Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: super szerokokątny vs fish eye do krajobracu

Mieszany widok

Domyślnie super szerokokątny vs fish eye do krajobracu

Witam Wszystkich
    Jestem szczęśliwym posiadaczem Eosa 40D + CANON EF-S 17-85 IS USM. Chciałem zakupić szkiełko do fotografowania krajobrazów i mam dylemat czy samyanga 8mm fish eye, czy może TOKINA 11-16 mm f/2.8 albo SIGMA 10-20mm 1:4-5.6 . A może jaikś inny fajny obiektyw w cenie zbliżonej do tych dwóhc ostatnich? (btw. wiem jaka różnica jest pomiędzy fish eye a szerokokątnym , chodzi mi o to z którego będe bardziej zadowolony)

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: super szerokokątny vs fish eye do krajobracu

Cytat Zamieszczone przez hooki Zobacz posta
    z którego będe bardziej zadowolony)
    ty nie wiesz to my tym bardziej
    zobacz na sample z tych szkieł i się zastanów, który wywołuje u ciebie zadowolenie

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Mam canona 10-22 i z moich obserwacji wynika że najwięcej tym obiektywem robię zdjęć ogniskowej 10-12mm. Brałbym z tych co wymieniłeś Sigmę 10-20 ewentualnie Tokinę, ale ja po prostu nie lubię "rybek".

Podłączę się do tematu, bo też rozglądam się za czymś co daje dobry obrazek w granicach 10÷17mm.
    Co myślicie o Tamronie 10-24 f/3,5-4,5?

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

tego tamrona nie znam, ale canon 10-22 śmiało można polecić, z krzywizn jak ktoś lubi to samyang 8 mm daje rade ale ja osobiście fisha traktuję jako super feature..niekoniecznie często używanym.

Miałem SIGMA 10-20mm genialne szkło – sprzedałem tylko dlatego ze przesiadałem się na FF
    Co prawda ciemne ale za to ostre i proste – do krajobrazu super polecam

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Polecam sigme 10-20, mam i chwalę. Nawet z aps-h daje radę. Fish nie produkuje naturalnie wyglądających obrazów i przez to średnio nadaje się do częstego zastosowania.

Gapa ze mnie zapomniałem dopisać, że zastosowanie obiektywu to architektura i w drugiej kolejności krajobraz.
    Fish nie wchodzi w rachubę, bo pewnie używałbym go kilka razy do roku. Miałem okazję dokręcić kiedyś fisha kolegi i można się przerazić. Lekko pochyliłem się do przodu i zobaczyłem własne buty.

Widzę, że Sigma 10-20 jest dość popularna. Sa 2 modele f/3,5 i f/4-5,6.

Pełne uzależnienie

Obiektyw UWA i fish eye to w zasadzie dwie różne bajki i nie da się ich porównać.
    Co do UWA to polecam Canona 10-22 lub Sigmę 10-20/3,5 - obydwa aktualnie posiadam równocześnie i uważam, że są OK.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez hooki Zobacz posta
    Chciałem zakupić szkiełko do fotografowania krajobrazów i mam dylemat czy samyanga 8mm fish eye, czy może TOKINA 11-16 mm f/2.8 albo SIGMA 10-20mm 1:4-5.6 . A może jaikś inny fajny obiektyw w cenie zbliżonej do tych dwóhc ostatnich? (btw. wiem jaka różnica jest pomiędzy fish eye a szerokokątnym , chodzi mi o to z którego będe bardziej zadowolony)
    Jeśli będziesz fotografował krajobrazy, to IMO bardziej zadowolonym będziesz najprawdopodobniej z tokiny lub sigmy niż z fisza, chociaż sam wolałbym Canona 10-22.

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    polecam Canona 10-22 lub Sigmę 10-20/3,5 - obydwa aktualnie posiadam równocześnie i uważam, że są OK.
    Ciekawe. Jaki jest sens posiadania tych dwóch szkieł równocześnie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów