Odp: Zamiana Canona na D7000
Pożycz sobie 5D na parę dni.
Czego brakuje Ci w 60D ?! Odpowiedz sobie na pytanie, a później - czy warto zmieniać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Witam, jak uważacie czy warto zamienić 60D za D7000 w końcu ceny są już identyczne.
na mój gust to już byłby onanizm sprzętowy w najczystszej postaci, znam takiego, co zamienił prawie nówkę 7d na 5d3 a w zyciu nie zrobił porządnego zdjęcia :cool:
Zamienił stryjek siekierkę na kijek ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
na mój gust to już byłby onanizm sprzętowy w najczystszej postaci, znam takiego, co zamienił prawie nówkę 7d na 5d3 a w zyciu nie zrobił porządnego zdjęcia :cool:
Jego kasa jego sprawa, żaden tam onanizm sprzętowy.
A ja nie zagłębiając się w parametry obu puszek i tak powiem, że lepiej zostać przy canonie. A to tylko dlatego że miałem okazję "pomacać" oba jednocześnie w ME. Po prostu Nikos wydawał mi się bardziej zabawkowy od Canona i mniej Ergonomiczny. Co do jakości wykonania to nawet moje 600d wydawało się przy Nikonie solidniejsze. Zaznaczam, że to tylko moje subiektywne odczucie. Po prostu nie cieszył bym się trzymając nikona w reku chodź by robił lepsze zdjęcia. A z resztą wiele osób twierdzi, że to fotograf robi zdjęcie nie aparat to nawet tym bardziej wolał bym 60 D . A kaskę zaoszczędzoną wydać np na dobre piwko przy którym oglądał bym swoje zdjęcia z Canona :)
po przeanalizowaniu konkurencyjnego forum chlapanie oleju, a akcje Fatmana które nic nie wskórały z afem odpuszczę sobie D7000.
W porównaniu 5D z 50D co do szumu na wysokich iso wygrywa stara 5-tką, gorzej w porównaniu z 60D ;/
Ja nie mogłem zdecydować czy 60d czy d7000 czy poczekac na d7100 i wybralem 5D1 :D
Ja kupiłem D7000 jakiś czas temu... Bardzo fajny aparat - z wyglądu. Zacząłem robić zdjęcia na f/1.8, żeby sprawdzić ten autofokus... MASAKRA! Miałem taki FF, że na początku nie mogłem w to uwierzyć! (wcześniej miałem D50, D70s, D90 i wszystko było ok). Na drugi dzień odesłałem aparat do sklepu (sprzedaż wysyłkowa). Później kupiłem Canona 60D i Canona 50mm f/1.4. Pierwsze strzały w kartkę z tekstem i... ufff, żadnego problemu na 1.4 z FF/BF. Trafia idealnie! Testowałem też drugiego 60D z tym obiektywem i również było super. Obawiałem się braku mikroregulacji w 60D, ale nie była potrzebna, bo szkła systemowe trafiały w punkt! D7000 ma mikroregulację, ale FF miałem tak duży, że nie dało się tego wyregulować! Jakiś koszmar. Niedługo później przesiadłem się na FF :) Oczywiście Canon, bo do Nikona straciłem zaufanie. Zastanawiając się nad FF czytałem też komentarze o Nikonie D600, ale to jakaś kolejna pomyłka, tak jak D7000... Ten nie umie złapać ostrości a tamten znów po 100 zdjęciach ma zasyfioną matrycę nie wiadomo czym, bo jeszcze od nowości nie zdążyłeś zmienić obiektywu... Dla mnie ostatnie nikony to jakiś bubel. Kiedyś były dobre. W obecnej chwili jak dla mnie Canon rządzi. Jak używany sprzęt sprzed kilku lat to można szukać Nikona.