Czyszczenie matówki Warszawa.
Witam, dziś zabrałem się za czyszczenie matówki w aparacie (6d) bo były na niej paprochy, niestety tylko pogorszyłem sprawę, zrobiły mi się zacieki i generalnie jest syf. Czy może ktoś polecić jakiś dobry serwis w którym zrobią mi to od ręki dość tanio? Aparat jest na gwarancji ale nie sądzę żeby obejmowała ona czyszczenie matówki po tym jak ją sam ubrudziłem.
Odp: Czyszczenie matówki Warszawa.
Sam kiedyś uwaliłem bo byłem nadgorliwy. Da się to wymienić więc odpuściłem czyszczenie i dalsze próby ponieważ nie wpływa ona na zdjęcia. Jak się uwali tak że nie będzie nic widać to po prostu kupię nową :)
Tak, z tym że koszt nowej matówki to ponad 100 zł, poza tym szukałem i chyba nie da się w Polsce dostać Eg-a II która jest oryginalnie montowana w 6d. Jutro podjadę do BTFOTO, tam podobno robią tanio i szybko, zobaczymy co z tego wyjdzie (a raczej mam nadzieję, że nie wtarłem zbytnio brudu :D Serio, nie czyście sami matówki :D)
Tak tak. :) teraz każdy mądry. Mówię ci poważnie daj sobie spokój. Kiedyś matówki się pojawią. Jeśli widzisz co się dzieje przed obiektywem to nie ma co się przejmować. Ona i tak wcześniej czy później nałapie syfu. Zwłaszcza jak się zmienia często szkła
Te "zacieki" to mogą być już przetarcia matówki których nie usuniesz... miałem podobnie kiedyś w 1000D jak wyciągnąłem matówkę do czyszczenia. Generalnie to jest bardzo delikatny przedmiot i raczej używa się tylko gruszki do czyszczenia, domyślam się że u Ciebie było inaczej;-)
Może być i tak, w każdym bądź razie muszę się dowiedzieć co to jest albo spróbować to usunąć bo nie da mi to spokoju :) Gdyby sama gruszka pomogła to pewnie nie było by tego tematu, niestety w moim przypadku wdmuchnęła jeszcze więcej paprochów, a ja mądry zamiast jeszcze raz przedmuchać wziąłem się za czyszczenie miękką ściereczka. Mam nadzieje że to jednak nie wytarcia :D
hehe pierwsze co zrobiłem z moim 6D to załatwiłem sobie matówkę bo był jeden paproszek, teraz mam rysę i pełno prochów, na szczęście udało mi się zniwelować efekt różnokolorowych rozmyć :D. Przestałem na to patrzyć, za jakiś czas po prostu kupię nową i podmienię....
Kiedyś znajomy za bardzo dmuchał i chciał czyść matówkę i mu paprochy gdzieś w pryzmat powłaziły i teraz się ich tak prosto nie usunie, oprócz tego porysował matówkę i auto fokus na dwóch punktach już nie był ten sam
Widzę że nie tylko ja pierwsze co zrobiłem w 6d to branie się za czyszczenie matówki "bo jest jeden paproch, a puszka nowa to przecież musi być idealnie " :D Jeśli chodzi o af to na szczęście okolice punktów są całe. Ostatecznie serwis powinien pomóc, jutro pojadę do BTFOTO, zobaczę co tam z tym zrobią.
Jak już historia o matówce się rozwija to znajomy też kiedyś czyścił w 5dmk2. Jako że było parę pyłków. Woda ludwik i jazda. Potem zostawały zacieki więc wpadł na genialny w swej prostocie pomysł że jak jest mokre to zanim wyschnie i zostawi zacieki trzeba to po prosu wydmuchać, ale sprężarka w warsztacie samochodowym chyba nie była najlepszym pomysłem. Wysuszyła i porysowała kawałkami czegoś co wyleciało z węża :) po tym zabiegu już nie nadawała się do niczego :)