Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jaki filtr dołożyć?

Coś już napisał
    Miasto
    Krosno

Domyślnie Jaki filtr dołożyć?

Witam

Mam Filtr HITECH szary połówkowy ND 0.6 SOFT typu cokin.
    Lubie fotografować wschody i zachody słońca, jednak ten filtr mi nie wystarcza.
    Czy możecie doradzić jaki dokupić lub jakiego zestawienia najczęściej używacie ?

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie Odp: Jaki filtr dołożyć?

Kup mocniejszy, ja mam z miękkim przejściem który przyciemnia o 2 działki i tego używam najczęściej.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

hmm ten co kolega napisał to właśnie jest 2 działki... ja mam 0,9 czyli 3 działki i czasami jeszcze dokładam tego 0,6 ;-DDD
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Pełne uzależnienie

0.6 czyli dwie działki jest bardzo uniwersalny daje nieprzegięty i znacznie łatwiejszy do ogarnięcia efekt niz 0.9 (mam oba), rzeczywista potrzeba użycia 0.9 nie jest zbyt częsta.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

jeśli 0.6 Ci nie wystarcza kup ciut mocniejszy czyli 0.9 zawsze możesz tez użyć obydwu przyciemniając w sumie o 5 działek. jeśli jesteś zainteresowany to ja właśnie taki sprzedaję
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

wybor zalezy tez od uzywanych ogniskowych i "plaskosci" horyzontu. i tak naprawde twarde sa nierzadko duzo lepsze niz miekkie, o ile tylko sceneria pozwala na ich stosowanie

na pewno polecalbym rozwazenie zakupu i 0.9 Soft i 0.6 Hard. bo to daje bardzo duze mozliwosci dostosowania sie do sceny... jesli w gre wchodzi tylko jeden filtr... to juz kwestia zastosowan (j.w.: dopoki to mozliwe brac Hard, a jesli juz nie to Soft)
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Krosno

Dzięki za podpowiedzi pewnie dokupię 0,9 soft

Coś już napisał

Możesz też zrobić dwa zdjęcia /ze statywu/, jedno naświetlić na niebo, drugie na plan dolny i scalić. Taki HDR

Uzależniony

Zależy jak i gdzie fotografujesz. Dobrze jest mieć cały zestaw, żeby móc się znaleźć w każdej sytuacji.
    Np filtr z łagodnym przejściem będzie kiepsko działał nad morzem. Za to filtr z twardym przejściem można zmiękczyć poruszając filtrem w czasie naświetlania.
    Na zdjęcia ze słońcem na horyzoncie może się przydać np taki "odwrotny" filtr: Singh-Ray Daryl Benson 4x6" Reverse Neutral Density R-63

A tutaj jest moja rada: Zrób zdjęcie i pomyśl czego ci brakuje do osiągnięcia zamierzonego efektu I taki filtr kup

Uprawnienia umieszczania postów