setka do makro i portretów
Witam, mam troszkę kasy do wydania i chciałbym jakąś setka z makro.
Niestety 100L jest poza zasięgiem cenowym więc dlatego też wybór jest trudny a konkurencja spora.
Oto moja lista rangingowa.
1. Sigma 105/2.8 OS HSM - katalogowo wypas, cena na granicy akceptacji, obawy co do współpracy z body
2. tokina 100/2.8 lub tamron 90/2.8
3. canon 100/2.8 USM (non-L)
Na pewno wielu z Was miało podobne dylematy bo i segment chyba dość popularny. Podzielcie się proszę swoimi odczuciami.
Wiem że temat wielokrotnie wałkowany, ale ceny zupełnie inne co może zdecydowanie zmienić preferencje.
Na dzień dzisiejszy Sigma i Canon nonL kosztują mniej więcej tyle samo dlatego też jeśli jej jakość rzeczywiście jest zbliżona do 100L to może warto się zastanowić ?
Odp: setka do makro i portretów
Tamron 90mm 2.8 bierzesz pod uwagę stary, czy nowy model?
Rozpatruje tylko nowe obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
Rozpatruje tylko nowe obiektywy.
Nowe, w sensie ze sklepu, czy nowe w sensie nowe modele?
Chcesz kupić tego Tamrona: Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD - Obiektyw - Fotozakupy.pl
czy tego: Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - Obiektyw - Fotozakupy.pl ?
A w ogóle to ma być do cropa czy do FF?
Bo jak do cropa to jeszcze warto pomyśleć nad: Tamron 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 - Obiektyw - Fotozakupy.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nowy w sensie ze sklepu. Na razie pod crop ale w przyszłości...kto wie...
W tym kontekście myślałem o starym tamronie. Pierwszy raz widzę tamrona VC USD. Nie ma go nawet na stronie tamron.pl ;) jestem zaskoczony. Ale cena poza moim budżetem. Wolałbym już dorzucić do 100L.
60mm raczej mnie nie interesuje bo mam już 50. Patrzę na 100 bo przydałoby mi się do ciasnych portretów.
Nad czym tu się zastanawiać ? Canon 100/2.8 Makro USM to bardzo dobre szkło, za rozsadne pieniądze, a kombinujesz nad wynalazkami, które są niewiele tańsze, a niczego nie wniosą poza kłopotami z AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Nad czym tu się zastanawiać ? Canon 100/2.8 Makro USM to bardzo dobre szkło, za rozsadne pieniądze, a kombinujesz nad wynalazkami, które są niewiele tańsze, a niczego nie wniosą poza kłopotami z AF.
Pewnie masz racje nie warto oszczędzać 300 PLN aby kupować Tamrona czy starej Sigmy, choćby z tego powodu ze w canonie jest USM.
ALE: dokładając 200PLN mogę mieć nową Sigme, czy podpowiedzianego przez MAF nowego tamrona. 200PLN nie pieniądze a dochodzi IS oraz IF (plus w gratisie tak jak mówisz potencjalne problemy z AF).
nowe tamron i sigma sa dokłądnie w tej samej cenie 2100. To jednak dużo mniej niż C100L, aż kusi by zaryzykować.
Sigme mogę wypożyczyć i potestować. Szkoda że tamron nie ma wypożyczalni.
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
Pewnie masz racje nie warto oszczędzać 300 PLN aby kupować Tamrona czy starej Sigmy, choćby z tego powodu ze w canonie jest USM.
ALE: dokładając 200PLN mogę mieć nową Sigme, czy podpowiedzianego przez MAF nowego tamrona. 200PLN nie pieniądze a dochodzi IS oraz IF (plus w gratisie tak jak mówisz potencjalne problemy z AF).
nowe tamron i sigma sa dokłądnie w tej samej cenie 2100. To jednak dużo mniej niż C100L, aż kusi by zaryzykować.
Sigme mogę wypożyczyć i potestować. Szkoda że tamron nie ma wypożyczalni.
Najtaniej uczyć się na cudzych błędach. Nauka na błędach własnych jest kosztowna. Akurat w obiektywach 100 mm Canon ma bardzo dobra ofertę. Masz pewność, jaką daje homogeniczny zestaw, solidny serwis, najmniejszą stratę przy odsprzedaży. Tu naprawdę nie ma sensu pchać się w optykę niezależną. Oszczędności niewielkie, a można stracić nerwy. Ja na Sigmie przejechalem się kilka razy niestety.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Najtaniej uczyć się na cudzych błędach. Nauka na błędach własnych jest kosztowna. Akurat w obiektywach 100 mm Canon ma bardzo dobra ofertę. Masz pewność, jaką daje homogeniczny zestaw, solidny serwis, najmniejszą stratę przy odsprzedaży. Tu naprawdę nie ma sensu pchać się w optykę niezależną. Oszczędności niewielkie, a można stracić nerwy. Ja na Sigmie przejechalem się kilka razy niestety.
Przekonałeś mnie. Prawdopodobnie pójdę w canona 100 USM, aczkolwiek trudno będzie pozbyć się poczucia winy że za 200PLN może miałbym słoik o klasę lepszy.
Swoją drogą chyba tamron i sigma muszą dość słabo sprzedawać swoje nowe setki, skoro zeszli tak nisko z cena (wg mnie oczywiście).
No mam ten sam dylemat ;). O ile przez cały czas rozważałem pomiędzy Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM a
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM to ten Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD wygląda interesująco przy cenie 2099 zł. Skąd takie "ciśnienie" na cenę u Tamrona skoro wcześniej cena była ok 3 tys.