Odp: Zamiana C 50 1.4 na co?
Jeśli 50mm jest za długie to 30mm powinno spełnić Twoje oczekiwania - 30mm f/1.4 to ciekawe szkło jednak przed zakupem podepnij pod swoje body aby kupić ostry egzemplarz. ( Z sigmami różnie bywa)
Miałem pożyczoną od znajomego sigmę 30/1.4 na 40D.
Ogólnie bardzo pozytywne wrażenia, tylko nie bardzo rozumiem nazywanie tego szkła portretowym.
Stricte pod cropa z ww jest tylko sigma reszta to szkła do FF i cropa.
Jeśli nie planujesz przesiadki na FF to sigma powinna cię ucieszyć.
Z tą sigmą to uważaj, trzeba trafić na dobrą sztukę. Poza tym na dniach wychodzi druga wersja tego szkła, oznaczona symbolem A (nowa linia sigmy), z af-em podobnym do tego w 35-tce, więc nie powinno być źle. Canon 28 1.8 niezły wybór, na cropie to standard, więc do dzieciaka się nada. Całkiem akceptowalny od pełnej dziury, od 2,2-2,5 naprawdę ostry. Ewentualnie Canon 35 2.0 - wielu go ma i chwali. Pozdrawiam
Witam ponownie, sęk w tym iż sprzęt kupuje używany ponieważ nie działam zarobkowo. Zbyt ubogi chociażby asortyment. Stąd kupno szkła na allegro w razie w równałoby się kalibracją na żytniej a to znów koszty (tylko jakie?)
Wiem, że 50'tka lub 85 to pod portret, jednakże w pomieszczeniu ciężko dobry wykonać. Zbyt ciasno stąd zastanawiam się nad jakimś szkłem szerszym.
Na temat sigmy krążą różne opinie - z reguły piszą je ludzie którzy nigdy ich nie mieli. Ja mam dwie 24-70 f. 2,8 oraz tą 30 mm 1,4.
Obie trafiają, bez FF i BF, obie kupione na allegro - jestem zadowolony. Pracowały z 350d i teraz z 40 d.
Tej 30 mm prawie nie odpinam - jak dla mnie jest rewelacyjna. Też miałem taki problem jak Ty - z tym że 50mm sobie zostawiłem i nie żałuję.
Pozdrawiam
ja też jestem zadowolony generalnie z tego Canona 50 mm , jednakże bieganie przy ścianach za dzieckiem to ciężka sprawa :) A flashem nie będę katować ..
Masz 50'tkę 1.4? czy 1.8 Wojtass72?
Miałem Sigmę 30 f1.4, teraz mam Canona 28 f1.8, zmieniłem ze względu na generowany obrazek. Ten z Sigmy jakoś mi nie podchodził, z Canona ten sam kadr wyglądał dla mnie bardziej akceptowalnie, takie moje wewnętrzne odczycie. Co do af to wg mnie są porównywalne, jednakowo celne, ale ten z Canona szybciej ostrzy w słabym świetle.
Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2
Testowałem dwie sigmy 50 1.4 i 30 1.4 nówki w sklepie - słabe światło, na 550d, a 50 1.4 na 5dmk3, obie mydliły od pełnej dziury , na 550d bardziej niż na 5dmk3, ale obraz był nie wyraźny, nie wiem czy te szkła były wadliwe :?: ale obydwa :???:, dla porównania zapiąłem C50 1.8, na 550d trochę miękko, ale na FF....rewelacja
No i tu zaczynają się schody ... sigma musi być przymknięta do f2 , canon 28 do f2,2 . jeszcze w miarę to idzie na bokehu. Jednakże celność i szybkość autofocusa już mnie bardziej martwi, gdzie do szybkich akcji w słabym świetle byłoby to podstawą..
Panowie do portretu na zewnątrz 85mm 1.8 pod cropa bezapelacyjnie najlepszym wyborem?