś z tych puszek (na Twojej baterii, Twojej karcie i Twoim szkle) i powtórz te fotki swoim sprzętem - myślę, że Ci nie odmówią.
Nie będzie to dokładnie to, czego oczekujesz (inne zdjęcie niż to, które już masz) ale zawsze coś.
Ja łaziłem kilka razy do kilku FJ i do swojej puszki zapinałem szkła, które mnie interesowały - nigdy mi nie odmówili. W ten sposób dobrałem sobie szklarnię (a w żadnym z tych FJów nic nie kupiłem :mrgreen:).
Mi to potrzebne jest do tego, by na podstawie foty samolotu, którą zrobiłem przy 300mm ocenić ile by mi ten samolot zajmował kadru przy 400 mm i przy 500 mm. Niestety ze sklepu pod płot lotniska nikt mi szkła nie da :(, a nie mam też znajomego canoniarza wśród lokalnych spotterów, który by mógł ze mną się wybrać pod płot :(
Ale idąc tropem, który poddał v.1958 wyglądałoby to tak:
Oryginalny FF na 300 mm
Crop zasymulowany z powyższego FF
Zasymulowane 400 mm z FF 300 mm
Zasymulowane 500 mm z FF 300 mm
Oczywiście chodzi mi tylko o ogólną orientację jak dana fota wyglądałaby na różnych ogniskowych.
Gdyby nie te 130km, to wybrałbym się z się z Tobą pod ten płot, ale tylko po to żebyś popróbował mojego 50D z Twoimi szkłami i mojej 120-400 z Twoim 6D :p.
Jeśli bardzo Ci zależy, to daj namiar na PW - czasami bywam w grodzie Kraka, więc moglibyśmy się spotkać na Balicach.
Spotkać się oczywiście możemy, ale szkło i tak chcę kupić w tym tygodniu ;)
Trudno - we wrześniu nie dojadę do Krakowa :(
Różnica między 300 a 500 mm na FF, jest nieznacznie większa niż 300 mm na FF a APS-C. :)
więc oba pytania są niejako pokrewne, do szczegółowych obliczeń przydadzą się wartości
300 mm Diagonal Angle of View 8° 15'
500 mm Diagonal Angle of View 5°
samolot w odległości np 200 m
szerokość matrycy 36 mm
I proszę tu nie reklamować lotniczych linii towarowych :)