Ekspozycja przed wywołaniem
Podpowiedźcie proszę o ile rozjaśniacie fotke, tzn jaką korekte na + wprowadzacie przed wywołaniem
spotkałem sie z zdaniem że troszczke trzeba by na papierze było ok, szczególnie przy B&W
pytam bo będe wywoływał sobie widoczki 40cmx50cm i chce mieć ładnie
zatem o 1/3 - 2/3 EV wystarczy?
Odp: Ekspozycja przed wywołaniem
Korektę możesz ewentualnie wprowadzać, przy pomiarach m.in. matrycowym dla Canona się z reguły przyjmuje 1-1,5 EV . Niektórzy twierdzą, że Canon nie doświetla. Więc jeżeli przed wyk. zdjęcia nie zrobiłeś korekty expo, to w programie do obróbki powinieneś widzieć na histogramie ile potrzebujesz podbić.
reguła jest taka, aby się zmieścić w histogramie i tyle. jeśli masz skalibrowany monitor o odpowiedniej jasności, to fotki na kompie powinny wyglądać tak samo, jak w druku.
btw. to canon prześwietla czy nie doświetla bo już nie wiem?;)
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
reguła jest taka, aby się zmieścić w histogramie i tyle. jeśli masz skalibrowany monitor o odpowiedniej jasności, to fotki na kompie powinny wyglądać tak samo, jak w druku.
btw. to canon prześwietla czy nie doświetla bo już nie wiem?;)
Dlatego przed daniem do labu może sobie sprawdzić histogram i ew podbić jeżeli robił w rawie. Canony mają tendencję do niedoświetlania (jak mocno zależy od rodzaju pomiaru światła) ja dla centralnie ważonego zazwyczaj mam o 1 EV więcej ustawione według światłomierza aparatu (prześwietlone), choć ciężko o jakąś regułę.:lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Canony mają tendencję do niedoświetlania (jak mocno zależy od rodzaju pomiaru światła) ja dla centralnie ważonego zazwyczaj mam o 1 EV więcej ustawione według światłomierza aparatu (prześwietlone),
Nim się zacznie pisać o tendencjach do prześwietlania i niedoświetlania warto zapoznać się z zasadą działania światłomierza i koniecznością korekty na pomiarach innych niż matrycowy
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
choć ciężko o jakąś regułę.:lol:
Reguły są tylko trzeba się ich nauczyć: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/ ;)
Przy matrycowym też trzeba czasem korygować. Jak np. jest tylko niewielki fragment nieba między budynkami. I całkowicie jasne i ciemne powierzchnie w matrycowym też wymagają korekty...
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Nim się zacznie pisać o tendencjach do prześwietlania i niedoświetlania warto zapoznać się z zasadą działania światłomierza i koniecznością korekty na pomiarach innych niż matrycowy
Nie ma sztywnych reguł do sytuacji. Ja celowo lekko prześwietlam zdjęcie i bardzo rzadko muszę w postprocesie obniżać ekspozycję/światła :) .Po drugie specyfika Canona ma to do siebie, że odzyskanie z cieni często daje słaby efekt, dlatego lepiej lekko prześwietlić niż nie doświetlić jak ktoś się uczy.
E tam, mi tłukli do głowy, że warto nie doświetlić niż przepalić, gdyż lepiej mieć szczegół gorszej jakości, niż go w ogóle nie mieć - od pewnego czasu liczba 255 działa mi na nerwy:-)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
E tam, mi tłukli do głowy, że warto nie doświetlić niż przepalić, gdyż lepiej mieć szczegół gorszej jakości, niż go w ogóle nie mieć - od pewnego czasu liczba 255 działa mi na nerwy:-)
Pozdrawiam
Przepalić to fakt już amen :( , a co masz na myśli pisząc o liczbie 255?