Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: ustawianie ostrości a pierścienie pośrednie

Mieszany widok

Domyślnie ustawianie ostrości a pierścienie pośrednie

Witam, nie wiem czy dobry dział, ale potrzebuję pomocy.
    Zakupiłam pierścienie pośrednie (jakieś bezfirmowe, ale znajomy miał i polecał i tak jak na początek). Mam canona 600d i podłączyłam te pierścienie w kolejności od największego do najmniejszego do obiektywu 50mm 1.8.
    Przysłonę ustawiłam przed zdjęciem ostrości tak jak jest polecone. I mianowicie fakt pierścienie działają bo chyba niezwykle powiększają - ale nie mogę ustawić ostrości. Kręcę pierścieniem i nic.
    Ktoś wie o co może chodzić? co mam zrobić? Na aukcji bylo napisane, że te pierścienie działają z tym obiektywem

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: ustawianie ostrości a pierścienie pośrednie

nastaw na minimalną odległość ogniskowania szkła i odsuwaj się, przybliżaj się do obiektu. kiedyś ostrość złapiesz.
    ebe ebe

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Odległość od przedmiotu. Zamiast kręcić ostrością proponuję na pcozatek przyblizyc/oddalić aparat w celu "wyczucia".

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez rubenek Zobacz posta
    Mam canona 600d i podłączyłam te pierścienie w kolejności od największego do najmniejszego do obiektywu 50mm 1.8.
    Akurat tutaj kolejność nie ma żadnego znaczenia, jeśli zakładasz wszystkie trzy jednocześnie.
    Zacznij swoje próby od założenia najcieńszego pierścienia. Wtedy w miarę łatwo znajdziesz i utrzymasz ostrość, chociaż i tak będzie ona blisko przedniej soczewki obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 21-05-2013 o 19:34

Bardzo Wam dziękuję!

Uprawnienia umieszczania postów