Odp: Canon M = Canon DSLR ???
zasadniczo jest to mimo wszystko najblizej pasujaca kategoria forum na chwile obecna i dla samej M-ki nie ma chyba co zakladac osobnego dzialu forum.
natomiast moznaby przemianowac Canon DSLR na "Cyfrowy Canon EOS" albo cos podobnego.
wydaje mi sie, ze wiekszego problemu z M-ka w obecnym dziale i pod obecna nazwa jednak nie ma. ale jak ktos ma jakas sensowna propozycje, to poprosze...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zasadniczo jest to mimo wszystko najblizej pasujaca kategoria forum na chwile obecna i dla samej M-ki nie ma chyba co zakladac osobnego dzialu forum.
natomiast moznaby przemianowac Canon DSLR na "Cyfrowy Canon EOS" albo cos podobnego.
wydaje mi sie, ze wiekszego problemu z M-ka w obecnym dziale i pod obecna nazwa jednak nie ma. ale jak ktos ma jakas sensowna propozycje, to poprosze...
Bezlusterkowiec - jak sama nazwa wskazuje - lustrzanką być nie może, bowiem brak mu najważniejszego elementu - lustra.
Znacznie bliżej mu IMHO do kompaktów, bo poza możliwością wymiany obiektywu niewiele się od nich różni.
:D
Właśnie możliwość wymiany obiektywów jest najważniejszą cechą tych aparatów - lustrzanek i "bezlusterkowców". Układ z lustrem wynaleziono tylko po to, żeby móc w wizjerze widzieć obraz dokładnie taki, jaki powstanie na materiale światłoczułym; chodziło głównie o błąd paralaksy. Lustro staje się zbędnym balastem, co coraz bardziej widać - jeszcze rok, dwa postępu technicznego i wizjery, układy AF i wszystkie inne będą równe lub lepsze od tych w lustrzankach.
Widziałbym raczej przemianowanie działu " Canon DSLR" na "Canon z wymienną optyką" lub coś podobnego.
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Bezlusterkowiec - jak sama nazwa wskazuje - lustrzanką być nie może, bowiem brak mu najważniejszego elementu - lustra.
Znacznie bliżej mu IMHO do kompaktów, bo poza możliwością wymiany obiektywu niewiele się od nich różni.
:D
Poza możliwością zmiany obiektywów, wielkością matrycy i jakością obrazka to faktycznie - niczym się nie różni od kompaktów ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Poza możliwością zmiany obiektywów, wielkością matrycy i jakością obrazka to faktycznie - niczym się nie różni od kompaktów ;-)
Wielkość matrycy i jakość obrazka bywają w obu przypadkach różne u różnych producentów.
To nie są wyróżniki między tymi typami aparatów.
A że Canon M przez omyłkę trafił do klasy DSLR to fakt. :mrgreen:
Wiesz....
wygląda na to że nas nie przekonałeś i mam wrażenie że póki co zostanie tak jak jest 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
A że Canon M przez omyłkę trafił do klasy DSLR to fakt. :mrgreen:
Gdzieś trafić musiał, a dla jednego modelu dostępnego aktualnie na rynku nie ma sensu robić osobnego działu.
Zastanowimy się przy następcy M lub wyższym modelu (w zależności co wyjdzie wcześniej).
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Gdzieś trafić musiał, a dla jednego modelu dostępnego aktualnie na rynku nie ma sensu robić osobnego działu.
Zastanowimy się przy następcy M lub wyższym modelu (w zależności co wyjdzie wcześniej).
Dokładnie :).
Podobno pierwszy ma być następca a zaraz potem model z tą matrycą z 70D.
Ja np. czekam z niecierpliwością i rozważam sprzedaż NEXa jak tylko Canon wprowadzi coś godnego uwagi, a koszmarny fakap z pierwszym M powinien ich sporo nauczyć. Kusi mnie 22/2... Gdyby tak jeszcze wpadli na pomysł wprowadzenia niedrogiego TS-E pod M - mmmm!