Czy będzie współgrała ze sobą puszka ze słoikami
Witam,
mam może niecodzinne pytanie bo zamierzam stać się szczęśliwym właścicielem puszki Canon 5D Mark III lecz zastanawiam się czy nie będę miał problemu ze szkłami, więc moje pytanie do ludzi którzy użytkują ten aparacik (5D Mark III) czy poniższe szkła będą działaly z tą puszką:
- EF 20 mm f/2.8 USM
- EF 24 mm f/2.8 IS USM
- EF 50 mm f/1.8 II
- EF 85 mm f/1.8 USM
Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Odp: Czy będzie współgrała ze sobą puszka ze słoikami
Szkła EF Canona a więc i te co wymieniłes są przeznaczone m.in. do tego aparatu.Nie próbuj zakładac tych sygnowanych EF-S.Canona.
Quote:
Originally Posted by
janmar
Szkła EF Canona a więc i te co wymieniłes są przeznaczone m.in. do tego aparatu.Nie próbuj zakładac tych sygnowanych EF-S.Canona.
A czym grozi takie podpięcie? Wracając do mojego pytania, moja znajoma mi właśnie coś dzisiaj powiedziała, że szkła ze światłem EF 1.8 i EF 2.8 nie będą chodziły z tym body więc trochę się przestraszyłem, że zainwestują w body a później będę skazany na szkła za 6000 wzwyż :( wolę się upewnić aby nie było problemów finansowych i płaczu w domu b to przecież nie 2000 za jakiegoś Cropa.
powiedz znajomej żeby lepiej zajęła się wypiekami świątecznymi :D
Quote:
Originally Posted by
zoomi
powiedz znajomej żeby lepiej zajęła się wypiekami świątecznymi :D
No, może się obawia że będę dla niej konkurencją :) ale chyba nie bo ona w innych klimatach działa a ja chcę tez w innych. Nurtuje mnie tylko informacja od Janmar-a coś się może stać jakbym przez przypadek takie szkło podpiął. Może puszka do wymiany? :(
Dlaczego niby jasne stałki mają nie działać z 5d MK III? Wszystko będzie ok.
Czy będzie współgrała ze sobą puszka ze słoikami
Tak, niestety do wymiany , najlepiej na 5d mark IV, ten działa ze wszystkimi obiektywami.
Quote:
Originally Posted by
Stanislaw
Dlaczego niby jasne stałki mają nie działać z 5d MK III? Wszystko będzie ok.
One nie są aż tak jasne jak 1.2 ale z lampą chyba dadzą radę wszystko uwiecznić, pomału jestem przekonany, że będzie wszystko OK, ale tak dla pewności wybiorę się do jakiegoś Foto-sklepu :)
--- Kolejny post ---
Quote:
Originally Posted by
nabru
Tak, niestety do wymiany , najlepiej na 5d mark IV, ten działa ze wszystkimi obiektywami.
Jest już 5D Mark IV? tu chyba jakiś błąd Ci się wkradł.
Znajoma raczej niech w tych sprawach Ci nie doradza.:lol:
Te szkła [EF-S]Mają oznaczenie w nazwie i białą a nie czerwoną kropkę przy bagnecie.EF-S} maja budowę przystosowana do aparatów z mniejszą matrycą i lustrem.Głębiej wchodzą w głąb komory lustra i mogą spowodować uderzenie lustra w koniec obiektywu.Mogą nie muszą uszkodzic aparat.Naprawa dość kosztowna.W dodatku nie pokryją całego kadru lecz jego wycinek,obraz kołowy itp.
Szkła są oznaczone.Mają inny symbol.Mają troszkę inne mocowanie i załozyć je możesz tylko na siłę lub wcale.
Zawsze i w każdym aparacie trzeba używac szkieł do niego dedykowanych.Masz te dane w instrukcji.W instrukcji obiektywu także.
Nigdy nie zakładaj do żadnego aparatu szkieł bez upewnienia się czy możesz.
Do samochodu też nie montujesz przypadkowych części.
Szkła z bagnetem EF-S do Twojej puszki nie są zalecane ze względu na to że możesz uszkodzić lustro a tego serwis nie zrobi na gwarancji.Po prostu nie zakładaj bo szkoda sprzętu.Szkła EF z przysłoną f 1,8 i 2,8 są szkłami jasnymi i pewnie Twoja znajoma ma na nie ochotę,ale nie sprzedawaj ich bo są bardzo dobre pod 5DmkIII
--- Kolejny post ---
I nie tylko pod 5dmkIII