ustawianie ostrości a pierścienie pośrednie
Witam, nie wiem czy dobry dział, ale potrzebuję pomocy.
Zakupiłam pierścienie pośrednie (jakieś bezfirmowe, ale znajomy miał i polecał i tak jak na początek). Mam canona 600d i podłączyłam te pierścienie w kolejności od największego do najmniejszego do obiektywu 50mm 1.8.
Przysłonę ustawiłam przed zdjęciem ostrości tak jak jest polecone. I mianowicie fakt pierścienie działają bo chyba niezwykle powiększają - ale nie mogę ustawić ostrości. Kręcę pierścieniem i nic.
Ktoś wie o co może chodzić? co mam zrobić? Na aukcji bylo napisane, że te pierścienie działają z tym obiektywem
Odp: ustawianie ostrości a pierścienie pośrednie
nastaw na minimalną odległość ogniskowania szkła i odsuwaj się, przybliżaj się do obiektu. kiedyś ostrość złapiesz.
Odległość od przedmiotu. Zamiast kręcić ostrością proponuję na pcozatek przyblizyc/oddalić aparat w celu "wyczucia".
Cytat:
Zamieszczone przez
rubenek
Mam canona 600d i podłączyłam te pierścienie w kolejności od największego do najmniejszego do obiektywu 50mm 1.8.
Akurat tutaj kolejność nie ma żadnego znaczenia, jeśli zakładasz wszystkie trzy jednocześnie.
Zacznij swoje próby od założenia najcieńszego pierścienia. Wtedy w miarę łatwo znajdziesz i utrzymasz ostrość, chociaż i tak będzie ona blisko przedniej soczewki obiektywu.