Karta pamięci do kamery FullHD
Witam. Wiem, że forum nie o kamerach, ale pewnie też coś wiecie i pomożecie.
Chodzi o wybór karty do kamery. Wiem już, że ma mieć 32GB i class 10. Tylko teraz pytania:
1.Czy wazna jest firma?
2.Czy te oznaczenie 1 w literze U też jest ważne?
3.Co z gwarancją? Najlepiej jakby była wieczysta, ale nie umiem znaleźć dokładnych inf. na ten temat.
32GB 30MB/s SanDisk ULTRA MICRO SDHC CLASS10 +ADAP (2705781278) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. co myslicie o tej karcie? Pisze, że gwarancji jest 5 lat, ale na niektórych aukcjach tej samej karty napisane jest, że jest wieczysta. Co o tym myśleć?
Pozdrawiam.
Odp: Karta pamięci do kamery FullHD
MOże zacznij od tego jakiej karty potrzebujesz microSD? Wierzyć mi się nie chce... Potrzebujesz jak najszybszej karty pamięci. Czy ważna jest firma? Według mnie i to bardzo, przechodziłem tanie zamienniki kart CF i czasem zdarzało się tak, że zdjęcia były nie do zgrania lub nie w pełni zapisane... Moja propozycja: 32GB SANDISK SD SDHC Class 10 EXTREME 95MB/s UHS-I (2688951821) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Potrzebujesz jak najszybszej karty pamięci.
Nie zgodzę się z tym. Potrzebuje karty pamięci co najmniej klasy 10. Szybsza nie zaszkodzi, ale też nie zostanie wykorzystana. A skoro nie zostanie wykorzystana, to po co przepłacać?;)
W zupełności wystarczy taka - niekonieczne z tej aukcji: 32GB SANDISK SD SDHC EXTREME HD 45MB/S CLASS 10 FV (2705780876) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (żeby było jasne, nie mam nic wspólnego z tą aukcją).
Sam mam kamerę fullHD i kartę tego typu. Przy najlepszej jakości zapisu w trybie 1080p (50p) nie ma najmniejszego problemu z wydajnością.
Ale zgodzę się z tym, że raczej na pewno nie potrzebujesz karty microSD, tylko SD, więc bez sensu pakować się w ewentualne problemy z adapterem. Ja już osobiście przerobiłem sytuację, że karta była OK a padł adapter. Niestety odkryłem to już trochę za późno, kiedy zdążyłem kupić inna kartę (jak się okazało - całkowicie niepotrzebnie).
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Nie zgodzę się z tym. Potrzebuje karty pamięci co najmniej klasy 10. Szybsza nie zaszkodzi, ale też nie zostanie wykorzystana. A skoro nie zostanie wykorzystana, to po co przepłacać?;)
W zupełności wystarczy taka - niekonieczne z tej aukcji:
32GB SANDISK SD SDHC EXTREME HD 45MB/S CLASS 10 FV (2705780876) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (żeby było jasne, nie mam nic wspólnego z tą aukcją).
Sam mam kamerę fullHD i kartę tego typu. Przy najlepszej jakości zapisu w trybie 1080p (50p) nie ma najmniejszego problemu z wydajnością.
Ale zgodzę się z tym, że raczej na pewno nie potrzebujesz karty microSD, tylko SD, więc bez sensu pakować się w ewentualne problemy z adapterem. Ja już osobiście przerobiłem sytuację, że karta była OK a padł adapter. Niestety odkryłem to już trochę za późno, kiedy zdążyłem kupić inna kartę (jak się okazało - całkowicie niepotrzebnie).
Według mnie i moich znajomych, którzy zajmują się kręceniem filmów jak najszybsza karta to podstawa, co wyjdzie jakaś nowa to po prostu ją kupują żeby zgrywać jak najszybciej, by chodziło wszystko płynnie i zapisywało należycie : ) Nie mam nic wspólnego z kręceniem filmów i nie mam doświadczenia w filmowaniu ale tak zaobserwowałem wśród moich znajomych, którzy sprzedają, kupują coraz szybsze karty : )
Zależy mi na microSD, bo często tez używam ją w telefonie. Czasami też przesyłam coś przez BT, czego kamerka nie posiada. Kamera to nie jakiś profesjonalny sprzęt, ale taka karta jest zalecana. Polecacie same Sandiski. Warto patrzeć na innych producentów?
Moim zdaniem karty pamięci obecnie nie kosztują majątku i w związku z tym nie warto przesadnie na nich oszczędzać. Wolę kupić porządną i sprawdzoną kartę, niz na wyjeździe wakacyjnym zostać bez możliwości dalszego nagrywania filmów lub - co gorsza - stracić te już nagrane (dlatego Sandisk - bo jest pewny). Dotyczy to także kwestii adaptera i użycia microSD. Ja już się sparzyłem na tym rozwiązaniu. Przeznaczyłbym osobną kartę do telefonu (microSD) i osobną do kamery (SD). Zresztą na co dzień stosuję właśnie takie rozwiązanie.
Co do szybkości karty, to obstaję przy swoim. Może w kamerach profesjonalnych warto używać super, hiper szybkich kart. W zwykłych, budżetowych kamerach fullHD to nie ma żadnego znaczenia. W służbowym sprzęcie (identyczną kamerę mam tez prywatnie) mam kartę 64GB w wersji extreme pro (bo akurat była promocja w Saturnie i taka karta była akurat najtańsza:lol: Prywatnie mam kartę w wersji extreme (bez pro). Nie ma żadnej, nawet najmniejszej różnicy w ich użytkowaniu. Jedna od drugiej nie jest nic szybsza (tzn. na pewno ta w wersji pro jest szybsza, tylko posiadany przeze mnie sprzęt nie potrafi tego wykorzystać). Fakt ten dotyczy również transferu z karty na dysk w kompie.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Moim zdaniem karty pamięci obecnie nie kosztują majątku i w związku z tym nie warto przesadnie na nich oszczędzać. Wolę kupić porządną i sprawdzoną kartę, niz na wyjeździe wakacyjnym zostać bez możliwości dalszego nagrywania filmów lub - co gorsza - stracić te już nagrane (dlatego Sandisk - bo jest pewny). Dotyczy to także kwestii adaptera i użycia microSD. Ja już się sparzyłem na tym rozwiązaniu. Przeznaczyłbym osobną kartę do telefonu (microSD) i osobną do kamery (SD). Zresztą na co dzień stosuję właśnie takie rozwiązanie.
Co do szybkości karty, to obstaję przy swoim. Może w kamerach profesjonalnych warto używać super, hiper szybkich kart. W zwykłych, budżetowych kamerach fullHD to nie ma żadnego znaczenia. W służbowym sprzęcie (identyczną kamerę mam tez prywatnie) mam kartę 64GB w wersji extreme pro (bo akurat była promocja w Saturnie i taka karta była akurat najtańsza:lol: Prywatnie mam kartę w wersji extreme (bez pro). Nie ma żadnej, nawet najmniejszej różnicy w ich użytkowaniu. Jedna od drugiej nie jest nic szybsza (tzn. na pewno ta w wersji pro jest szybsza, tylko posiadany przeze mnie sprzęt nie potrafi tego wykorzystać). Fakt ten dotyczy również transferu z karty na dysk w kompie.
Zgadzam się ale teko nie powiedział jaka to jest kamera, jeśli już szuka pomocy przy karcie 32GB to dla mnie szukał do profesjonalnej kamery : ) Co do kart kup po prostu jedną do kamery, drugą do telefonu w telefonie raczej nie zapełnisz 32gb, nie martwisz się czy przypadkiem nie została w domu karta czy też w telefonie, który się rozładował i został przy ładowarce, nie ma sensu się bawić w jedną kartę bo to bardzo nie wygodne.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Zgadzam się ale teko nie powiedział jaka to jest kamera
Napisał, tylko trochę później:
Cytat:
Zamieszczone przez
teko
Kamera to nie jakiś profesjonalny sprzęt
A tego, to już w ogóle nie rozumiem:
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
jeśli już szuka pomocy przy karcie 32GB to dla mnie szukał do profesjonalnej kamery : )
Niby co ma wielkość karty wspólnego z tym, czy kamera jest profesjonalna, czy nie? To, że ktoś chce zmieścić 2 godz. filmu w najlepszej jakości na jednej karcie, to od razu robi się z niego profesjonalista? Ja już tak mam, że zarówno zdjęcia, jak i filmy, chce zapisywać w najlepszej jakości oferowanej przez sprzęt, więc optimum wielkości karty, do amatorskiej kamery, to dla mnie w tej chwili 64GB:)
znajomy ma panasonica hd i chodzi mu max class 4 , class 10 nie pojdzie, ma taka i taka ... ot zagadka
Sporo zależy od tego w jakim systemie jest zapis. Samo FullHD niewiele znaczy. Sony, Canon i inni mają swoje systemy zapisu i niekoniecznie jest to MPEG-4. Najprościej przeczytać instrukcję kamery - z pewnością jest napisane której klasy karta jest potrzebna. Np. GoPro (Full HD 50 fps) i klasa 10 i klasa 6 dają radę. Kupowanie najszybszej na rynku nie ma sensu. Przy zgrywaniu i tak limitem będzie szybkość czytnika, złącza USB (mało kto ma USB 3.0 w kompie) czy nawet szybkość HDD i kompa.