Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: 420ex II ustawienia

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 420ex II ustawienia

Cześć Wam, sorki może pytanie banalne, mam 550D, Tamron 17-50 oraz kupiłem lampę 430exII :
    - czy istnieje możliwość sterowania lamą bezprzewodowo - jeśli tak to proszę o "łopatologiczną" instrukcję, opieram się na instrukcji dołączonej i jakoś mi to nie wychodzi.
    - dlaczego przy (moim zdaniem) jasnych pomieszczeniach aparat ustawia wysokie iso (800 -1600) z tą lampą, ale tylko jak jest podniesiona od 45-75st. W pozycji równoległej do obiektywu przeważnie 400.
    Pytam, ponieważ chciałbym robić zdjęcia bez cieni (tzn skierowany błysk na sufit), wiem, że przełączę np na "P" ustawię ISO 100 i ok
    Pytam czy zestaw zachowuję się OK, bo będzie trzeba żonkę przeszkolić

Dzięki za odp i sorki za pewnie błahe pytania, ale nie znalazłem jednoznacznych odp.

Pozdr

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 420ex II ustawienia

Z 550d nie da się bezprzewodowo, to body nie ma takiej opcji - musz albo dokupić dodatkowy osprzęt albo zmienić body
    Co do ISO to wszstko jest wyjaśnione w instrukcji body str. 63.

Dopiero zaczyna

Dzięki za odpowiedź, w instrukcji nie znalazłem odpowiedzi dlaczego aparat w trybie automatycznym (zielony kwadracik) z lampą zewnętrzną ustala ISO zawsze od 400, a na lampie wbudowanej ten przydzielany zakres jest od 100, to jest denerwujące bo jak lama zewnętrzna ustawiona jest na np 45stopni to automat ustawia ISO 800, a to zdjęcie jest już zaszumione, a generalnie jest jasno - dziwnie trochę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jest napisane, że tak robi, a dlaczego - taki zamysł projektanta
    Pewnie dlatego, że skoro chcesz odbić, to zależy Ci na miękkim świetle, również zastanym.
    Ja robię tak, że po prostu ustawiam ISO na sztywno jak użwywam lampy.

Dopiero zaczyna

Witam, widzę, że pomyliłem się w temacie oczywiście chodzi mi 430ex II.
    A mogę prosić abyście napisali wasze doświadczenia z lampą tzn czy fotografujecie aparatem w trybie automatycznym czy "P" czy inaczej - chodzi mi tu głównie o zdjęcia wieczorne na zewnątrz, czy wieczorne w domu przy sztucznym oświetleniu. Z tego co widzę, to raczej nie może to być tryb automatyczny na body, ponieważ ISO jest ustawiane z reguły wysokie. Dzięki

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wszystko zależy od tego co chcesz osiagnąć, generalenie z lampą to robię albo w M na body i lampa ETTL (z ewentulanymi korektami siły błysku) - to głównie w domu i/lub jak jest ciemno, albo w Av jak robię na polu (dworze) .
    Jak się domyslam dopiero zaczynasz zabawę z lampą zewnetrzną - poczytaj Techniki fotografowania z lampą błyskową

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

M 1/60 f/2.8 iso1600 flash -1ev

Dopiero zaczyna

Witam, mam pytanie jeszcze - czy dyfuzor wbudowany w lampie (430exII) daje inne efekty niż te, które można kupić osobno ?
    Generalnie czy kupować czy wbudowany jest ok?
    Jeśli kupić to jaki ?
    Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez samir ; 12-12-2012 o 21:43

Początki nałogu

Chodzi Ci o odbłyśnik-kartonik czy o rozpraszacz na 14mm? 430 nie ma dyfuzora w rozumieniu nazwijmy to "zmiękczacza".
    Jeśli będziesz walić lampa na górnika to kup zwykły Dyfuzor do Canon SpeedLite 430EX 430 EX II - ŁÓDŹ (2820620410) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., zauważysz różnicę.

Coś już napisał Awatar happytommy

Samir Jeżeli nie masz jeszcze wprawy z w/w lampą to proponuję robić na P i z czasem przestawiać się na AV lub M. Tak będzie prościej

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów