Witam, jako totalny amator i osoba ucząca się zdaję sobie sprawę z niedoskonałości więc chętnie wysłucham krytyki.
Wypad do Lublina i Kraśnika
1.
2.
Wersja do druku
Witam, jako totalny amator i osoba ucząca się zdaję sobie sprawę z niedoskonałości więc chętnie wysłucham krytyki.
Wypad do Lublina i Kraśnika
1.
2.
Witaj.
Zdjęcie #1
Przede wszystkim zbędna jest w tym ujęciu winieta - nie dodaje niczego (klimatu), a wręcz przeciwnie... zniechęca.
Poza tym sam kadr jest nie ciekawy ponieważ za dużo informacji na zdjęciu (lokomotywa, dworzec, trakcja z przewodami). Ciekawiej byłoby gdybyś podszedł bliżej barierki i pokazał w ostrości przód (z lampą włącznie) i bok pojazdu w nieostrości.
Zdjęcie #2
Generalnie jest fajne. Mam wrażenie jakby kadr przechylał się lekko w lewo (biorąc pod uwagę semafory na przejeździe kolejowym i linię lasu). Zbyt duża dla mnie dysproporcja w kontraście pomiędzy lokomotywą z wagonem a resztą (szarościami - szyny, drzewo, las).
Zdjęcie drugie kadrowałbym z dołu, po skosie co ba nadać trochę dynamiki, bo pociąg chyba jechał.
Pierwsze to zwykły pstryk wycieczkowy, można byłoby panoramować jakby jechał.
Pozdrawiam
Dzięki za uwagi, w 1 chodziło mi o wyróżnienie lokomotywy jako obiektu zdecydowanie najważniejszego w kadrze, stąd brak kolorów w tle i ta winieta, ale najwyraźniej średnio wyszło :P W 2 to kwestia warunków, pogoda nie dopisała i stąd ta szarzyzna...
Dobra jeszcze 2 z wypadu i koniec:
3. "Portret", czyli to o czym nie mam bladego pojęcia
4. Pulpit lokomotywy SU45, generalnie dość ciężko jest wejść na lokomotywę, maszyniści niechętnie wpuszczają gdyż mają bezwzględny zakaz ze względów bezpieczeństwa.
Dwa pstryki z dziś:
5.
6.
Ciemne te foty
Mógłbyś podciągnąć ekspozycję śnieg się wybieli i dostaną życia :D
(To tylko moje subiekty :D)
Fakt, obrabiałem je w dość specyficznych warunkach, dodatkowo chciałem je przyciemnić, a w konsekwencji wyszły za ciemne.
Może te trzy będą ciut lepsze:
7.
8.
9.
Nie wiem czy moje zdjęcia kogoś interesują bo sam mam wrażenie że robię straszne kmioty ale wrzucam :P
10.
11.
12.
Zdj są po prostu dość... smutne. Przypominają mi widok jak czekam na pociąg do pracy :p. Takie codzienne są. Może warto poszukać innego punktu widzenia i przedstawić temat w bardziej oryginalny sposób. Zmienić punkt patrzenia na jakiś wiadukt chociaż, wybrać lepszą porę dnia, poczekać na mgłę, pobawić się w panning, na innych zdj skupić się na jakimś efektownym detalu...
Dzięki za opinie!
Kolejne 2, może już nie tak standardowe:
13.
14.