super szerokokątny vs fish eye do krajobracu
Witam Wszystkich
Jestem szczęśliwym posiadaczem Eosa 40D + CANON EF-S 17-85 IS USM. Chciałem zakupić szkiełko do fotografowania krajobrazów i mam dylemat czy samyanga 8mm fish eye, czy może TOKINA 11-16 mm f/2.8 albo SIGMA 10-20mm 1:4-5.6 . A może jaikś inny fajny obiektyw w cenie zbliżonej do tych dwóhc ostatnich? (btw. wiem jaka różnica jest pomiędzy fish eye a szerokokątnym , chodzi mi o to z którego będe bardziej zadowolony)
Odp: super szerokokątny vs fish eye do krajobracu
Cytat:
Zamieszczone przez
hooki
z którego będe bardziej zadowolony)
ty nie wiesz to my tym bardziej
zobacz na sample z tych szkieł i się zastanów, który wywołuje u ciebie zadowolenie
Mam canona 10-22 i z moich obserwacji wynika że najwięcej tym obiektywem robię zdjęć ogniskowej 10-12mm. Brałbym z tych co wymieniłeś Sigmę 10-20 ewentualnie Tokinę, ale ja po prostu nie lubię "rybek".
Podłączę się do tematu, bo też rozglądam się za czymś co daje dobry obrazek w granicach 10÷17mm.
Co myślicie o Tamronie 10-24 f/3,5-4,5?
tego tamrona nie znam, ale canon 10-22 śmiało można polecić, z krzywizn jak ktoś lubi to samyang 8 mm daje rade :) ale ja osobiście fisha traktuję jako super feature..niekoniecznie często używanym.
Miałem SIGMA 10-20mm genialne szkło – sprzedałem tylko dlatego ze przesiadałem się na FF
Co prawda ciemne ale za to ostre i proste – do krajobrazu super polecam
Polecam sigme 10-20, mam i chwalę. Nawet z aps-h daje radę. Fish nie produkuje naturalnie wyglądających obrazów i przez to średnio nadaje się do częstego zastosowania.
Gapa ze mnie zapomniałem dopisać, że zastosowanie obiektywu to architektura i w drugiej kolejności krajobraz.
Fish nie wchodzi w rachubę, bo pewnie używałbym go kilka razy do roku. Miałem okazję dokręcić kiedyś fisha kolegi i można się przerazić. Lekko pochyliłem się do przodu i zobaczyłem własne buty.
Widzę, że Sigma 10-20 jest dość popularna. Sa 2 modele f/3,5 i f/4-5,6.
Obiektyw UWA i fish eye to w zasadzie dwie różne bajki i nie da się ich porównać.
Co do UWA to polecam Canona 10-22 lub Sigmę 10-20/3,5 - obydwa aktualnie posiadam równocześnie i uważam, że są OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
hooki
Chciałem zakupić szkiełko do fotografowania krajobrazów i mam dylemat czy samyanga 8mm fish eye, czy może TOKINA 11-16 mm f/2.8 albo SIGMA 10-20mm 1:4-5.6 . A może jaikś inny fajny obiektyw w cenie zbliżonej do tych dwóhc ostatnich? (btw. wiem jaka różnica jest pomiędzy fish eye a szerokokątnym , chodzi mi o to z którego będe bardziej zadowolony)
Jeśli będziesz fotografował krajobrazy, to IMO bardziej zadowolonym będziesz najprawdopodobniej z tokiny lub sigmy niż z fisza, chociaż sam wolałbym Canona 10-22. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
polecam Canona 10-22 lub Sigmę 10-20/3,5 - obydwa aktualnie posiadam równocześnie i uważam, że są OK.
Ciekawe. Jaki jest sens posiadania tych dwóch szkieł równocześnie :confused: