-
420ex II ustawienia
Cześć Wam, sorki może pytanie banalne, mam 550D, Tamron 17-50 oraz kupiłem lampę 430exII :
- czy istnieje możliwość sterowania lamą bezprzewodowo - jeśli tak to proszę o "łopatologiczną" instrukcję, opieram się na instrukcji dołączonej i jakoś mi to nie wychodzi.
- dlaczego przy (moim zdaniem) jasnych pomieszczeniach aparat ustawia wysokie iso (800 -1600) z tą lampą, ale tylko jak jest podniesiona od 45-75st. W pozycji równoległej do obiektywu przeważnie 400.
Pytam, ponieważ chciałbym robić zdjęcia bez cieni (tzn skierowany błysk na sufit), wiem, że przełączę np na "P" ustawię ISO 100 i ok
Pytam czy zestaw zachowuję się OK, bo będzie trzeba żonkę przeszkolić :)
Dzięki za odp i sorki za pewnie błahe pytania, ale nie znalazłem jednoznacznych odp.
Pozdr
-
Odp: 420ex II ustawienia
Z 550d nie da się bezprzewodowo, to body nie ma takiej opcji - musz albo dokupić dodatkowy osprzęt albo zmienić body ;)
Co do ISO to wszstko jest wyjaśnione w instrukcji body str. 63.
-
Dzięki za odpowiedź, w instrukcji nie znalazłem odpowiedzi dlaczego aparat w trybie automatycznym (zielony kwadracik) z lampą zewnętrzną ustala ISO zawsze od 400, a na lampie wbudowanej ten przydzielany zakres jest od 100, to jest denerwujące bo jak lama zewnętrzna ustawiona jest na np 45stopni to automat ustawia ISO 800, a to zdjęcie jest już zaszumione, a generalnie jest jasno - dziwnie trochę.
-
Jest napisane, że tak robi, a dlaczego - taki zamysł projektanta ;)
Pewnie dlatego, że skoro chcesz odbić, to zależy Ci na miękkim świetle, również zastanym.
Ja robię tak, że po prostu ustawiam ISO na sztywno jak użwywam lampy.
-
Witam, widzę, że pomyliłem się w temacie oczywiście chodzi mi 430ex II.
A mogę prosić abyście napisali wasze doświadczenia z lampą tzn czy fotografujecie aparatem w trybie automatycznym czy "P" czy inaczej - chodzi mi tu głównie o zdjęcia wieczorne na zewnątrz, czy wieczorne w domu przy sztucznym oświetleniu. Z tego co widzę, to raczej nie może to być tryb automatyczny na body, ponieważ ISO jest ustawiane z reguły wysokie. Dzięki
-
Wszystko zależy od tego co chcesz osiagnąć, generalenie z lampą to robię albo w M na body i lampa ETTL (z ewentulanymi korektami siły błysku) - to głównie w domu i/lub jak jest ciemno, albo w Av jak robię na polu (dworze) ;).
Jak się domyslam dopiero zaczynasz zabawę z lampą zewnetrzną - poczytaj Techniki fotografowania z lampą błyskową
-
M 1/60 f/2.8 iso1600 flash -1ev ;)
-
Witam, mam pytanie jeszcze - czy dyfuzor wbudowany w lampie (430exII) daje inne efekty niż te, które można kupić osobno ?
Generalnie czy kupować czy wbudowany jest ok?
Jeśli kupić to jaki ?
Dzięki!
-
Chodzi Ci o odbłyśnik-kartonik czy o rozpraszacz na 14mm? 430 nie ma dyfuzora w rozumieniu nazwijmy to "zmiękczacza".
Jeśli będziesz walić lampa na górnika to kup zwykły Dyfuzor do Canon SpeedLite 430EX 430 EX II - ŁÓDŹ (2820620410) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., zauważysz różnicę.
-
Samir Jeżeli nie masz jeszcze wprawy z w/w lampą to proponuję robić na P i z czasem przestawiać się na AV lub M. Tak będzie prościej :)