40d zamiana na 1d mark II/III czy 7d do fotografii przyrodniczej
Witam serdecznie..Jestem posiadaczem c 40d. Fotografuję głównie przyrodę i chciałbym wymienić swoją puszkę na coś bardziej szybkostrzelnego z lepszym autofocusem i mógłbym w tym celu wydać nieco powyżej 4tys. biorąc pod uwagę rzecz jasna body używane.. Zastanawiają mnie legendarnie wytrzymałe puszki z serii 1d II lub III albo 7d, o którym naczytałem się wiele skrajnych opinii ale jak oglądałem foty kolegów uważam, że robi bardzo dobre zdjęcia- osobiście twierdze, że body robię zdjęcia a wywołuje je w domu i nie oczekuję gotowych zdjęć..
Odp: 40d zamiana na 1d mark II/III czy 7d do fotografii przyrodniczej
Fotografuję głównie przyrodę miałem 40d do tych celów, zamieniłem na 7d po czym, nie akceptując obrazowania 7d przesiadłem się na 1 mk III i po problemie :-) Jak dla mnie wyraźnie lepszy af, duużo lepsza współpraca z telekonwerterami, świetny obrazek, wady to głównie za mała matrycka...
hmm..no na pewno obrazek bedzie fajniejszy na 1dmk3..tylko widzisz ja potrzebuje do przrody..bez raczej możliwości progresu do dłuższych ogniskowych (mam 300/4 L is) crop w moim wypadku jest zbawienny;) myślę nad tym 7d..wiele osób na niego bardzo psioczy..to zdjecie jest robione na iso 800 http://www.birdwatching.pl/galerie-a.../zdjecie/19306 ..mnie się bardzo podoba..jak powiedziałem..zdaję sobie sprawę, że każdy z nas musi swoje odsiedzieć w cyfrowej ciemni..nie oczekuje od body by wypluwało gotowe foty
Cytat:
Zamieszczone przez
cervus
hmm..no na pewno obrazek bedzie fajniejszy na FF takim jak 1dmk3
Tak w kwestii formalnej, 1D mk3 to nie jest FF, tylko APS-H;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cervus
hmm..no na pewno obrazek bedzie fajniejszy na 1dmk3..tylko widzisz ja potrzebuje do przrody..bez raczej możliwości progresu do dłuższych ogniskowych (mam 300/4 L is) crop w moim wypadku jest zbawienny;) myślę nad tym 7d..wiele osób na niego bardzo psioczy..to zdjecie jest robione na iso 800
BirdWatching.pl - Galeria - Groźne spojrzenie ..mnie się bardzo podoba..jak powiedziałem..zdaję sobie sprawę, że każdy z nas musi swoje odsiedzieć w cyfrowej ciemni..nie oczekuje od body by wypluwało gotowe foty
No musisz się jeszcze przeprowadzić bliżej Krzyśka i dasz radę z takimi tematami ;-) Biorąc pod uwagę budżet, szkło i chęć grzebania w plikach 7d może Ci się bardziej przydać... mnie właśnie nie zadowalało to widziałem bezpośrednio po zgraniu raw-a, nie mam całego życia na obróbkę, a za te pieniądze oczekiwałem czegoś zdecydowanie lepszego :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
cervus
hmm..no na pewno obrazek bedzie fajniejszy na 1dmk3..tylko widzisz ja potrzebuje do przrody..bez raczej możliwości progresu do dłuższych ogniskowych (mam 300/4 L is) crop w moim wypadku jest zbawienny;) myślę nad tym 7d..wiele osób na niego bardzo psioczy..to zdjecie jest robione na iso 800
BirdWatching.pl - Galeria - Groźne spojrzenie ..mnie się bardzo podoba..jak powiedziałem..zdaję sobie sprawę, że każdy z nas musi swoje odsiedzieć w cyfrowej ciemni..nie oczekuje od body by wypluwało gotowe foty
Z tym szumem 7d to bez przesady. Jest ok, cropy 1:1 bedziesz pokazywac?
Studio shot comparison: Digital Photography Review
hmm..no w tym porównaniu co dałeś to akurat ewidentnie 7d klęka przed 1d 3