Odp: Muszla oczna w 5D mk1
bardzo fajne muszle oczne robi Hoodman:
https://hoodmanusa.com/prodinfo.asp?number=H-EYEC18L
z tym ze nie wiem jak z dostepnoscia i cenami w PL. ale jak sie pracuje na zewnatrz i robi foty pod slonce,
to te muszle sa fantastyczne i o niebo przerastaja oryginal.
Posiadam 5d mk1 i muszka oczna pozostaje na swoim miejscu cały czas, nie rusza się chyba, że na siłę bym nią szarpał. Także może ktoś płozy plastikowe Ci zjechał co dziwne..
Nie wiem, jak w 5D ale w 50D muszla oczna blokuje się na wypustkach, które są umiejscowione wewnątrz szyny muszli na body.
I są to małe wypustki, które mogą zostać ścięte jeżeli często ktoś wymienia akcesoria np. jakieś powiększalniki, zmienia muszle itp
To ma sens, bo trzeba ją odginać by z ciągnąć w 5D , jednakże w 5DmII do video kombinowanie z wizjerami, ekranami jeszcze rozumiem ale w 5D classic....
JA ze swoich 5D dawno pogubilem. Kupilem hurtem 6 od chinczyków. Plastik z chinskich lepiej trzyma sie korpusu, ale guma schodzi z tej ramki plastikowej i wczesnej lepiej ja klejem podkleic.
powtorze jeszcze raz:
kosztuje wiecej niz oryginal, ale jest duzo wygodniejsze, daje znakomita oslone przed swiatlem przy foceniu w kontrze...
a siedzi tak sztywno, ze nie ma szansy za chiny ludowe wypasc...
Wygląda jak, nie przymierzając, od Nikona :-)
to mozliwe, bo Nikon wiele rozwiazan funkcjonalnych w aparatach ma robione przez fotografow, ktorzy robia zdjecia. nie przez inzynierow, ktorzy boja sie zeslania do R&D kalkulatorow...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
to mozliwe, bo Nikon wiele rozwiazan funkcjonalnych w aparatach ma robione przez fotografow, ktorzy robia zdjecia. nie przez inzynierow, ktorzy boja sie zeslania do R&D kalkulatorow...
i czym to zasłaniasz jak robisz coś przy dłuższym czasie może są takie z wbudowaną kurtynką "prawie jak nikon".