Jaki obiektyw? Canon 35mm 1.4? Budzet 6000zl prosze o opinie
Na poczatku chcialbym sie przywitac, mam na imie Andrzej i obecnie posiadam Canon 60d + 18-135 3.5-5.6 EF-S IS . Zestaw ten fajnie mi sluzy juz 2 rok, sprawdzil sie na Islandii, skad przywiozlem pare ladnych fotek krajobrazowych, jak na amatora zadowalajacych. Ale na chwile obecna poszukuje czegos bardziej konkretnego jezeli chodzi o portret, street, i czegos co mi sie przyda jak juz sie zdecyduje na przejscie na pelna klatke(o ile pieniadze pozwola).
Jestem zainteresowany obiektywem 35mm 1.4, obejzalem mnostwo zdjec w necie i musze powiedziec ze bokeh czy ostrosc jest wrecz powalajaca, wlaczajac Aps-C. Przez ponad rok nie inwestowalem nic w fotografie i jakby stracilem troszke ochote, wiedzac, ze przy obecnym szkielku nie wskocze na ten next level. Taka troche druga liga jednak jesli chodzi o portret, moze dla przecietnego kowalskiego jest ok, ale mi zwykle OK przestalo wystarczac, a nie ukrywam, ze zawsze sie zachwycalem zdjeciami z ta glebia ostrosci jakby obraz byl wyciety z przestrzeni i ,,wychodzil'' ze zdjecia.
Prosze o opinie na temat mojego pomyslu, lub/i polecenie naprawde dobrego rozplanowania tego budzetu. Priorytetem jest portret, street, moze w przyszlosci sluby, jak podtrenuje technike.
Odp: Jaki obiektyw? Canon 35mm 1.4? Budzet 6000zl prosze o opinie
Cytat:
Zamieszczone przez
Scissor_Sisters
Na poczatku chcialbym sie przywitac, mam na imie Andrzej i obecnie posiadam Canon 60d + 18-135 3.5-5.6 EF-S IS . Zestaw ten fajnie mi sluzy juz 2 rok, sprawdzil sie na Islandii, skad przywiozlem pare ladnych fotek krajobrazowych, jak na amatora zadowalajacych. Ale na chwile obecna poszukuje czegos bardziej konkretnego jezeli chodzi o portret, street, i czegos co mi sie przyda jak juz sie zdecyduje na przejscie na pelna klatke(o ile pieniadze pozwola).
Jestem zainteresowany obiektywem 35mm 1.4, obejzalem mnostwo zdjec w necie i musze powiedziec ze bokeh czy ostrosc jest wrecz powalajaca, wlaczajac Aps-C. Przez ponad rok nie inwestowalem nic w fotografie i jakby stracilem troszke ochote, wiedzac, ze przy obecnym szkielku nie wskocze na ten next level. Taka troche druga liga jednak jesli chodzi o portret, moze dla przecietnego kowalskiego jest ok, ale mi zwykle OK przestalo wystarczac, a nie ukrywam, ze zawsze sie zachwycalem zdjeciami z ta glebia ostrosci jakby obraz byl wyciety z przestrzeni i ,,wychodzil'' ze zdjecia.
slu, lub/i polecenie naprawde dobrego rozplanowania tego budzetu. Priorytetem jest portret, street, moze w przyszlosci sluby, jak podtrenuje technike.
Do portretu jako podstawowe jasne szkło to 35mm troche szerokie będzie. Ja proponowałbym używane 24/1.4 (patrząc na cropa będziesz miał 35mm) i do tego używane 85/1.8 do portretowania.
Prosze o opinie na temat mojego pomy
Cytat:
Zamieszczone przez
Scissor_Sisters
...zawsze sie zachwycalem zdjeciami z ta glebia ostrosci jakby obraz byl wyciety z przestrzeni i ,,wychodzil'' ze zdjecia.
Prosze o opinie na temat mojego pomyslu, lub/i polecenie naprawde dobrego rozplanowania tego budzetu. Priorytetem jest portret, street, moze w przyszlosci sluby, jak podtrenuje technike.
Pomysł jak pomysł. Czasami nie ma co się ograniczać w spełnianiu swoich zachcianek - kupuj.
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Do portretu jako podstawowe jasne szkło to 35mm troche szerokie będzie. Ja proponowałbym używane 24/1.4 (patrząc na cropa będziesz miał 35mm) i do tego używane 85/1.8 do portretowania.
Tak, ale jesli chodzi o fotografie w pomieszczeniach to jednak te swiatlo 1.4 do mnie przemawia, nie chcialbym kupowac uzywanego szkielka, nie chodzi tu o jakies zachcianki(jestem mlody, ale sam zarabiam na sprzet), a raczej o to ze po prostu sie boje kupowac uzywane rzeczy. Bo niby jakie moga byc powody by pozbywac sie jednego z najlepszych obiektywow(24 1.4 chyba do takich nalezy)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Dlaczego za szeroko? 56mm przecież do portetu się nada jak najbardziej.
Do portretu wziłąłbym zamiast Canona - Sigme 35mm f1.4 + EF 85mm f1.8.
Jeśli chodzi o street to coś szerszego by się przydało, 35mm na cropie może być momentami za wąsko.
Aż tak bym się nie stresował. Takie szkła kupują z reguły ludzie, którzy wiedzą, czego chcą, podchodzą do foto poważniej i najczęściej szanują sprzęt. Powodów sprzedaży może być kilka: przesiadka na inny system, zmiana na 35mm, czy po prostu kłopoty finansowe. Jeżeli znajdziesz używkę w satysfakcjonującej Cię cenie, bierz aparat pod pachę i jedź do sprzedajacego na testy. Każdy uczciwy człowiek Ci je umożliwi, a jak będzie się wzbraniał, poszukaj innej sztuki.
Też nie znajduję kasy na ulicy, a Żona wciaż słabo skreśla w lotto, rozumiem więc Twoje podejście do tematu. Do portretu proponuję jednak C85/1.8, a do streetów S30/1.4. Wydasz razem ok 3 tyś. za oba, potestujesz i przekonasz się, czy pasują Ci te ogniskowe. Przejdziesz na ff, to sprzedaż S z minimalną stratą i kupisz sobie C35/1.4 lub S35/1.4, a może jeszcze coś innego ...
A co jest nie tak z AF w 24L? - to prześwietne szkło! pomijając oczywiście porządane przez wielu jasne supertele to jedno z najlepszych szkieł tego producenta, zgadza się na AF trzeba uważać ostrząc na dalsze odległości jak w każdej tak jasnej szerokiej stałce, ale to nie jest wada - lecz specyfika.
Narzekają na nie w głównej mierze Ci którzy go nie mają, lub Ci którzy go posiadają a nie "czują" fotografowania takim szkłem.
Cześć,
Bawiles się już staloogniskowymi obiektywami ?
Zanim wydasz taka kwotę polecam najpierw pożyczyć taki obiektyw i pobawić się nim. Nie musi to być wersja 1.4.
Ja kupiłem / pozyczylem 35 f/2 i 59 f/1.8 .... Po testach i zabawie zostałem przy 50 (na FF).
Pzdr,
Fly
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Dlaczego za szeroko? 56mm przecież do portetu się nada jak najbardziej.
Do szerszych portretów ok, ale przy ciaśniejszych masz już piękne przerysowania:)