Odp: canon 24-105 problem
A co na to inne obiektywy z tym body?
Było wszystko w porządku...
Cytat:
Zamieszczone przez
jarkom1
Było wszystko w porządku...
Było....
Sprawdż z innymi szkłami.To może być migawka w aparacie raczej.
Dzisiaj dopiero mogłem dokładnie przeanalizować zdjęcia i to chyba nie jest problem z migawką ani z obiektywem. To chyba lampa (albo korpus - oby nie)! Zauważyłemże przy takim przeswietlonym zdjęciu wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL. Raczej wykluczam brak kontaktu na sankach, lampa od początku na aparacie, dokręcona. Czy jest możliwe takie "popsucie" się lampy?
Cytat:
Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone. Jeżeli natomiast jest włączona lampa to błyska z pełną mocą i zdjęcie jest również baaardzo
Z Twojej informacji wynika że gdy lampa jest wyłaczona to w pionie też jest żle.
Zdejmij lampę,sprawdż bez niej,sprawdż body na innym szkle,
[jeśli możesz sprawdż podejrzane szkło na innym body ,lampę też]
Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...
Czy lampa to C580EX?
Cytat:
wcześniej lampa samoistnie przestawia mi się z trybu ETTL w tryb TTL.
To dosc czesta przypadlosc, brak kontaktu, ale nie na sankach, tylko w srodku. Trzeba rozkrecic stopke i poprawic mocowanie kabelkow.
Ale najpierw jednak sprawdz czy to wina lampy, body czy obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
jarkom1
Niestety dopiero w połowie tygodnia mam trochę wolnego, ale wtedy na pewno potestuję. Tak na szybko, dzisiaj po zmianie obiektywu problem też się pojawiał...
Czy zdjąłeś lampę ? Wstaw jakieś zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
jarkom1
Trzymając aparat normalnie (poziomo), wszystko jest ok. Ale w pozycji pionowej następuje ściemnienie obrazu a zdjęcie jest baaardzo prześwietlone.
Przyciemnienie jest widoczne w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia?
Jeśli tak, to moim zdaniem może to być problem z przysłoną. To akurat bardzo łatwo sprawdzić.
Prześwietlenie bierze się pewnie stąd, że aparat dokonuje pomiaru światła z domkniętą przysłoną (normalnie zawsze jest pomiar na "pełnej dziurze").