Witam
Mam Filtr HITECH szary połówkowy ND 0.6 SOFT typu cokin.
Lubie fotografować wschody i zachody słońca, jednak ten filtr mi nie wystarcza.
Czy możecie doradzić jaki dokupić lub jakiego zestawienia najczęściej używacie ?
Wersja do druku
Witam
Mam Filtr HITECH szary połówkowy ND 0.6 SOFT typu cokin.
Lubie fotografować wschody i zachody słońca, jednak ten filtr mi nie wystarcza.
Czy możecie doradzić jaki dokupić lub jakiego zestawienia najczęściej używacie ?
Kup mocniejszy, ja mam z miękkim przejściem który przyciemnia o 2 działki i tego używam najczęściej.
hmm ten co kolega napisał to właśnie jest 2 działki... ja mam 0,9 czyli 3 działki i czasami jeszcze dokładam tego 0,6 ;-DDD
0.6 czyli dwie działki jest bardzo uniwersalny daje nieprzegięty i znacznie łatwiejszy do ogarnięcia efekt niz 0.9 (mam oba), rzeczywista potrzeba użycia 0.9 nie jest zbyt częsta.
jeśli 0.6 Ci nie wystarcza kup ciut mocniejszy czyli 0.9 zawsze możesz tez użyć obydwu przyciemniając w sumie o 5 działek. jeśli jesteś zainteresowany to ja właśnie taki sprzedaję ;)
wybor zalezy tez od uzywanych ogniskowych i "plaskosci" horyzontu. i tak naprawde twarde sa nierzadko duzo lepsze niz miekkie, o ile tylko sceneria pozwala na ich stosowanie ;)
na pewno polecalbym rozwazenie zakupu i 0.9 Soft i 0.6 Hard. bo to daje bardzo duze mozliwosci dostosowania sie do sceny... jesli w gre wchodzi tylko jeden filtr... to juz kwestia zastosowan (j.w.: dopoki to mozliwe brac Hard, a jesli juz nie to Soft)
Dzięki za podpowiedzi pewnie dokupię 0,9 soft
Możesz też zrobić dwa zdjęcia /ze statywu/, jedno naświetlić na niebo, drugie na plan dolny i scalić. Taki HDR
Zależy jak i gdzie fotografujesz. Dobrze jest mieć cały zestaw, żeby móc się znaleźć w każdej sytuacji.
Np filtr z łagodnym przejściem będzie kiepsko działał nad morzem. Za to filtr z twardym przejściem można zmiękczyć poruszając filtrem w czasie naświetlania.
Na zdjęcia ze słońcem na horyzoncie może się przydać np taki "odwrotny" filtr: Singh-Ray Daryl Benson 4x6" Reverse Neutral Density R-63
A tutaj jest moja rada: Zrób zdjęcie i pomyśl czego ci brakuje do osiągnięcia zamierzonego efektu I taki filtr kup ;)