Witaj.
Zdjęcie #1
Przede wszystkim zbędna jest w tym ujęciu winieta - nie dodaje niczego (klimatu), a wręcz przeciwnie... zniechęca.
Poza tym sam kadr jest nie ciekawy ponieważ za dużo informacji na zdjęciu (lokomotywa, dworzec, trakcja z przewodami). Ciekawiej byłoby gdybyś podszedł bliżej barierki i pokazał w ostrości przód (z lampą włącznie) i bok pojazdu w nieostrości.
Zdjęcie #2
Generalnie jest fajne. Mam wrażenie jakby kadr przechylał się lekko w lewo (biorąc pod uwagę semafory na przejeździe kolejowym i linię lasu). Zbyt duża dla mnie dysproporcja w kontraście pomiędzy lokomotywą z wagonem a resztą (szarościami - szyny, drzewo, las).
Zdjęcie drugie kadrowałbym z dołu, po skosie co ba nadać trochę dynamiki, bo pociąg chyba jechał.
Pierwsze to zwykły pstryk wycieczkowy, można byłoby panoramować jakby jechał.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Dzięki za uwagi, w 1 chodziło mi o wyróżnienie lokomotywy jako obiektu zdecydowanie najważniejszego w kadrze, stąd brak kolorów w tle i ta winieta, ale najwyraźniej średnio wyszło :P W 2 to kwestia warunków, pogoda nie dopisała i stąd ta szarzyzna...
Dobra jeszcze 2 z wypadu i koniec:
3. "Portret", czyli to o czym nie mam bladego pojęcia
4. Pulpit lokomotywy SU45, generalnie dość ciężko jest wejść na lokomotywę, maszyniści niechętnie wpuszczają gdyż mają bezwzględny zakaz ze względów bezpieczeństwa.
Ciemne te foty
Mógłbyś podciągnąć ekspozycję śnieg się wybieli i dostaną życia
(To tylko moje subiekty)
Zdj są po prostu dość... smutne. Przypominają mi widok jak czekam na pociąg do pracy. Takie codzienne są. Może warto poszukać innego punktu widzenia i przedstawić temat w bardziej oryginalny sposób. Zmienić punkt patrzenia na jakiś wiadukt chociaż, wybrać lepszą porę dnia, poczekać na mgłę, pobawić się w panning, na innych zdj skupić się na jakimś efektownym detalu...
Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 25-04-2013 o 08:38