Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Czyszczenie matówki Warszawa.

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Czyszczenie matówki Warszawa.

Witam, dziś zabrałem się za czyszczenie matówki w aparacie (6d) bo były na niej paprochy, niestety tylko pogorszyłem sprawę, zrobiły mi się zacieki i generalnie jest syf. Czy może ktoś polecić jakiś dobry serwis w którym zrobią mi to od ręki dość tanio? Aparat jest na gwarancji ale nie sądzę żeby obejmowała ona czyszczenie matówki po tym jak ją sam ubrudziłem.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: Czyszczenie matówki Warszawa.

Sam kiedyś uwaliłem bo byłem nadgorliwy. Da się to wymienić więc odpuściłem czyszczenie i dalsze próby ponieważ nie wpływa ona na zdjęcia. Jak się uwali tak że nie będzie nic widać to po prostu kupię nową

Coś już napisał

Tak, z tym że koszt nowej matówki to ponad 100 zł, poza tym szukałem i chyba nie da się w Polsce dostać Eg-a II która jest oryginalnie montowana w 6d. Jutro podjadę do BTFOTO, tam podobno robią tanio i szybko, zobaczymy co z tego wyjdzie (a raczej mam nadzieję, że nie wtarłem zbytnio brudu Serio, nie czyście sami matówki )

Miasto

Tak tak. teraz każdy mądry. Mówię ci poważnie daj sobie spokój. Kiedyś matówki się pojawią. Jeśli widzisz co się dzieje przed obiektywem to nie ma co się przejmować. Ona i tak wcześniej czy później nałapie syfu. Zwłaszcza jak się zmienia często szkła

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Te "zacieki" to mogą być już przetarcia matówki których nie usuniesz... miałem podobnie kiedyś w 1000D jak wyciągnąłem matówkę do czyszczenia. Generalnie to jest bardzo delikatny przedmiot i raczej używa się tylko gruszki do czyszczenia, domyślam się że u Ciebie było inaczej;-)
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Coś już napisał

Może być i tak, w każdym bądź razie muszę się dowiedzieć co to jest albo spróbować to usunąć bo nie da mi to spokoju Gdyby sama gruszka pomogła to pewnie nie było by tego tematu, niestety w moim przypadku wdmuchnęła jeszcze więcej paprochów, a ja mądry zamiast jeszcze raz przedmuchać wziąłem się za czyszczenie miękką ściereczka. Mam nadzieje że to jednak nie wytarcia

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

hehe pierwsze co zrobiłem z moim 6D to załatwiłem sobie matówkę bo był jeden paproszek, teraz mam rysę i pełno prochów, na szczęście udało mi się zniwelować efekt różnokolorowych rozmyć . Przestałem na to patrzyć, za jakiś czas po prostu kupię nową i podmienię....

Kiedyś znajomy za bardzo dmuchał i chciał czyść matówkę i mu paprochy gdzieś w pryzmat powłaziły i teraz się ich tak prosto nie usunie, oprócz tego porysował matówkę i auto fokus na dwóch punktach już nie był ten sam

Coś już napisał

Widzę że nie tylko ja pierwsze co zrobiłem w 6d to branie się za czyszczenie matówki "bo jest jeden paproch, a puszka nowa to przecież musi być idealnie " Jeśli chodzi o af to na szczęście okolice punktów są całe. Ostatecznie serwis powinien pomóc, jutro pojadę do BTFOTO, zobaczę co tam z tym zrobią.

Miasto

Jak już historia o matówce się rozwija to znajomy też kiedyś czyścił w 5dmk2. Jako że było parę pyłków. Woda ludwik i jazda. Potem zostawały zacieki więc wpadł na genialny w swej prostocie pomysł że jak jest mokre to zanim wyschnie i zostawi zacieki trzeba to po prosu wydmuchać, ale sprężarka w warsztacie samochodowym chyba nie była najlepszym pomysłem. Wysuszyła i porysowała kawałkami czegoś co wyleciało z węża po tym zabiegu już nie nadawała się do niczego

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów