Obróbka ślubów - organizacja pracy.
Witam.
Mam do Was pytanie odnośnie organizacji pracy przy obróbce ślubów. Może ktoś zechce zdradzić tajniki swojego warsztatu.
Chodzi mi o to w jaki sposób dokładnie organizujecie pracę i miejsce na dysku.
Do tej pory moja obróbka wyglądał w następujący sposób.
Zdjęcia obrabiam w 90% w lightroomie, przy zdjęciach plenerowych dłubię sporo w PSie.
Zdjęcia z lightrooma eksportuję sobie do następujących folderów: strona_www (galeria zdjęć wrzucana do internetu dla pary młodej), fotoksiążka, odbitki, na_płytę.
Do tej pory po obróbce i oddaniu gotowego zlecenia nie usuwałem żadnych zdjęć, ale jak tak dalej pójdzie przestanę wyrabiać na kolejne dyski...
Wczoraj zamówiłem dysk ssd 250 gb i zastanawiam się jak go wykorzystać. Na dysku ssd planuję utworzyć dwie partycje: systemową i roboczą, na której będę trzymał materiał aktualnie obrabiany. Po obróbce mam zamiar przenosić go na dysk hdd.
Moje pytanie jest następujące: jak u Was wygląda organizacja pracy i miejsca dyskowego, co robicie ze zdjęciami (rawami) po skończeniu obróbki, zostawianie tylko jpgi czy rawy również? Myślę też nad konwersją do stratnego dng. Czy pomysł z taką organizacją ssd jest dobry jak napisałem powyżej? Będę wdzięczny za każdą informację.
Dodam jeszcze że aktualnie mam ok 25 ślubów rocznie, rawy z jednego ślubu zajmują ok 45 GB, oprócz ślubów mam w roku również inne zlecenia. Obecnie posiadam 3 dyski fizyczne - 1TB i 2x po 2TB.
Odp: Obróbka ślubów - organizacja pracy.
Z jednego ślubu 45GB danych ?! po co ? Chyba że filmy kręcisz, no bo nie wyobrażam sobie 45GB zdjęć ze ślubu. Ja mam 120GB SSD na którym obrabiam, potem przenoszę do archiwum na dysku zewn. a po szczęśliwym sfinalizowaniu (tzn albumy oddane itp) umowy, wywalam rawy i zostawiam tylko obrobione zdjęcia. No chyba że jakieś ciekawe plenerowe na które może przyjść jeszcze pomysł innej obróbki - to zostawiam. Czyli średnio zostaje około 3 - 5GB z jednego klienta.
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz warsztaty z serii creativeLive, które prowadzil Jared Platt. Ultimate Lightroom coś tam. ;) W każdym razie prezentuje ten fajny workflow i ja, z drobnymi zmianami, staram się go wdrazac u siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kito
Z jednego ślubu 45GB danych ?! po co ? Chyba że filmy kręcisz, no bo nie wyobrażam sobie 45GB zdjęć ze ślubu.
Moim zdaniem to wcale nie jest dużo. Wychodzi ok 1400-1800 zdjęć, szczególnie biorąc pod uwagę że to zazwyczaj ok 20 godzin focenia - liczę od przygotowań u fryzjera/kosmetyczki aż po koniec oczepin (ok 2 w nocy) + plener - średnio zazwyczaj ok 5 godzin. Jeśli chcesz mieć fajny, dynamiczny reportaż z wesela to ja z kolei nie wyobrażam sobie mniejszej ilości zdjęć. Oczywiście dodatkowo na bieżąco podczas weselicha kasuje ewidentnie nieudane kadry :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kito
Z jednego ślubu 45GB danych ?! po co ? Chyba że filmy kręcisz, no bo nie wyobrażam sobie 45GB zdjęć ze ślubu.
To masz kiepską wyobraźnię jak na fotografa .. ;) 45GB to nie dużo.
Gdyby zmienił na N miałby pewnie 15GB, no chyba, ze kupiłby D800 :D. U nas różnie, od 30-50-60 GB na ślub lecz repo idzie na sRAW sesja na pełnych. Obróbka: LR + jeśli trzeba to te do albumu jeszcze puszczone przez PS. Podzielone i przenumerowane krótko od 0001 na przygotowania numeracja PG ślub SL, zabawa ZAB, plener ZPL - dzięki temu łatwo znaleźć. Do każdego zlecenia nowa baza- Po 40 dniach od oddania usuwamy razem z bazą (to kilka GB jak się mocno dłubie w LR ), chyba że coś fajniejszego, to się zostawia.
Czacha - Wyobraźnia akurat u mnie się przelewa i jest jej w nadmiarze. Po prostu nie wydaje mi się że Lexer daje 5000 zdjęć ze ślubu klientom.
Lexer - jeżeli możesz to podaj ilość rawów jaką robisz średnio na weselu, i ile średnio zajmuje MB . robisz w Sraw czy pełnym Raw ? Ja np. plener zawsze Raw ale samo wesele już Sraw.
Kolekcjoner - w końcu do tego chyba się zmierza - żeby robić od razu dobre zdjęcia i kadry a nie walić seriami a potem tracić godziny na segregacji nie wspominając o obróbce ;-)
Marekb - jakby był przycisk "LubięTo" to bym kliknął :-)
45 GB to takie... minimum z pełnego zlecenia z plenerem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kito
Lexer - jeżeli możesz to podaj ilość rawów jaką robisz średnio na weselu, i ile średnio zajmuje MB . robisz w Sraw czy pełnym Raw ? Ja np. plener zawsze Raw ale samo wesele już Sraw.
Dla przykładu z ostatniego wesela wyszło mi 1011 rawów. Z całej uroczystości, na razie bez pleneru - 1680. Stosunkowo dużo tym razem, bo eksperymentowałem z lampami rozstawionymi na sali z wyzwalaczami radiowymi (światło było strasznie podłe na sali). Wszystko robię w pełnych rawach. Gdyby w mkII był sRAW ok 12-15 Mpix to pewnie bym robił wesele w sRawie. 10 Mpix to dla mnie trochę za mało przy przekdrowywaniu. Szczególnie, że w fotoksiążce niektóre zdjęcia daje po 60cm szerokości (dwie strony po 30cm).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kito
Po prostu nie wydaje mi się że Lexer daje 5000 zdjęć ze ślubu klientom.
Klientom oddaje 400 zdjęć w pakiecie złotym i 250 w srebrnym. Choć ilość materiału jaki wychodzi w obu pakietach jest prawie taka sama.
...
Chciałbym, aby obyło się bez złośliwości w tym wątku i licytowania się na GB i byłbym wdzięczny, gdybyście odpowiedzieli na pytania zadane w pierwszym poście zamiast dyskutować o liczbie GB.