Machinery vs SNS HDR, co sie bardziej nadaje do zdjec pomieszczen?
Ktore z powyzszych programow da najbardzoej naturalny efekt zdjec wnetrz robionych metoda HDR ? Slyszalem ze machinery ma mozliwosc robienia tzw fuzji, podobno jest to o niebo lepsze od HDR przy takich tematach. Czy ktos tego probowal?
Odp: Machinery vs SNS HDR, co sie bardziej nadaje do zdjec pomieszczen?
SNS HDR uruchamiany z parametrem "-natural" działa moim zdaniem bardzo dobrze - bez przerysowań kontrastu
W zasadzie nie widze różnicy z Machinery Natural - kupiłem pare miesięcy temu licencję ale i tak wolę używać SNS HDR.
Machinery jest dobre jak zależy Ci jeszcze na obróbce tego HDR'a (jezeli coś trzeba namieszać, ale w zdjęciach pomieszczeń raczej nie trzeba bardzo czarować)
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
...Slyszalem ze machinery ma mozliwosc robienia tzw fuzji, podobno jest to o niebo lepsze od HDR
Troszkę o tym i przykładowe zdjęcie: http://www.canon-board.info/technika...-hdr-yz-88380/
Sciagnalem demo Machinery bo czytalem ze da sie robic tzw. fuzje jak to zrobic w tym programie?
mam oba - wg mnie bardziej naturalne efekty daje SNS, machinery więcej możesz podkręcić i się pobawić "efektowo"..
nie twierdzę że się nie da jednym czy drugim tych samych efektów osiągnąć ale taka na domyślnych ustawieniach wygląda..
Cytat:
Zamieszczone przez
arturs
mam oba - wg mnie bardziej naturalne efekty daje SNS
Niektórzy twierdzą że na domyślnych ustawieniach jest dokładnie odwrotnie ;-)
Machinery ma kilka trybów tworzenia HDR. Dwa pierwsze polegają na tym że obraz jest składany z oryginalnych fragmentów obrazów żródłowych. Trochę tak jak jakbyś wszystkie obrazy wrzucił na warstwy w PS i zamalawał rózne fragmenty pozostawiając tylko "najlepiej" naświetlone. Taki HDR raczej efektowny nie jest, nie ma podkręconych kolorów ani kontrastów, za to zawiera oryginalne części obrazów źródłowych posklejane w jeden. Niżej jest przykład.
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki obraz złożyć i podkręcić opcjami typu "Tone mapping".
Machinery vs SNS HDR, co sie bardziej nadaje do zdjec pomieszczen?
no może.. ty jako autor wiadomo że będziesz bardziej za swoim, ja piszę co mi się wydaje..
SNS wg mnie jest bardziej naturalny w swojej naturalności.