Canon 10-22mm vs Samyang 14mm
Witam, obserwujac zdjecia z jednego i drugiego obiektywu, mam wrazenie, ze Samyang jest szerszy ? Czy mial ktos moze oba te obiektywy i potrafi je porownac, badz ma link do jakiegos porownania, bo chce rozstrzygnac swoj dylemat na temat tego, ktory warto wybrac. Z gory dzieki za odpowiedzi !
Odp: Canon 10-22mm vs Samyang 14mm
Cytat:
Zamieszczone przez
ormowski
Witam, obserwujac zdjecia z jednego i drugiego obiektywu, mam wrazenie, ze Samyang jest szerszy ?
Szerszy od 10-22 przy 22mm? Niewątpliwie.
Szerszy na FF od 10-22 na cropie? Również zgoda.
Czy szerszy w każdej sytuacji? Nie.
To są zupełnie odmienne konstrukcje więc można je ew. porównać w określonych warunkach. Napisz może coś więcej - do jakiego korpusu, jaki rodzaj foto itp...
samyang jest szerszy jedynie na ff. 10-22 jest pod cropa (nie podepniesz go pod ff)
Cytat:
Zamieszczone przez
ormowski
Witam, obserwujac zdjecia z jednego i drugiego obiektywu, mam wrazenie, ze Samyang jest szerszy ?
Myślę, że chodzi o to, że Samyang 14 na FF jest szerszy od C10-22 na APS-C. Tak jest oczywiście i to widać. Różnica 14mm i przeliczeniowe z cropa 16mm jest dość wyraźna.
Większość zdjęć w necie z tego Samyanga jest na FF bo trochę taka jest jego dedykacja. Nie widzę natomiast sensu robienia jakiegoś porównania obu obiektywów na APS-C.
Z racji iz jestem troche zielony w stosowanym przez was nazewnictwie, zadam pytanie prosciej. Stojac zalozmy 2m od sciany, robiac zdjecia z obu obiektywow, Na canonie 10mm, na Samyangu 14mm, ktory obiektyw zlapie "wiecej" sciany jesli chodzi o szerokosc. Drugie pytanie, ktory nada sie bardziej do zdjec krajobrazow, ktory do portretow, a ktory do filmowania, gdzie zalezy mi na jak najwiekszej szerokosci
Do Twojego canona 550 szerszy będzie canon 10-22. Do krajobrazu również go polecam, do portretów zarówno canon jak i samyang raczej średnio.
ha! w tym przypadku w ogóle nie ma się co zastanawiać jesli chodzi o jakość zdjęć a nie jedynie o kąt - tylko samyang!!! c10-22 to najgorszy obiektyw jaki mialem jesli chodzi o jakośc odwzorowania - jak widze gdzies szerokie zdjecie z niego od razu poznaje go nawet na miniaturze - tak masakruje kolory, ostrość i zniekształcenia geometryczne, natomiast samyang to rewelacja - moge podeslac na maila rawy z samyanga - polecam calym sercem - obiektywy zupelnie bez porownania - niebo a ziemia - tylko samyang!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantro
ha! w tym przypadku w ogóle nie ma się co zastanawiać jesli chodzi o jakość zdjęć a nie jedynie o kąt - tylko samyang!!! c10-22 to najgorszy obiektyw jaki mialem jesli chodzi o jakośc odwzorowania - jak widze gdzies szerokie zdjecie z niego od razu poznaje go nawet na miniaturze - tak masakruje kolory, ostrość i zniekształcenia geometryczne, natomiast samyang to rewelacja - moge podeslac na maila rawy z samyanga - polecam calym sercem - obiektywy zupelnie bez porownania - niebo a ziemia - tylko samyang!!!
Cichy - jakaś konkurencja ci rośnie? :mrgreen:
PS: Z Samyanga zdjęcia poznać można nawet w rozdzielczości 320x240. Wiadomo po czym.
a co moja wypowiedz ma wspolnego z Cichym?